miercuri, 2 februarie 2011

Tehnologie vs spiritualitate

Spuneam in articolul precendent (Zeitgeist - Moving Forward Romana) ca principala mea critica la Venus Project ar fi ca exclude latura spirituala. Mizand cam mult pe tehnologie si pe un sistem impersonal. Astazi vreau sa lamurim un pic lucrurile. Pentru ca multi au ramas cu impresia ca ma nemultumeste faptul ca Venus Project nu adera la o religie sau alta. Sau ca nu da raspunsuri la dileme existentiale pe care le avem cu totii: cine suntem ? de unde venim ? ce se intampla dupa moarte ?

Mihai de exemplu imi atragea atentia ca cu cat se filozofeaza mai mult pe aceste dileme si ne indepartam de adevarul pe care il cunostem riscam sa ajungem de unde am plecat - iar dogme, iar reguli, iar drepturi inchipuite asupra altor specii etc. Linia e destul de fina si posibilitatea ca cineva sa "sara gardul" este destul de mare. Iar raspunsul la astfel de intrebari e irelevant sau subanteles: Ce suntem? Pot spune ca suntem o forma de viata ce poseda un grad de inteligenta. Ce se intampla dupa moarte? Pai - "se taie lumina" :) - revenim la forma initiala.

Intrebarea mea era de fapt: cine suntem in loc de ce suntem. Cine esti tu, constiinta care locuieste in corpul acela fizic, construit din atomi si din materie "fizica" ? Ce anume te diferentiaza de scaunul pe care stai daca se presupune ca sunteti construiti din aceleasi "caramizi" universale ? De unde stii ca dupa moarte "se taie lumina" si nu se aprinde de fapt ? De ce sa pui prioritate pe studiul lumii "exterioare" cat timp nu cunosti inca suficient de bine lumea ta "interioara" ?

Adevarul stiu ca este de multe ori o chestie relativa. Nu am abordat aceste notiuni in ideea de a ajunge iar la reguli, la dogme si la impunerea altora a adevarului propriu cu forta. Ci pentru a intreba daca nu exista si o alta cale. Venus Project e pornit evident pe calea tehnologiei. Incercand sa se bazeze pe stiinta "obiectiva" si "demonstratii". Care sunt de fapt doar observatii si experimente replicabile in anumite conditii. Cu ajutorul lor putem teoretiza si identifica anumite modele de comportament valabile in majoritatea cazurilor. Apoi unii observatori le numesc "legi" pentru a le da mai multa importanta si a le face mai greu de schimbat, insistand sa ignoram exceptiile care "intaresc" regula.

Altii sugereaza insa ca pe masura ce aceste observatii evolueaza, la un moment dat, limita intre fizica cuantica si spiritualitate este greu de gasit. Totul in jurul nostru este energie. Chiar si caramizile universale de care vorbeam mai sus sunt de fapt tot manifestari ale unei forme de energie. Venus Project insista ca tehnologia este cea mai buna cale de manipulare a energiei. Altii sunt insa de parere ca acest lucru se poate face direct si mai simplu. Folosind unelte pe care le avem deja la dispozitie: mintea, constiinta, creierul.

Pe acestea am invatat deja sa le folosim pentru a manipula energia din care e construit corpul nostru. Si daca e adevarat ca folosim doar un mic procent din puterea lor, ce s-ar intampla in momentul in care am invata sa le folosim cu adevarat ? Putem sa ne folosim creierul sa dirijam energia corpului, pentru a spune mainilor sa construiasca tehnologie cu care sa controlam apoi energia din mediul inconjurator. N-ar fi mai simplu sa antrenam creierul sa foloseasca direct energia respectiva ? Pana la urma energia din mediu este tot energie, la fel ca si cea din care e construit corpul.

Concluzia la care ajunge Peter in documentarul sau o cunoastem: we are all one. Acolo el se refera la omenire, la specia noastra care traieste pe aceasta planeta si in care indivizii sunt mai preocupati sa-si dea in cap unul altuia pentru un pumn de dolari. In loc sa inteleaga ca astfel isi fac rau tot lor si ca ar fi mai util sa se ajute intre ei pentru a face lumea asta mai buna pentru toti. Dar daca am reusi, asa cum imi atragea Gab atentia pe un forum, sa extindem aceste notiuni si la celelalte specii ? Sa fim una cu planeta, sa fim una cu animalele si plantele care traiesc pe ea. Sa avem aceeasi grija de ele cum avem de propria persoana sau de propria specie.

