joi, 17 februarie 2011

What's up in space

Pentru ca evenimentele ultimelor zile au fost destul de interesante m-am gandit ca n-ar strica sa facem o recapitulare pentru cei mai incepatori in domeniul activitatii solare. Povestea a inceput duminica pe 13 februarie cand am avut simultan pe fata soarelui nu mai putin de cinci pete solare. Iar surpriza zilei respective a fost una din cele mai puternice eruptii inregistrate in ultima vreme:
EARTH-DIRECTED SOLAR FLARE: On Feb. 13th at 1738 UT, sunspot 1158 unleashed the strongest solar flare of the year so far, an M6.6-category blast. NASA's Solar Dynamics Observatory recorded an intense flash of extreme ultraviolet radiation, circled below. The cloud will likely hit Earth's magnetic field on or about Feb. 15th.
Apoi a venit a doua eruptie foarte puternica de marti 15 februarie. Era o eruptie de clasa X, una din cele mai puternice care au avut loc din 2006 incoace:
FIRST X-FLARE OF THE NEW SOLAR CYCLE: Earth-orbiting satellites detected an X2-class solar flare at 0156 UT on Feb. 15th. This is the most powerful solar flare since Dec. 2006, and the first X-flare of new Solar Cycle 24. X-flares are the strongest type of solar flare, and this is the first such eruption of new Solar Cycle 24. In addition to flashing Earth with UV radiation, the explosion also hurled a coronal mass ejection (CME) in our direction. The source was behemoth sunspot 1158.
Spuneam atunci ca daca istoria ultimelor fenomene de acest gen se va repeta, inseamna ca sfarsitul lui februarie si inceputul lui martie vor veni cu temperaturi peste media acestei perioade. Pentru cei care s-au cam saturat de iarna si frig asta cred ca este o veste buna, atentie totusi cu expunerea la soare in zilele urmatoare. Astazi incep deja sa ajunga la noi si efectele celei de a doua eruptii:
A series of coronal mass ejections (CMEs) en route to Earth from sunspot 1158 will buffet our planet's magnetic field during the next 24-36 hours. NOAA forecasters estimate a 35% chance of geomagnetic activity on Feb. 17th.
Cei din presa oficiala s-au trezit cu intarziere, ca de obicei. Ceva detalii suplimentare au dat pe la ProTv intr-o emisiune de marti: Cea mai puternica explozie solara din ultimii 4 ani. Senzationalismul a fost din nou cuvantul cheie si cateva simulari nereusite, fara a se intra prea amanuntit in analiza fenomenului in sine. De exemplu cum am putea sa ne protejam de astfel de fenomene.

De protejat la nivel personal e simplu daca nu esti nevoit sa lucrezi afara, iar acum nu este nici sezon estival pe la noi. Eventual cate un ibuprofen daca durerile de cap sunt prea mari. La nivel aparatura electronica este un pic mai complicat, ca acolo depinzi de renel. Nu strica totusi un UPS pentru jucariile mai sensibile sau deconectarea lor de la priza cand nu sunt folosite. Ce nu spun ei iarasi este ca dupa cele trei zile efectele asupra creierului si retelelor electrice dispar, insa vor continua efectele asupra climei inca 2-3 saptamani. Adica furtuni, incalzire peste media perioadei si alte anomalii de genul.

Lasand speculatiile despre apocalipse si alte prostii deoparte, se pare ca in final efectul acestor fenomene este benefic asupra organismului, chiar daca penele de curent sau durerile de cap pe moment sunt neplacute. Insa la fel ca la orice fenomen de supra-incarcare energetica, corpul reactioneaza la socul respectiv si la persoanele mai sensibile acest lucru se manifesta mai tare.

Anul trecut au mai avut loc vreo doua astfel de eruptii majore, iar cei care le-au urmarit efectele au inceput deja sa se obisnuiasca cu ele. Nu strica totusi sa fim precauti si sa le urmarim atunci cand au loc pentru a cunoaste intensitatea lor. De exemplu cea de duminica si cele mai puternice de anul trecut au fost clasa M, cum a fost si cea din octombrie 2010. Cea de marti dimineata a fost prima de clasa X inregistrata in ultimii ani. Clasificarile se gasesc aici: The Classification of X-ray Solar Flares

Prin 2009 am inceput sa observ primele “coincidente” apropo de fenomenele solare: Logica si meteo. Clientii mai vechi ai acestui blog stiu ca din cand in cand mai vin cu informati in acest sens. Am mai explicat ca in functie de numarul petelor solare ne putem face o idee apropo de evolutia ciclurilor si intensitatea activitatii soarelui: Sunspot Number.

Ceea ce uita iarasi sa ne spuna cei care confunda (intentionat sau nu) notiunile de "global warming" cu "solar system warming" si cu "manmade global warming" ar fi treaba asta: sincronizarea ciclurilor solare cu evolutia temperaturii se pare ca vine in sprijinul ideilor cum ca soarele ar fi principalul "responsabil" atat de incalzirea cat si de racirea sistemului solar. Asta daca nu crezi ca si asa-numitul Maunder Minimum e doar o coincidenta aparuta simultan cu Little Ice Age.

O alta "coincidenta" observata de cei de la halfpasthuman ar fi cateva sub-cicluri si sincronizarea perioadelor de activitate solara cu miscarile scoartei sau cresterea numarului de cutremure dupa eruptii puternice: Solar numerics. Tot ei au incercat si o abordare mai logica apropo de povestea 2012 sau o posibila modificare a polilor magnetici. Cu accent pe posibila dar putin probabila, pentru ca se bazeaza cam tare pe teoriile clasice si "usor" eronate ale gravitatiei: Supplemental material for 2012 presentations

Later edit. Si cu asta avem trei bucati in ultima saptamana:
ANOTHER X-FLARE--ALMOST: Fast-growing active region 1161 erupted this morning, producing an M6.6-class solar flare at 1011 UT. The almost-X category blast was one of the strongest flares in years and continued the week-long trend of high solar activity. SOHO coronagraph images show no accompanying CME, so Earth effects should be minimal.
Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

7 comentarii:

 1. Cote d'Ivoire Bankrun

  Sunt bune si eruptiile astea totusi. Grabesc evenimentele :D

  RăspundețiȘtergere
 2. un articol interesant:

  http://parinti-rationali.blogspot.com/2011/02/planned-obsolescence-uzura-morala.html#comments

  RăspundețiȘtergere
 3. Ponzi scheme

  Din ce in ce mai interesant. Si noi ne agitam ca fraierii ca a crescut pretul la cartofi. :)

  RăspundețiȘtergere
 4. Tot pe teme cosmice:
  Daytime fireball roughly a 5-ton meteor, NASA estimates
  Daytime Fireball Makes Waves in Philly

  Over 230 observations of the NYC February 14th have been submitted to the AMS website making 2/14/11 NYC/Philly Meteor the 2nd most reported meteor of all time. Second only to The Wisconsin Meteor of 2010. There is still time to beat out WI, which holds the record at 323 witness reports. If you witnessed this meteor, please report it to the AMS.

  RăspundețiȘtergere
 5. Cristian - sorry, intrase la spam al doilea comentariu. Oricum e ceva ciudat cu comentariile, apar vreo doua in plus dar eu nu le vad.

  RăspundețiȘtergere