luni, 25 martie 2013

A treia intalnire Armonia Brassovia

In weekendul ce tocmai s-a incheiat a avut loc a treia intalnire a membrilor comunitatii Armonia Brassovia. Incet-incet lucrurile incep sa prinda contur si cred ca pana acum intalnirea aceasta a fost de departe cea mai reusita. Atat partea de sambata seara de la Marian si Andreia in Bran, cat si cea de duminica la pranz de la Teodora, Bogdan si Ioana. Daca la prima intalnire eram inca usor stingheri si nu ne cunosteam foarte bine, iar la a doua intalnire au fost unele inconveniente cauzate de locatia subdimensionata, de data aceasta lucrurile au mers mult mai usor. Inclusiv in cazul videoconferintei unde n-au mai fost probleme cu sunetul sau cu conexiunea de internet ca primele dati. De povestit am povestit multe si din diverse domenii, o sa le iau pe rand si sper sa nu uit cate ceva.

Sambata seara am fost cam 30 de persoane la intalnirea mai "relaxata" de la Bran si acolo s-au discutat in grupulete mai mici sau mai mari o parte din lucrurile ce au fost reluate a doua zi. O parte din cei veniti din afara localitatii au ramas peste noapte la Bran, unii la Marian si altii la o cabana din apropiere. In principiu partea aceasta a fost foarte utila pentru destinderea atmosferii si cunoasterii mai bune intre noi, mai ales pentru cei nou veniti. De asemenea s-au impartasit tot felul de idei, cunostinte si recomandari de carti, materiale sau pagini web pe diverse domenii de interes. Ziua de sambata cred ca ar fi utila in viitor pentru desfasurarea de ateliere. Treptat, pe masura ce vom avea in cadrul comunitatii persoane cu experienta din tot mai multe domenii, putem face sambata ateliere gratuite pentru cei din comunitate, urmand ca duminica sa fie rezervata problemelor administrative. Odata cu incalzirea vremii probabil voi incerca sa prezint si eu un pic, celor doritori, lumea albinelor la gradina pe care o avem deja in apropiere de Brasov. Casele din cob, atelierele de paine, lucrul cu lemnul, gradinaritul si multe altele pot constitui teme practice pentru intalnirea de sambata.

Sa revenim insa la rezumatul nostru. Duminica ne-am strans la Brasov cam 50 de persoane si am luat-o de la capat, intr-un mod mai organizat. Au fost doua runde de discutii de 1-2 ore cu pauzele de rigoare la inceput, mijloc si final. In primul rand am pornit cu partea legata de teren. Am pus pe proiector si am avut de asemenea imprimata harta zonei Brasov pe care aveam insemnate locatiile de interes. Este cea pe marginea careia s-a vorbit un pic si pe forum. Am explicat care sunt zonele care ne-ar interesa mai tare, cele la care ar trebui sa avem atentie si unde sunt avantajele cele mai mari. La discutia de sambata seara a participat si Nicolae Bran, care este geolog si cunoaste zona, oferindu-ne cateva informatii si in privinta panzelor freatice. Se pare ca in aria vizata de noi nu vom avea probleme din acest punct de vedere. Tot legat de conditiile necesare la alegerea terenului a fost sugerata o prioritizare a acestora. Printre primele criterii se vor situa probabil cele legate de calitatea apei din zona, beneficitatea locului si costurile de achizitie. Raman insa importante si celelalte detalii legate de paduri, lacuri sau rauri in apropiere, teren in panta sudica usoara, localitati si culturi invecinate, drumuri de acces sau semnal gsm.