Mergand in aceeasi directie, putem extinde oare lucrurile si dincolo de aceste delimitari fizice ale unor forme "avansate" de viata ? Dincolo de limitele corpului uman, animal sau planta ? Toate au la baza aceeasi energie, reciclam aceiasi atomi si aceeasi materie de pe aceasta planeta. Intelegand asta nu putem oare sa accesam acea energie direct ? Zeitgeist vrea sa ne scoata din conditionarea sistemului bazat pe moneda, sa ne faca sa vedem ca suntem o singura specie care poate functiona ca o singura entitate. Oare nu exista o alta conditionare, la un alt nivel, de care putem scapa ? Pentru a vedea ca suntem de fapt nu doar aceeasi specie ci si aceeasi constiinta care poate actiona si interactiona in mod direct cu tot ce este in jur. Pentru a muta literalmente doar cu mintea un munte. La fel de usor cum ne mutam propria mana.

Au fost si mai sunt inca suficiente exemple in care se intampla lucruri inexplicabile de catre stiinta clasica si care de multe ori sunt ignorate. La fel cum sunt ignorati de catre economisti si cei care vorbesc de o lume fara moneda. Exista oameni care pot manipula energia din jurul lor, comunica telepatic sau care pot simti diverse lucruri. In special in cazul copiilor ce nu sunt suficient conditionati de catre mediul din jurul lor. Care ii conditioneaza in primul rand asupra a ceea ce pot face dpdv fizic inainte de a-i conditiona dpdv financiar. Oare n-am putea scapa de ambele conditionari pentru a merge pe calea spirituala in loc de cea tehnologica ? Asa cum ziceam, poate ca in final ambele cai ajung tot acolo. E alegerea noastra pe care din ele vrem sa mergem. Nu degeaba se spune: any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic... :)

Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

52 de comentarii:

 1. Flavian: Intrebarea mea era de fapt: cine suntem in loc de ce suntem. Cine esti tu, constiinta care locuieste in corpul acela fizic, construit din atomi si din materie "fizica" ? Ce anume te diferentiaza de scaunul pe care stai daca se presupune ca sunteti construiti din aceleasi "caramizi" universale ?

  Gab: Dacă totul este unul, atunci fundamental vorbind nimic nu mă diferențiază de scaunul pe care stau. Și nu văd nici o problemă în asta: scaunul la fel de sacru ca și orice altceva.

  Flavian: Si daca e adevarat ca folosim doar un mic procent din puterea lor [...]

  Gab: http://en.wikipedia.org/wiki/10%25_of_brain_myth

  Flavian: Sa fim una cu planeta, sa fim una cu animalele si plantele care traiesc pe ea. Sa avem aceeasi grija de ele cum avem de propria persoana sau de propria specie.

  Gab: Atenție la „a avea grijă” de planetă. Conceptul poate avea două aspecte: poți să ai grijă de ea în sensul în care ai grijă de plămâni, adică dacă totul funționează bine, nu te bagi. Cu asta nu am nici o problemă. Dar poți avea grijă de ea și în sensul în care ai avea grijă de un păr neîngrijit, sau de un teren agricol neîngrijit, în paragină. Iar cu asta am ceva probleme, pentru că am risca să transformăm întreaga planetă într-o grădină.

  Ce vreau să spun este că „a avea grijă” poate însemna „a controla”, dar nu ne neapărat să însemne asta.

  RăspundețiȘtergere
 2. Pana la urma, ”dilemele existentiale” e de fapt una singura: ”cine suntem”?

  Oare n-am putea scapa de ambele conditionari pentru a merge pe calea spirituala in loc de cea tehnologica ?

  Cum spunea nenea in film: trebuie sa trecem anumite stadii ale cunoasterii. Cred ca tocmai suntem in pragul sa intelegem unul si tu poate ca mergi prea departe. Iti inteleg nerabdarea totusi.
  Traim in continuare un paradox: cu cat avansam in stiinta, cu atat uitam lucrurile simple. De ce? Pentru ca tehnologia e proiectata sa ne usureze munca, nu sa descoperim simplitatea lucrurilor. Si cred eu ca e o diferenta esentiala si existentiala. (mai multe aici http://vremidentitate.blogspot.com/2010/11/simplu-ca-buna-ziua.html)
  Nu-mi fac insa iluzii cu proiecte revolutionare de genul Venus Project. Asta ar fi un final frumos al crizei. Dar exista multa capacitate in lumea asta de a face rau, la fel de mare ca cea de a face bine. Exista si alte scenarii si foarte probabil, bula banilor se va extinde exponential. Locuri de a mai tranti guverne pe glob pentru desfacerea de produse mai sunt. Sa nu ne amagim cu ce se intampla in lumea araba, se deschid noi piete, atata tot. Sper sa ma pacalesc.

  RăspundețiȘtergere
 3. Gab - 1. De acord. N-am probleme cu "sacralitatea" scaunului, incerc doar sa vad cum ajung sa ma identific cu el la fel cum ma identific cu propriul corp.
  2. http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=strange-but-true-when-half-brain-better-than-whole
  3. De acord. Trebuie sa avem grija de noi sa nu distrugem sau sa consumam ceea ce planeta ne ofera deja singura, nu sa o controlam.

