vineri, 19 aprilie 2013

De weekend - Kumare

Maine are loc si intalnirea pe teme spirituale a celor din comunitatea Armonia Brassovia pasionati de aceste subiecte. Iar eu vreau sa va anunt de pe acum ca am devenit un discipol al lui guru Kumare. Dar nu dupa ce am vazut filmul. Eram discipolul sau de ceva vreme, chiar daca abia acum mi-am dat seama ca vorbeam in proza, vorba poetului... :)Cautati-l pe net, filmul se gaseste destul de usor, cu traducerea e mai greu. Eu zic ca merita, este unul dintre cele mai bune filme pe care le-am vazut in ultima vreme. A intrat lejer in top 10 la mine.

10 comentarii:

 1. Răspunsuri
  1. Hmm.. mai greu, ca nu le tin minte pe toate acuma. Ceva de genul: The Green Mile, V for Vendetta, Avatar, Filantropica, Contact, It's a wonderful life, Fight Club, Star Trek.. nu neaparat in ordinea asta.. :)

   Ștergere
 2. Pot sa recomand si eu cateva?

  The Breakfast Club, 99 Francs, A Clockwork Orange, Being John Malcovich, Kin-Dza-Dza (rusesc), Quest for Fire (1981), The Seventh Seal (1957)

  Donju, Hapiness of the Katakuris, Memories of Matsuko, Nobody Knows, Shiki Jitsu, The Taste of Tea, University of Laughs (ultimele sunt japoneze).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cam dark sau cam pesimiste pentru gustul meu, daca vreau drame sunt destule documentare pe antiiluzii din care macar mai invat cate ceva util... :)

   Ștergere
 3. nu-s chiar asa de dark, cel putin cele japoneze...

  Iti recomand (tot japonez): Fish Story ( http://www.imdb.com/title/tt1244666/?ref_=fn_al_tt_3 )

  RăspundețiȘtergere
 4. Eu as mai adauga in top: Belle Verte, Welcome to Dongmakgol, The Gods Must be Crazy (stiu ca pe astea le-ai vazut deja).

  Mi-a mai placut un film indian: 3 Idiots ( http://www.imdb.com/title/tt1187043/?ref_=fn_al_tt_1 ) comedie, pe care l-am recomandat unui prieten care mi-a zis: "Cum, tu te uiti la un film care se numeste 3 idiots?" Unii oameni trag concluzii despre un film fara sa-l vada mai intai...

  Filmele japoneze mi se par f. creative, parca nu-s facute dupa acelasi sablon toate. Si de cele mai multe ori sunt optimiste, avand ca idee principala: cel mai important e familia.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daa, intra neaparat in top si cele trei. O sa trebuiasca sa marim un pic topul dar asta este. Cu japonezele nu stiu de ce, dar nu le prea am. Nici macar manga pe care unii ii pasioneaza tare, pe mine nu m-a prins... :)

   Ștergere
  2. Manga nu-mi plac nici mie. Si nici filmele japoneze violente. Cand ai timp sa vezi totusi:

   Hold Up Down ( http://www.imdb.com/title/tt0461523/?ref_=fn_al_tt_1 ),
   University of Laughs
   Fish Story,

   s-ar putea sa-ti placa. Multi occidentali se inspira (cand fac filme) din filmele japoneze.

   Ștergere
 5. Am vizionat filmul aseara. Unele chestii mi s-au parut geniale. Cateva obs:
  1) Oamenii aia n-aveau nevoie de un guru, ci de un psihoterapeut. A amesteca yoga cu ideea de a obtine fericirea in sfera banalului e aiurea.
  2) Adeptii lui Kumare nu aveau vreo idee corecta despre yoga, nici macar acea instructoare autorizata. Pt toti de acolo yoga e un fel de sport sau psihoterapie...
  3) Daca treaba nu e regizata e uimitor cum atatia oameni nu pot discerne intre cineva care stie si unul care pretinde ca e guru. Ca ex. dau exercitiile fizice ridicole care se pretindeau a fi asane...
  4) Chiar daca Kumare a inventat meditatii, ele pot da rezultate pt ca e vorba de controlul spiritului asupra materiei, a mentalului asupra corpurilor mai joase ca vibratie decat el, etc. Deci mecanismul functioneaza, indiferent de ce crede Kumare
  5) Lectia pe care Kumare le-o da la final e corecta. Acelasi lucru o spun si maestrii autentici. Sunt persoane care au nevoie de indrumator, sunt altii care pot sta pe propriile picioare de la inceput. La fel cum sunt autodidacti si oameni care au nevoie de profesor pt a studia o arta sau o stiinta.
  6) Faptul ca Kumare nu si-a gasit un guru autentic in India sau pe unde a mai cautat el, tine doar de el. Nu inseamna ca nu exista. (Un guru fabulos poate locui in cartier cu tine, dar tu sa nu-ti dai seama de valoarea lui, daca el nu se expune in vreun fel publicului.) Nu s-a produs rezonanta cu cine isi imagina el. "Cand discipolul e pregati, maestrul apare", spune o vorba din Orient...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 1) 2) 3) Dap, cred ca multi sunt asa.
   4) Exact, intr-un fel nu i-a pacalit pe ei, ci s-a pacalit pe el
   5) Aia mi-a placut si mie mult, lectia de final si reactiile
   6) True, true... :)

   Ștergere