joi, 16 ianuarie 2014

Asociatie Energie Libera

Povesteam in articolul precedent pe tema energiei libere despre intalnirile desfasurate la  Brasov in toamna si iarna anului trecut. Una dintre ele desfasurata ad-hoc, cu un grupulet mai mic, in luna noiembrie, iar a doua in cadru mai larg, cu ocazia festivalului comunitatilor sustenabile. Vorbeam tot atunci de grupul de facebook pe care am inceput sa ne organizam si sa incercam sa facilitam colaborare pasionatilor de acest domeniu. In urma intalnirilor si discutiilor avute pe platformele online cat si la intalniri, s-a propus de asemenea constituirea unei asociatii. Aceasta urmeaza sa ne ofere un cadru organizat de realizare a diferitelor proiecte, o mai buna colaborare si posibilitatea accesarii mai usoare a unor resurse.

Ideile de la care s-a plecat au fost urmatoarele:
1) constituirea unui canal prin care sa facem schimb/imprumut de resurse, piese, echipamente, materie prima etc.. ; e dificil sa te finantezi singur si de multe ori nu ar fi necesar daca am imparti resursele grupului;
2) concentratrea atentiei si muncii noastre pe unele proiecte de energie libera realizabile sau incepute de unii dintre noi; sa abordam mai pragmatic aceasta problema: sa luam un proiect care ar putea ulterior sa fie folosit de oricine si sa il facem functional, dupa care sa raspandim informatia cat mai mult;
3) constituirea fondului Independentza Energetica care va avea ca scop finantarea proiectelor alese de noi; propun sa donam fiecare dintre noi o suma de X lei in fiecare luna pt a finanta implementarea dispozitivelor free energy; la ce bun sa ne batem capul cu descoperirea de energie libera(gratuita) daca nu reusim sa o folosim?

Ulterior am ajuns la concluzia ca daca sistemul actual inca mai rezista, am putea cel putin sa ne folosim de el, asa de prost si ineficient cum este. Iar daca tot se arunca sume inutile si se cheltuie energie pe atatea proiecte aiurea, am putea sa deturnam o parte din ele spre scopuri mai bune. Asa ca infiintarea unui ONG s-a dovedit in urma discutiilor a fi una din cele mai eficiente optiuni. Se poate folosi entitatea respectiva pentru crearea unei baze comune de aparatura si tehnica. Initial se pot accesa fonduri chiar si pentru proiecte de alternative energetice "clasice" ca sa zic asa, adica eoliene, voltaice, cogenerare pe biogaz etc. Iar ulterior, dupa dotarea atelierelor, se poate trece la dezvoltarea unor proiecte cu adevarat interesante.

Acestea fiind zise, am stabilit o noua intalnire la Brasov, pe data de 25 ianuarie, adica sambata viitoare. Intre timp lucram la obiectivele asociatiei, am facut deja primele doua-trei variante de statut si act constitutiv, iar cei interesati de aderare le-au primit spre studiu. Am considerat util sa pun acest mesaj si aici, poate mai sunt si alti pasionati de domeniu care nu folosesc facebook si nu sunt la curent cu noutatile. Am primit multe mesaje pe mail de-a lungul timpului de la diverse persoane care au experimentat in domeniul energiei libere si care poate ar fi interesate de aceasta intalnire. Lansez asadar o invitatie si aici, cu optiunea evidenta de a selecta participantii pe criterii mai mult sau mai putin obiective, iar pentru detalii suplimentare ne auzim in particular.

P.S. Am uitat sa mentionez ca cei care ne-am intalnit la Brasov cat si cei care vor adera la asociatie sunt oameni din diverse orase ale tarii, ba chiar si din afara ei. Ulterior inregistrarii asociatiei se va face o pagina web cu forum dedicat pentru inlesnirea colaborarii si discutii mai organizate sau mai private decat ne poate oferi cadrul grupului de pe facebook. Distanta nu este asadar un impediment, mai ales ca intalnirile in persoana vor avea loc la perioade mai largi de timp.

17 comentarii:

 1. Salut, sunt si eu interesat de proiectul vostru. Mi se pare foarte buna ideea de a lucra/sustine in paralel la un anumit proiect ptr ca asa vom avea un rezultat mai rapid si mai bun fata de cum am face acel lucru individual. Tocmai asta este ideea internetului, sa nu ne mai spargem fiecare capul incercand sa inventam roata. Din pacate eu momentan lucrez in Bucuresti asa ca nu ma pot alatura (din pacate) nici comunitatii si nici grupului vostru din Brasov.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Grupul nostru nu este doar din Brasov. Avem membri si persoane care au participat la intalniri din Bucuresti, Pitesti, Timisoara, Sf. Gheorghe etc. Mersi oricum ca ai sesizat acest aspect. Am adaugat si un P.S. la articol pentru lamurire... :)

   Ștergere
 2. Sign me up! As redirectiona cu placere aia 2% sau cat era catre ONG-ul asta. De asemenea pot participa la mici experimente (Timisoara), in limita a cateva ore pe saptamana, am magneti neodim cumparati de ceva vreme.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumim de suport. Este cineva si din Timisoara in grupul nostru. Momentan e plecat din tara si nu va ajunge la intalnirea de saptamana viitoare. Daca doresti sa participi da un semn pe mail.

   Ștergere
 3. Data fiind natura subiectului abordat ar trebui, pentru inceput, renuntat la faiLbook si sa folosit cu incredere PGP sau S/MIME pentru email sau Bitmessage ca alternativa la mail.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa cum spuneam, se va renunta la FB cu timpul si se va trece pe forum privat. In rest, se va discuta la intalniri in privinta nivelului de securitate si intimitate optim.