S-au trecut apoi un pic in revista terenurile propuse in topicul dedicat din zona administrativa, pentru a vedea un pic ce oferte se gasesc pe piata in acest moment. Pe langa acestea, sugestia a fost sa incercam discutii atat cu primariile locale cat si cu oamenii din sate pentru a identifica si alte locatii ce nu apar in anunturile agentiilor imobiliare. Vizitele care vor avea loc in teren se vor face initial de un grup restrans, de maxim 3-5 persoane ce vor discuta cu proprietarii incercand sa afle locatia si cat mai multe informatii. Ulterior, la terenurile cu potential se pot face vizite, pe cont propriu si in grupuri mai mari, pentru a putea discuta liber. Negocierea trebuie facuta cu atentie pentru a evita aparitia in localitate a zvonurilor de tot felul sau cresterile de pret in cazul in care se constata interesul crescut pentru un anumit teren. Aceste prime vizite vor incepe din luna aprilie, pe masura ce vremea se mai incalzeste si vom putea organiza deplasari.

Cea mai importanta discutie din prima parte a intalnirii a fost insa legata de aspectele juridice. Ideea de la care s-a plecat a fost gasirea initiala a unei suprafete cat mai mari, preferabil comasate, de 100-150 hectare, pentru achizitie mai usoara la un cost avantajos si o birocratie redusa. Ulterior am incercat sa vedem cel mai bun mod de administrare si am evidentiat tipul de impozitare a terenurilor aplicat functie de suprafata de teren detinuta. Am identificat trei modalitati de achizitie a terenului si de administrare a acestuia. Prima ar fi cea in care dupa punerea deoparte a terenului necesar zonei comune, suprafata achizitionata initial este dezmembrata in loturi de aproximativ un hectar pentru fiecare familie pe care fiecare devine unic proprietar. A doua varianta ar fi cea construirii unui ONG sau unui grup de ONG-uri la care fiecare membru al comunitatii sa fie asociat. O a treia varianta a fost cea de proprietate comuna, in care fiecare membru este proprietar si intreaga suprafata este detinuta la comun de cele 100 de familii.

Am facut un tabel de avantaje si dezavantaje al celor trei variante. S-au discutat fiecare dintre acestea, urmand ca fiecare sa le ia in considerare, sa mai gandeasca asupra lor sau sa mai adauge altele in lista daca este cazul. Le voi enumera si voi incerca sa le explic pe scurt pe cele mai importante. Dezmembrare - avantaje: taxe reduse, independenta. Dezmembrare - dezavantaje: costuri ridicate, necesitatea drumurilor publice, zona comuna. ONG - avantaje: administrare usoara, atragerea de fonduri, relatia cu statul, legislatie, interdependenta. ONG - dezavantaje: taxe ridicate. Comun - avantaje: taxe reduse. Comun - dezavantaje: dependenta intre proprietari. Decizia o vom lua intr-o intalnire ulterioara, pana atunci urmand sa mai reflectam asupra celor discutate, dupa cum ziceam. Personal, desi initial agream mai tare varianta de proprietate comuna, am constatat in cadrul discutiilor ca un ONG s-ar putea sa fie cea mai buna varianta pana la urma.

Partea cu dezmembrarea are ca dezavantaj major birocratia si costurile ridicate ale dezmembrarii plus necesitatea constuirii drumurilor publice. ONG-ul are ca dezavantaj major taxele, care inca nu stim exact cat vor fi, dar in general sunt mult mai ridicate decat la persoane fizice. Se poate face achizitia terenului pe o asociatie cat mai "curata" iar alte aspecte gen comert de anumite produse ale comunitatii, sponsorizari sau alte activitati pot fi organizate pe alte ONG-uri pentru a nu da ocazia aparitiei de litigii pe ONG-ul detinator de teren. Administrarea se poate face intern, prin specificarea in statut ca fiecare membru poate administra cum doreste parcela proprie si poate ceda dreptul de administrare contra cost sau gratuit mostenitorilor. Proprietatea comuna are ca principal dezavantaj dependenta intre proprietari si o vulnerabilitate foarte mare in fata statului sau bancilor. Este suficient ca un singur membru initial sa aibe probleme cu banca, pentru ca intreg terenul sa fie blocat prin decizie judecatoreasca si sa nu se mai poata face acceptare de noi membri, obtinere de eventuale autorizatii sau alte procese juridice.