  Cristian - frumos spus, inclusiv articolul, dar concluzia e cam pesimista... ;)

  RăspundețiȘtergere
 4. 2. Da, la partea cu emisferele ar putea fi o chestie.

  E clar că în cultura noastră logica și rațiunea sunt mult mai apreciate decât emoțiile și intuiția.

  Tai jos partea cu emoțiile și intuiție, și cel puțin din perspectiva culturii noastre, n-ai pierdut mare lucru :))

  RăspundețiȘtergere
 5. Mda, dar care e partea aia ? Oare emotiile, intuitia sau memoria chiar stau in creier ? Sau creierul e la randul lui doar o unealta, un alt gen de tehnologie inteleasa si folosita doar partial ? Does Memory Reside Inside The Brain

  Si tot apropo de scaun sau de.. lingura... am mai dat citatul asta:

  Spoon boy: Do not try and bend the spoon. That's impossible. Instead... only try to realize the truth.
  Neo: What truth?
  Spoon boy: There is no spoon.
  Neo: There is no spoon?
  Spoon boy: Then you'll see, that it is not the spoon that bends, it is only yourself.

  RăspundețiȘtergere
 6. Emoțiile și intuiția, în emisfera dreaptă.

  Între „lingura ca și iluzie” și „lingura ca și materie spirituală sacră” este o oareșce diferență.

  RăspundețiȘtergere
 7. Treaba asta

  http://afrim-tya.blogspot.com/2009_06_01_archive.html

  pe care o scria cineva in 2009 incepe sa o simta acum tot mai multa lume (si asta e bine).

  Tineti cont ca e o diferenta intre occidentali si asiatici. Cand moare un om occidentalul se zice "si-a dat duhul" (si chiar si noi cei din est), adica el, un corp fiind da ceva (deci accentul se pune pe corp, pe material). In Asia cand moare un om, se spune "a parasit corpul", deci accentul e pe partea spirituala.

  RăspundețiȘtergere
 8. Gab - eu despre "lingura ca si iluzie" argumentam in articol si am crezut ca este evident: daca ajungi sa intelegi ca lingura, mintea si corpul sunt totuna, atunci nu mai exista nici diferente de "sacralitate" sau de alta natura intre ele

  dan - dap, criza asta a fost "sutul in fund" necesar trezirii pentru multi, iar asiaticii ne pot oferi unele lectii pe partea spirituala, mai ales celor care suntem mai incepatori... ;)

  RăspundețiȘtergere
 9. Lingura este o iluzie, sau doar separarea lingurii de tine este o iluzie?

  Sunt două lucruri destul de diferite. Dacă lingura este o iluzie, atunci n-ai cum să fi una cu ea, pentru că nu există.

  RăspundețiȘtergere
 10. Și știm sigur că în Matrix, ca și în diversele budisme, ne situam în primul caz.

  RăspundețiȘtergere
 11. Gandesc deci exist. Si chiar daca realitatea e de fapt un vis, asta nu inseamna ca nu pot sa devin una cu visul... :)

  RăspundețiȘtergere
 12. Cred ca ati luat-o pe aratura.
  Cum sa fii una cu scaunul frate? Scaunul este ceeace ai creat tu, pt. ca tu esti un creator. Mie mi se pare ca haosul este o stare de fapt in univers iar energia creatoare nu poate exista fara o inteligenta, ceeace exclude intamplarea, pe care vad ca tot mai multi o imbratiseaza.
  Incearcati sa traiti ca animalele dupa instinct(fara nici o regula) si vom avea avea cel mai eco haos. Din filmul asta se intelege foarte clar ca esti ceeace mediul din jurul tau este, lucru pe care cartile de "povesti" gen testamentele le-au scris cu cateva mii de ani inainte ca baietii astia sa descopere. Daca este adevarat ce confirma stiinta acum, cat de intelepti erau cei care au scris cartile astea sau daca nu cineva le-a spus ce sa scrie?

  RăspundețiȘtergere
 13. Anonim - in primul rand mai relax te rog. Apoi, daca vrei sa vezi inteligenta sau constiinta ca ceva separat de creatie si energia din care e construita, aia e alta poveste.

  Aici nu ne propuneam sa analizam ideea daca inteligenta este tot o forma de energie sau doar manipuleaza energia din jurul sau. Ci in primul rand sa vedem daca varianta tehnologica propusa de Venus Project are si alte alternative.

  RăspundețiȘtergere
 14. hop si eu :)

  Ca sa inteleg din ce spuneti voi, daca continuam pe partea cu dezvoltarea laturii sprituale am ajunge la un moment dat sa semanam cu fiintele din lumea prezentata in filmul Aavatar? ma rog, inspre ceva asemnator?

