miercuri, 4 februarie 2015

Cine sunt eu ?


N-am mai pus de multa vreme articole pe acest blog. Mi-am pus toata energia din ultimii doi ani in Armonia Brassovia, asa ca majoritatea nouatilor le postam oricum pe forumul comunitatii.

De data asta, am considerat insa ca merita atentia, pentru cat mai multi. Asa ca am revenit cu cateva linkuri si cateva detalii. Povestea a inceput cu un anunt pentru curs al lui Rune Heivang.

Cautand sa aflu mai multe despre ceea ce Rune urma sa ne povesteasca la seminar, am ajuns la Ramana Maharshi. Apoi la Nisargadatta. Apoi ceva.. s-a intamplat.. greu de povestit in cuvinte... :)

Cand s-a incheiat, n-am mai fost la fel. Am continuat cautarea, am fost la seminarul lui Rune. Frumos, deosebit de frumos. Mai ales ca se lega si de partea de comunitati, vor si ei sa infiinteze una.

Dupa seminar, am continuat sapaturile. Am ajuns pe pagina lui la David Godman, am citit interviurile si povestile lui. Pe scurt, am devenit captivat de tot ceea ce descopeream pe acest subiect.

Mi-a placut foarte mult povestea lui Dada Gavand. Iar in cele din urma am ajuns la Mooji. Pe care il ascult de cateva zile fara sa ma satur. Explicand cautarea de sine sau raspunzand la scrisori... :)

Sunt sigur ca multi nu vor intelege. Nici eu nu am inteles, mai ales ca la Armonia am intalnit de acum doi ani oameni care vorbeau de Mooji. Dar atunci nu a fost sa fie. Este acum. Mereu acum.

Multe nu pot sa povestesc, vedeti doar daca va spun ceva linkurile de mai sus. Si mai ales filmele cu Mooji. Intrebarea ramane eterna: a fi sau a nu fi ? Dar mai ales: CINE SUNT EU ? Eu sunt... ;)


11 comentarii:

 1. Frumos, Înpotmolindu-mă definitiv în intrebarea cu care începi şi termini colea, am găsit de cuvinţă (mai cuviincios!) să o simplific. N-am ajuns prea departe nici cu "Sunt, eu?" nici în " sunt ? "
  Dar iată plecând de la "Semantica Generală" a lui Alfred Korzybski a apărut ideea (fenomenul, filozofia) E-Prime (http://en.wikipedia.org/wiki/E-Prime)

  ...Şi după mulţi ani întrebarea sună cam aşa: Ce vreau să devin?
  Simt cum se dezgheaţă dealul din spatele casei şi pădurea se mişcă, vie.
  Baftă Flav!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Lasa filozofia, doar pune intrebarea. Iar intr-o zi va veni si experienta raspunsului... ;)

   Ștergere
  2. @ggverb
   Ce zice Mooji si ce zice Alfred Korzybski is chestii total diferite. In sistemele initiatice orientale si in practicile ezoterice, in general, intrebarea "Cine sunt eu?" e folosita ca vehicul in transcenderea mintii si intrarea in alt regim de functionare, unul direct in care spiritul interactioneaza direct cu realitatea, nu prin minte (care e un produs al ego-ului si dispune doar de un set limitat de cunoastere (baza de date), set care se bazeaza doar pe experienta trecuta a individului (ce-a invatat)). Asta nu inseamna ca devenim irationali, ci ca nu ne limitam rationamentul, experienta, etc la limitarile senzoriale din trecut. Avem acces instant la intuitii, clarvedere, clarauditie, etc. Suna imposibil, dar e realizabil intr-o viata de om, evident nu prin metode predate la scoala! :)

   Ștergere
  3. Dap, seamana mai degraba cu Eckhart Tolle, daca ati auzit de cartea lui: The power of now. Este cam acelasi lucru explicat si de Mooji, dar intr-un mod mult mai simpatic si intr-o multime de filme sau transmisii online. Ma rog, gusturi si gusturi, importanta este practica si mai ales rezultatul... :)

   Ștergere
  4. Exact! Esenta procesului e aceeasi ca in cazul lui Tolle, dar trebuie sa luam in calcul varianta originala in engleza a cartii. Cea in romana induce in eroare prin folosirea unor traduceri nepotrivite.

   Ștergere
 2. Pe drumul ăsta eşti doar singur şi fără hărţi. Îmi cer scuze, o fi contraintuitiv, dar eu le văd lipsuri necesare: Singurătatea inerentă când renunţi la limbaj, şi fără hărţi că şi astea sunt cioplite tot într-un limbaj. :-p

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cartile ajuta ca indicatoare catre inceputul drumului. De acolo insa... eh.. fara cuvinte.. :)

   Ștergere
 3. Hristos a inviat!


  Mooji este misto, intr-adevar. Are o meditatie despre Iisus pe care o gasesti pe 7 Ianuarie 2015.
  Iisus este Lumina, Cuvantul, Calea, Cunoasterea, Adevarul si Viata. Si nu numai :-)
  Ai grija la identificarea egoului cu Supremul.. La vanitate, si altele.
  Iarta-ma ca dau sfaturi ca o baba, dar postarea ta chiar ma bucura sincer !

  Pongo

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumiri. Da, egoul este mare smecher.. :)

   Ștergere