Tot legat de aprobari si legislatie, Deea si Silviu ne-au impartasit din experientele lor cu terenul si culturile. Ideea trecerii acestuia din extravilan in intravilan a fost in principiu abandonata datorita birocratiei si costurilor ce pot depasi in unele cazuri chiar valoarea terenului in sine. Pentru constructii au mers pe varianta anexe agricole, iar Deea si Silviu ne-au prezentat in mare pasii pe care i-au facut ei in acest sens pentru a se apuca de constructia casei pe terenul de un hectar de langa Brasov. Tot la capitolul "experiente utile" am ajuns si la discutia legata de gardul viu, unde ei au avut niste intamplari mai nefericite cu animalele din zona si cu practica incendierii miristilor. Gardul viu va fi probabil principalul pas pe care il vom face dupa achizitionarea terenului, adica imprejmuirea celor 100 hectare cu aproximativ 4km de puieti de gladita, salcam sau alte plante ce ne-ar putea proteja. Pana ce puietii vor creste, functie de locatia terenului, s-ar putea sa fim nevoiti sa-i protejam noi pe ei, prin garduri clasice temporare, paza sau santuri anti-incendiu.

In etapa a doua a discutiilor am inceput initial cu partea legata de viziune. In pauza am incercat sa sumarizam un pic opinia fiecaruia legata de timpul estimat pana la mutarea in comunitate, tipul de hrana preferata, modalitatile de tratament medical agreate, animale pe care doreste sa le creasca, tipul de casa ce se va construi, cat este de acord cu utilizarea tehnologiei, ce tip de educatie ar prefera, ce opinie legata de spiritualitate are, cum crede ca ar trebui facuta luarea deciziilor, ce tip de proprietate a terenului ar prefera, cam cat din acesta sa fie suprafata comuna, cum vede asigurarea veniturilor pentru cei din comunitate, cat de mult se poate implica in activitatile comune, cum vede modalitatea de protectie in cazuri de urgenta. Am ajuns la concluzia ca este mai simplu sa completam rubricile tabelului fiecare pe forum sau mail, urmand ca apoi sa le centralizam si sa formulam pe baza lor o viziune comuna. Am prezentat cateva exemple de viziuni ale altor comunitati sustenabile din care ne-am putea "inspira" sau alege anumite idei pe care le impartasim si noi.

O alta propunere utila in cadrul intalnirii a fost crearea de grupuri de lucru. Au fost identificate cateva proiecte si domenii de interes precum constructii, sanatate, educatie, juridic, website sau terenuri. Pentru acestea s-au format grupuri de 5-10 voluntari care au informatii si doresc sa se ocupe de rezolvarea unei anumite probleme. De exemplu grupul de website se va ocupa cu centralizarea informatiilor despre membri si viziune. Grupul juridic se va ocupa de gasirea informatiilor necesare legate de ONG, impozitari si altele de genul. Cei de la terenuri vor incepe identificarea acestora, vizite si contacte cu proprietarii. Cei din grupul de educatie vor incerca sa afle cat mai multe informatii legate de organizarea scolii din cadrul comunitatii. La sanatate focusul este evident, la fel ca si in cazul constructii. Acest mod de organizare cred ca ne va ajuta sa fim mai eficienti si sa putem sa ne concentram mai usor pe anumite directii. Esentiale in aceasta prima faza cred ca vor fi grupurile de terenuri, juridic si website. Membri pot intra sau se pot retrage din grup dupa bunul plac, iar la indeplinirea "misiunii" grupul se auto-dizolva. Discutiile pe grupuri vor putea fi oricum urmarite de orice membru al comunitatii, iar informatiile aflate vor fi facute publice si la urmatoarele intalniri.