  RăspundețiȘtergere
 15. Micutu - e doar o teorie, dar de ce nu ? :)

  Ba poate ca au si fost astfel de civilizatii in istoria planetei. Faptul ca la sapaturi nu am gasit macarale, computere, masini sau alte ramasite ale tehnologiei recunoscute de noi nu inseamna ca erau neaparat mai inapoiati. Poate erau in stare sa mute piramide intregi doar cu mintea si nu aveau nevoie de tehnologie de tipul celei pe care o utilizam noi astazi.

  Era si o gluma pe tema asta cu arheologii romani care au concluzionat ca dacii aveau tehnologie wireless. Dar poate cineva demonstra ca nu au dezvoltat telepatie sau alte "tehnologii" pe care noi astazi le numim "paranormale" ? Asa cum ziceam... any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic... :)

  RăspundețiȘtergere
 16. Micutu, păi nu știu despre Flavian, dar eu rezonam cu idei gen Avatar de câțiva ani buni, și când a apărut filmul, chiar m-am mirat că poate să iasă așa ceva de la Hollywood. Pentru mine, Avatar e un semn foarte bun.

  RăspundețiȘtergere
 17. Raman extrem de sceptic in aceasta privinta... imi vine in cap intrebarea - daca erau asa de avansati, ce ia facut sa dispara? de ce nu au reusit sa supravietuiasca? ... stim ca cei care au putere in ziua de azi nu cedeaza usor la ea :) cu atat mai mult la o astfel de putere...

  Vis a vis de creier si peronalitati duble - un articol interesant: http://www.its.caltech.edu/~jbogen/text/ref130.htm

  ...unde la pct 49 zice asa:
  Long-term observations showed that each disconnected hemisphere possesses not only a separate sensory-motor interface with the environment, its own perceptual, mnestic, cognitive and linguistic repertoires, but also a distinct personality, as well as characteristic preferences and dislikes (D.W. Zaidel, 1994). Thus, the two hemispheres have similar, but not identical, concepts of self, past and future, family, social culture and history (Sperry, Zaidel and Zaidel, 19793). After some testing experience with the patients, examiners spontaneously refer to the two hemispheres as if they were distinct people, e.g., “the LH was upset at the RH responses today”. While such references may be regarded as shorthand for patterns of behavior with specific lateralized stimuli and responses, they nonetheless express a strong phenomenological sense of two coexisting streams of consciousness. Both hemispheres can probably be simultaneously and independently conscious; both can simultaneously possess conflicting wills so that the split-brain can exhibit two distinct, and possibly incompatible, loci of moral responsibility (Iacoboni et al., 1996; but see MacKay and MacKay, 1982 1).

  Sunt multi care pretind ca detin tot felul de puteri, sau ar exista tot felul de mijloace de control ale energiilor si paraenergiilor, dar nici unul nu a vrut sa-l lumineze pe James Randi si curajul sa treaca pe aici sa dovedeasca ceva: http://www.randi.org/site/index.php/1m-challenge.html

  RăspundețiȘtergere
 18. Eu sunt chiar foarte relax dar ma uit cum unii o dau in balarii, e problema lor in devinitiv dar am putea sa ne folosim un pic mai mult inteligenta si sa vedem care sunt fundamentele care misca materia si energia in univers.
  S-a ajuns la concluzia ca a treia cantitate fundamentala din univers, pe langa materie si energie este informatia care face ca primele 2 sa se transforme.
  Tu spui ca poate au fost civilizatii in istoria planetei, eu pot spune ca exista civilizatii pe planeta(si nu numai), pe care noi nu le vedem deoarece inca nu putem sa decodam tot spectrul electromagnetic al universului care teoretic este infinit. Degeaba punem niste antene care sa asculte in univers dupa nu stiu omuleti verzi, daca noi nu stim care sunt fregventele pe care aceste "civilizatii" le folosesc.

  RăspundețiȘtergere
 19. @Anonim

  Pot sa spun, nu stiu/cunosc deocamdata.

  Poti sa ne oferi cateva materiale care atesta concluzia enuntata de tine?

  RăspundețiȘtergere
 20. Materiale ai in tot ce te inconjoara micutule.
  Faptul ca eu iti spun tie ceva acum si vezi ce scriu dar nu stii unde sunt si ce sunt, asta e cea mai simpla demonstratie.

  RăspundețiȘtergere
 21. Anonim,

  Deci poti demonstra?

  RăspundețiȘtergere
 22. @Micutu
  Nu-l lua pe Randi ca referinta. El este fie in denial, fie este platit sa manipuleze prin dezamagire. Isi alege in show-urile lui oameni care ii stie de farsori. Am inteles ca nu a acceptat sa faca emisiuni cu oameni care au venit la el din proprie initiativa si care pretindeau ca-i pot demonstra diverse capacitati iesite din comun. E un fel de manipulare/incompetenta gen Mythbusters.