   Ștergere
 4. Răspunsuri
  1. Buna , sunt interesat de problema energiei si de producerea ei intr-un mod cat mai eficient, curat si ieftin.
   Am cateva idei de prezentat pentru cei interesati.
   revin cu detali, Bogdan

   Ștergere
  2. Bun, asteptam detaliile.. :)

   Ștergere
 5. Am revenit, o sa incerc sa fiu cat mai scurt in descriere: cantitate de apa = cantitate energie rezultata din volumul si de caderea pe verticala a apei, formula de calcul: P(kw) = debitul(mc3/s) X caderea(m) X 9.8 (acceleratia gravitationala), in cazul in care locuiti in zona de deal sau munte si a-ti avea o sursa de apa puteti face pe hartie un calcul cum am facut eu: am luat debitul unui posibil izvor iesit la suprafata, (e bine sa fie facut pe timp de seceta) mi-a iesit 200ml/s (0,0002 mc/s) e prea putin produce ceva, solutia e un bazin de acumulare, pe care l-am calculat astfel: 24h = 86.400 secunde x 0,0002 mc/s= 17 mc apa aprox. un bazin de 2h x 3l x 3L= 18mc volum. Debitul fiind stabilit (17mc/24h) trecem la cadere, diferenta de nivel.
  In cazul meu caderea este cheia pentru a produce ceva, de pe Google Earth am indentificat pozitia si foarte simplu diferenta de nivel de la bazinul de acumulare la capatul conductei unde o turbina de impuls (pelton) va fi conectata, lungimea conductei este de 800m , dar ce conteaza e caderea de 63m!
  Dupa formula de calcul am: 17mc x 63m x 9.8 =10,495.8 inpartit la 3600sec (1 ora)= 2,915 P(kw) din care scadem pierderi de transformare 15%, astfel ramane 2,450 kw sau 1,200w timp de 2 ore sau 600w timp de 4 ore s.a.m.d, (cifrele se pot schimba dupa fiecare caz in parte)
  Daca proiectul este viabil il voi pune in practica.
  Cateva avantaje:
  1. Apa e o sursa constanta de energie, asa putem elimina din ecuatie o parte din acumulatori, acesti acumulatori care costa si au durata de viata limitata.
  2. Durata de viata a instalatiei si a turbinei indelungata fara costuri mari de intretinere( ex. la o centrala fotovoltaica, acumulatori trebuie schimbati periodic si costa destul, daca faci un calcul iesi mai ieftin cu renelu)
  3. Modelul prezentat de mine, este unul discret, nu trebuie sa modifici greografia zone cu baraje si canale pentru care sa te trezesti cu garda de mediu sau de la apele Romane pe cap, totul se face sub pamant, conducta ingropata bine sa nu inghete,
  4. Este modul cel mai ecologic de producere a energiei, nu raneste pe nimeni se foloseste doar de gravitatia pamantului ca principiu, fara eoliene care prezinta un pericol pt pasari si lilieci si in plus (daca sunt parcuri mari eoliene) transforma pamantul din jurul lor in desert, fara fotovoltaic la care durata de viata este medie , iar pentru producere componetelor cat si pentru reciclarea lor pot dauna intr-un fel sau altu mediu.
  Metionez ca sunt amator si nu am studiat nimic in domeniu si e posibil sa fi gresit ceva sau poate nu am luat in considerare toti factori, astept critici, pareri.

  Bogdan Vatra Dornei

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred ca prefer un hendershot. Sau un motor magnetic. In cel mai rau caz unul cu hidrogen... :)

   Ștergere
 6. Se pare ca am ales intalnirea intr-o zi mai putin favorabila, mare parte din cei interesati si care au participat la intalnirile anterioare n-au putut sa mai ajunga. Multi au anulat pe ultima suta, din cauza vremii nefavorabile. Am reusit sa ne strangem totusi vreo 10 oameni din care 7 am pus bazele asociatiei, la care ulterior mai pot adera cu aceleasi drepturi si cei care n-au reusit initial. Ramane sa ne vedem cu urmatoarea ocazie, pana atunci bafta cu experimentele si tinem legatura.

  Urmeaza saptamana care vine sa primim actele de la notar si sa le depunem la tribunal, pentru ca ulterior sa trecem la partea de proiecte. S-au pus in discutie vreo 3-4 directii initiale care se vor detalia si pe forum. Tot saptamana aceasta sper sa finalizam si cu pagina web. Tot legat de partea de asociatie, multumim celor care ne-au ajutat cu partea financiara. S-au strans sumele necesare pentru notar si capitalul social, dar mai sunt necesare cateva sute de ron pentru tribunal si pagina web. Cei care doresc sa ajute pe partea asta rog sa lase un mesaj pe mail. Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 7. Salut Flavian! Am auzit de curand de aparatul asta: http://energiauniversal.eco.br/. Traducerea facuta de google din portugheza este destul de inteligibila. Ai mai multe informatii despre asta? Merci.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. A circulat acum vreo 2 luni articolul ASTA in care se spune ca deocamdata sunt intr-un blocaj datorat cererilor multiple. Mai poti gasi info si pe pagina peswiki desicata lor AICI

   Ștergere
 8. Hope Girl posted the open source plans to the QEQ overunity free energy device http://hopegirl2012.wordpress.com/2014/03/25/qeg-open-sourced/

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aha, deci s-au tinut de cuvant totusi. Cam complicata jucaria, dar e bine si asa rau daca o vor reproduce barem cativa... :)

   Ștergere