Pentru o mai buna strangere a relatiilor in cadrul comunitatii s-a propus de asemenea infiintarea unei zone de servicii si produse oferite. Ideea ar fi ca in cazul in care cineva are nevoie de un anumit lucru si il poate obtine de la un alt membru al comunitatii, gratuit sau contra cost, se poate apela la acesta. Ajutam astfel ca schimburile economice sa se desfasoare cu preponderenta in cadrul comunitatii, scazand treptat dependenta fata de exterior si ajutandu-ne totodata unii pe altii. Vom face si in acest caz o noua zona pe forum unde sa poata fi afisate ofertele sau cererile de servicii si produse. Incerc sa inchei aici aceste rezumat al primei intalniri cu speranta ca n-am omis nimic major. La propunerea de inregistrare a intalnirilor, concluzia a fost ca n-ar fi o solutie prea grozava si ca cea mai buna ramane tot varianta live plus rezumate. Oricum, in caz ca am uitat ceva, rog pe cei care au participat sa completeze cu informatii sau cu alte puncte de vedere unde este cazul. Urmatoarea intalnire va fi cel mai probabil la acelasi interval obisnuit de 4 saptamani, adica in zilele de 20 si 21 aprilie.

12 comentarii:

 1. Salut Flavian si ii salut pe toti ceilalti de la intalnirea voastra
  Daca se mai poate as dori sa particip si eu la viitoarea voastra intalnire.
  Multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna Geo, trimite te rog un mail la adresa de pe flavian.ro sau cea de pe site-ul comunitatii ca sa putem lua legatura.

   Ștergere
 2. Salut,

  geo.bostan @gmail.com

  Toate cele bune

  Geo

  RăspundețiȘtergere
 3. Eu cred ca pana veti lua pamanat se va dubla numarul celor ce doresc sa se mute in comunitatea voastra, dar s-ar putea sa creasca exponential. Sa gasiti cat mai mult pamant ca sa fie loc pentru crestere/dezvoltare ulterioara. Multi din cei care doresc sa scape de galagia orasului si sa se mute la tara inca nu stiu de voi dar vor afla in timp.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, cam asa estimez si eu. Ca multa lume inca sta si urmareste de la distanta povestea. Iar dupa ce o sa gasim terenul si vor fi clare locatia, costurile si conditiile, or sa fie cereri tot mai multe.

   Ștergere
 4. Coagularea oamenilor pentru o astfel de initiativa nu este deloc usoara, nivelele pe care rezonam sunt diferite ca atare dorinta permanenta de evolutie pe calea spirituala insotita de exercitiu in vederea armonizarii interiorului individual poate fi una din caile spre unitate. Propagarea gandurilor noastre in campul de constiinta comun va face ca ideea sa fie accesata de tot mai multi, apoi schimbarea pe care ne-o dorim acum, va fi materializata.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Frumos, frumos. Imi place cum suna. Ca un magnet daca e sa vorbim mai plastic... :)

   Ștergere
 5. Interesant:

  http://www.ted.com/talks/ernesto_sirolli_want_to_help_someone_shut_up_and_listen.html

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, simpatic.. 7 miliarde si cine va inventa tehnologiile ? Guvernele ? Universitatile ? Forget about it... :)

   Ștergere
 6. http://en.wikipedia.org/wiki/Agent_Orange

  Nu vreau sa fiu pesimist, dar solutia nu este izolarea de sistem, ci lupta impotriva sistemului... luati si asta in calcul.

  "The program's goal was to defoliate forested and rural land, depriving guerrillas of cover; another goal was to induce forced draft urbanization, destroying the ability of peasants to support themselves in the countryside, and forcing them to flee to the U.S. dominated cities, thus depriving the guerrillas of their rural support and food supply.[5][6]"

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Se iau in calcul toate solutiile si se lucreaza pe toate fronturile. Se doreste crearea unui sistem paralel, care sa-l inlocuiasca pe cel vechi pe masura ce se dastrama. O prima initiativa a fost intalnirea din decembrie de la Brasov. Urmatoarea este Danube Convergence din iunie cand se doreste punerea bazelor retelei de comunitati alternative, ca o paralela la sistemul clasic. Reteaua va fi o structura orizontala, bazata pe interdependenta si colaborare. Pe cand sistemul clasic este piramidal, bazat pe control si subordonare.

   Ștergere