  RăspundețiȘtergere
 23. Micutu, ai auzit de ere glaciare, de legenda potopului sau de teoria meteoritului care a dus la dispatitia dinozaurilor ? Crezi ca noi, cu toata tehnologia de azi am reusi sa supraviatuim la asa ceva ? :)

  Anonimul are apoi dreptate. Poate nu toate civilizatiile respective au disparut. Poate unele au emigrat pur si simplu intr-o alta lume, o alta dimensiune paralela sau intr-un alt timp. Si apoi ne-au dat voie noua, cei de acum, sa ne jucam un pic pe aici sa vedem ce putem face si unde putem ajunge.

  Synthesis, cam asa vad si eu lucrurile apropo de tot felul de "sceptici" de serviciu... :)

  RăspundețiȘtergere
 24. In alta ordine de idei, ceea ce se intampla in Egipt acum e destul de trist. Au venit "minerii" lui Mubarack sa-i atace pe protestatari...

  RăspundețiȘtergere
 25. Urmeaza oare "datul foc la autobuze", iar apoi interventia brutala a armatei/fortelor de interne pt restabilirea "ordinii"?

  RăspundețiȘtergere
 26. Stai sa vedem, ca egiptenii se pare ca s-au prins deja cum e cu agitatorii: Live blog Feb 2 - Egypt protests | Al Jazeera Blogs

  3:22pm Protesters in Tahrir Square shows the Al Jazeera camera the ID cards of accused plain clothed security (police ID) who came in earlier to create chaos.

  6:37pm Cairo resident tells Al Jazeera that he witnessed police officers trying to bribe porters and security guards in his apartment building. They were asked to go and beat up anti-government protesters in Tahrir Square.


  Americanii au apucat sa scape si ei pasarica cu "schimbarea". In plus, le-au dat drumul la net de cateva ore, acum le e mai usor de inteles cine sunt "minerii" si cine sunt "golanii".. la noi cu unica televiziune "libera" era mai greu.

  RăspundețiȘtergere
 27. offtopic:

  http://www.youtube.com/watch?v=iYSjgHa_jGA&feature=related

  si

  http://www.newsobserver.com/2011/01/30/956507/blasts-fire-at-venezuela-arms.html

  E de cateva zile. Explozie la o fabrica de armament din Venezuela.

  Nu prea a fost mediatizata treaba, lumea (mass media) e ocupata cu Egiptul.

  RăspundețiȘtergere
 28. offtopic, interesant:

  http://gizmodo.com/5749863/the-real-life-civilization+building-kit

  "For two years, a group of engineers has been working on the Global Village Construction Set, a collection of 40 DIY machines that can build a small, modern civilization anywhere with sun, soil, and water."

  RăspundețiȘtergere
 29. sa vedem va rog cine este James Randi:

  http://en.wikipedia.org/wiki/James_Randi

  Synthesis, Flavian, nu il iau nici eu ca referinta, dar explicatiile lui mi se par cel putin rezonabile. Alti baieti care mi se par destepti si vin cu explicatii rationale sunt Penn&Teller:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Penn_%26_Teller

  Si ar mai fi si altii: Michael Shermer...Carl Sagan - daca si asta e de serviciu eu ma...

  eh... uite cum ne-am dat cu parerea si ne-am cam departat de la un subiectul initial("am sarit gardul":)). Am amestecat mai multe de fapt. Discutam focusat numai pe un subiect?

  RăspundețiȘtergere
 30. Treaba cu jumatatile de creier e foarte interesanta.
  Ma gandesc la o analogie. Avem o bobina (creierul) intr-un camp magnetic (energia primara). La capetele bobinei avem diferenta de potential (ganduri). Prin manipularea bobinei in acel camp obtinem diferite tensiuni (ganduri si idei). Daca manuitorul este mester mare obtine o tensiune mai mare sau mai mica (idei mai multe si mai profunde sau mai aproape de un mic si-o bere). Daca tai din lungimea firului din bobina ( extirpare partiala de creier) ai in continuare curent electric. Daca reusesti sa modifici diametrul firului la fel. Daca scoti tot firul (lobotomie) nu mai ai cu ce sa produci curent electric. Curentul nu e stocat in bobina. Se naste ca interactiune a bobinei in campul magnetic. Deci as putea spune ca ideile si memoria nu se afla in creier. Interactiunea dintre creier si energia primara naste idei si memoreaza si reproduce ulterior.
  Ce ziceti de ideea asta ?
  PS: analogia e fortata doar pentru a da exemplu mai clar de functionare de principiu.

  RăspundețiȘtergere
 31. dan - ii saboteaza cineva pe cei din Venezuela ? Ca altfel nu-mi pare rau pentru niste arme distruse. Cu cat distrugem mai multe si construim mai putine, cu atat mai bine. Link-ul cu masinariile acelea simple mi-a placut, il adaug la colectie... :)

  Micutu - eu ma gandesc la procente. Din toti "scepticii" acestia, marea majoritate cred ca sunt pur si simplu carcotasi de meserie, foarte putini chiar cauta cu adevarat sa gaseasca si au puterea sa accepte un eventual fenomen "paranormal" descoperit. Apoi, in tabara cealalta, procentul sarlatanilor este si mai mare. Iar cei care chiar ar avea ceva de aratat, de multe ori nu simt nevoia sa demonstreze asta cuiva, cu atat mai putin unui "sceptic" auto-declarat.

  Zummuz - vezi de ce ziceam eu ca s-ar putea sa avem o tehnologie mult mai buna decat asta "clasica" pe care ne chinuim sa o dezvoltam, dar care e deocamdata mult mai slaba decat cea inmagazinata deja in propriul corp ? Tu vrei sa zici ca nu se foloseste creierul pentru stocare, ci doar pentru procesare ? Iar memoria se afla de fapt pe un "server" numit sa zicem.. cronica akasha ? :)

  Apropo de universul electric, nu stiu daca ai vazut materialele thunderbolts de genul ASTA.

  RăspundețiȘtergere
 32. @Micutu
  "Diavolul consta in detalii!" spune o vorba. Randi & friends promoveaza o viziune in care nu exista deloc ceea ce omul obisnuit considera "fenomene paranormale". Ideea este ca Randi&Co. pot testa 1 miliard de pretendenti si sa-i dovedeasca ca fiind sarlatani, dar e suficient un singur exemplu de "paranormal" pt a deovedi ca se insala. Ceea ce vreau eu sa spun este ca emisiunile lor aleg selectiv setul de date pe care se trage concluzia. Adica e un fel de a aduna 3 la rezultatul unei ecuatii ca sa dea 7 (numarul care veau eu sa dea) :P
  Dupa parerea mea se face propaganda organizata impotriva practicilor care nu sunt controlabile de sistem (aka stiinta institutionalizata). Din propria experienta stiu de existenta unor fenomene si de aici credinta ca ei nu cauta sincer adevarul. Problema e mai profunda pt ca in societatile din care provin scepticii de serviciu nu pot avea loc asa usor fenomene paranormale, ele necesitand un anumit mediu si nivel energetic al persoanelor "prestatoare". E un fel de: "Nu v-am spus noi ca nu se poate?" Daca ar trai in zone mai retrase de civilizatie si ar intra in contact cu Natura si-ar mai schimba din "viziuni"...

  RăspundețiȘtergere
 33. @Micutu
  Ce ma deranjeaza la Randi cel mai tare este ca ataca domeniul dispozitivelor Free Energy.

  @Flavian
  Legat de acel PDF daca vrei sa aprofundezi...
  E o poveste lunga si care necesita schimbari de paradigma. Cateva exemple:
  1. Gravitatia este conceputa ca o forta de atractie ceea este gresit. Daca ar fi asa OZN-urile care trec pe deasupra unui obiect ar exercita o forta de apasare pt a compensa atractia... ceea ce nu se intampla.

  Citat de aici:
  http://cercetare.forumgratuit.ro/t130p90-eterul-eterul#2333

  http://cercetare.forumgratuit.ro/t47-experiments-of-f-nipher-c-brush-biefeld-brown-effect#386

  http://cercetare.forumgratuit.ro/t47-experiments-of-f-nipher-c-brush-biefeld-brown-effect#389

  "The relationship between gravitation and the electric field was first observed experimentally by Dr. Francis Nipher of France. Dr. Francis Nipher conducted extensive experiments during 1918, on a modified Cavendish experiment. He reproduced the classical arrangements for the experiment, where gravitational attraction could be measured between free-swinging masses, and a large fixed central mass. Dr. Nipher modified the Cavendish experiment by applying a large electrical field to the large central mass, which was sheilded inside a Faraday cage.When electrostatic charge was applied to the large fixed mass, the free-swinging masses exhibited a reduced attraction to the central mass, when the central mass was only slightly charged. As the electric field strength was increased, there arose a voltage threshold which resulted in no attraction at all between the fixed mass and the free-swinging masses. Increasing the potential applied to the central mass beyond that threshold, resulted in the free-swinging masses being repelled (!) from the fixed central mass. Nipher's conclusion was that sheilded electrostatic fields directly influence the action of gravitation. He further concluded that gravitation and electrical fields are absolutely linked..."

  2) Redshift-ul/blueshift-ul sunt provocate de altceva. Se pare ca de stratul de Eter imobil care inconjoara planeta noastra si/sau de neomogenitatea Eterului cosmic.

  3) TH. Relativitatii (falsitatea ei)
  http://news.softpedia.com/news/The-First-Test-That-Proves-General-Theory-of-Relativity-Wrong-20259.shtml

  http://www.theengineer.co.uk/opinion/was-einstein-wrong?/293042.article

  http://www.wbabin.net/science/anderton48.pdf

  http://www.reformation.org/einstein-unmasked.html

  Ca sa vezi unde greseste concluzia exp. Michelson-Morley, care spune ca lumina se propaga cu aceeasi viteza in orice directie in spatiu, si pe care se bazeaza Th. Rel (fara ea TR cade ca un castel de nisip)
  http://www.orgonelab.org/miller.htm

  Si mai recent:
  http://stirling-westrup-tt.blogspot.com/2010/10/tt-ns-2783-constant-change-are-there-no.html

  La noi in tara:
  http://cercetare.forumgratuit.ro/t147-eterul-si-radu-forgaci

  "Intr-adevar lucrarea dvstra cuprinde probleme de fizica nucleului, fizica atomului, filozofia spatiului si timpului, etc., si formuleza idei cu totul revolutionare ca acelea ca progresul fizicii si stiintei este franat de teorii ca acelea "a naturii electronice a curentilor electrici", "Teoriile relativitatii (restranse si generalizate)" si alte 6-7 teorii."

  Iti mai recomand cartile lui William Lyne:
  -Occult Ether Physics: Tesla's Hidden Space Propulsion System and the Conspiracy to Conceal It
  -Occult Science Dictatorship: The Official State Science Religion and How to Get Excommunicated (Aici iti spune cum se ascunde existenta FE, falsitatea TE, existenta Eterului, antigravitatie, etc)

  RăspundețiȘtergere
 34. ok, va intreb atunci care ar fi metoda optima, in viziunea voastra, pentru depistarea unor astfel de fenomene paranormale? exista asa ceva sau e discutabila?

  Synthesis, poti sa imi explici mai mult despre ce fenomene este vorba. Ce dubii ai ca ei nu cauta sincer adevarul? mai concret te rog :)

  Flavian, tu zici ca nu au nimic de aratat oamenii care ar avea puteri paranormale, si deaceea nu se expun. Deci si-ar vedea de viata si interesele lor...consideri ca astfel de puteri se pot transmite genetic la urmasii lor? Daca da sau nu, consideri ca astfel de oameni au aparut in cursul vietii noastre ( sa zicem ultimii 20-30 de ani), au existat de mai multe milenii, sau urmeaza sa apara?

  Parerea mea e ca in societatile din care provin scepticii de serviciu nu pot avea loc asa usor fenomene paranormale pentru ca sunt explicate, si deci nu mai sunt paranormale :)


  va rog sa nu ma luati de carcotas, incerc sa inteleg mai bine pozitia voastra si motivele pentru care o sustineti :)

  RăspundețiȘtergere
 35. @Flavian
  Am pus un comentariu cu completari la PDF-ul tau despre electric universe, in jur de 12:30, care s-a volatilizat. Poate il reactivezi. Eu il consider f. important pt intelegere. Mc!

  RăspundețiȘtergere
 36. @Micutu
  "care ar fi metoda optima, in viziunea voastra, pentru depistarea unor astfel de fenomene paranormale? exista asa ceva sau e discutabila"
  Din punctul meu de vedere sunt niste fenomene normale, dar pentru cei multi, nefiind reproductibile prin propriile puteri, sunt vazute ca "para-normale". In general multe dintre ele se bazeaza pe unde scalare si Eter. E o stiinta de un ordin mai inalt neaccesibila oricarui individ. Metoda ceruta de tine: analiza atenta si cunoasterea f. fina a stiintei (oficiale si alternativa :P ) Analizele lui Randi sufera de bias-ul uman, oricat vrea el sa fie de obiectiv.

  "poti sa imi explici mai mult despre ce fenomene este vorba" Doua dintre ele: levitatie (prin metode de yoga) si vindecare energetica. Soc si groaza in randul publicului! :P

  "Ce dubii ai ca ei nu cauta sincer adevarul? mai concret te rog :)"
  Simplu. Eu, cu resursele mele limitate, le-am gasit (ma refer la fenomene). Ei, beneficiind de sprijin, nu. Nu-i suspect?

  Am spus ca in societatile din care provin scepticii de serviciu (in general societati urbanizate care au pierdut contactul cu Natura) nu sunt atatea fenomene para-normale pt ca e nevoie de o prezenta masiva de orgon (o forma de energie vitala eterica) pt a se manifesta unele dintre ele. Tehnologiile din societatea industrializata (poluarea chimica, EM, RF, etc) distrug/reduc cantitatea orgonului activ din mediu sau din fiintele vii.


  Si da, Flavian are dreptate ca cei care poseda puteri/capacitati nu ies in fata. Sunt persoane care au atins un anumit nivel spiritual care fie nu vor sa transforme totul intr-un can-can, fie se protejeaza de atacuri. Ca un fapt divers, inclusiv in RO, paranormalii sunt monitorizati de Servicii (orice cu potential incontrolabil e monitorizat). Am relatari concrete de la indivizi care erau urmariti si cand plecau pe munte. :) Dupa parerea mea aceste capacitati nu se transmit genetic. Ele doar se obtin prin evolutie/practica spirituala (in viata asta sau in cele anterioare) (Asa ca m-am intors circular la tema articolului lui Flavian :D )

  RăspundețiȘtergere
 37. Flavian: nu stiu daca ii saboteaza cineva pe cei din Venezuela (probabil ca ei asa presupun, fiind odata patiti).

  A se vedea

  http://fymaaa.blogspot.com/2011/01/la-sud-de-granita-30012011.html

  Flavian, tu cred ca l-ai vazut, am vazut acolo un comment de la tine.

  Filmul mi s-a parut interesant totusi ceva e dubios in el (sper sa ma insel). La un moment dat Chavez vorbeste de o moneda unica a lor si de ceva ce se va face: "the new deal"... nu zice new order dar oricum mi s-a parut ciudata chestia aia. (daca vreti va zic minutul sa vedeti si voi).

  Tot Chavez zice la un moment dat ca vrea sa faca acolo locuri cu pamant si comunitati mici de 500 de oameni care sa detina acel pamant si sa se intretina singuri (lucru interesant).

  Parerea mea la toata discutia asta e ca daca nu evoluam spiritual oricat de fain si bine gandit si orientat spre natura ar fi sistemul ce ar fi creat acest sistem va fi usor de acaparat de cei ce conduc lumea si probabil se va ajunge la ceva asemanator cu socialismul sau comunismul (fara a vrea sa pun vreo eticheta), sau ceva foarte bun ca idee/ideologie dar diferit in fapta/practica fata de idee.

  Si daca spunem ca un sistem ce promoveaza egalitatea oamenilor (de exemplu socialismul) nu e potrivit pentru ca oamenii nu se nasc egali si e rau sa uniformizezi lumea si daca luam celalalt sistem care s-a incercat (capitalismul) unde am vazut cu toti unde duce (cativa oameni acumuleaza 99% din resurse) multi vor avea tendinta sa faca o combinatie a celor doua, pentru ca individul a fost invatat de societate sa nu aiba imaginatie si sa gandeasca limitat.

  Cand lumea (populatia) nu e multumita cu sistemele actuale e usor pentru o mana de oameni inteligenti ce conduc sa puna la punct un nou sistem aparent bun pentru toti dar care in final sa ajunga la ce a fost comunismul.

  Acei oameni care ar face asta ar fi aceiasi care au promovat comunismul sau capitalismul.

  Deci trebuie evoluat spiritual si avut grija cine va fi promovat in fata.

  Cum spunea Synthesis in postul anterior cei cu un anumit nivel spiritual nu ies in fata. Nu doar cei cu puteri capacitati ci si cei care doar sunt buni. Daca ne gandim cum a fost la noi dupa revolutie cand in FSN erau inclusi si oameni de valoare, acestia au iesit sau au fost eliminati de mizeriile de oameni de acolo. Ana Blandiana zicea ca ea nu vrea sa aiba de aface cu mizeriile/interesele altora de acolo.

  De aceea sistemul care ar fi ar trebui sa promoveze valorile spirituale, si aceia se conduca. Altfel va fi ca acum, o lume in care sunt aceiasi stapani si isi schimba doar scaunele intre ei.

  Deci schimbare de sistem fara evolutie spirituala = un nou tip de comunism (as zice eu, si stiu ca nu va plac etichetarile, nici mie nu-mi plac, si daca n-am dreptate atunci ma bucur). Sa nu uitam ca baba Vanga a prezis comunism mondial (mda, previziunea cu razboiul nu s-a indeplinit).

  RăspundețiȘtergere
 38. Synthesis - am recuperat comentariul din spam, mersi de lamuriri. Cu gravitatia am aflat si eu unele lucruri, nu degeaba in primele zece posturi de pe acest blog, pe langa peak oil si criza economica, apare un articol dedicat gravitatiei. Sunt si acolo cateva linkuri in genul celor puse de tine... :)

  Micutu - e un domeniu atat de vast incat nici nu as sti de unde sa incep. Genetica cred ca are si ea partea ei de influenta, dar cred ca nu e vorba numai de corp ci si de cel care utilizeaza corpul in cauza. La fel pot aparea influente si in functie de locatia pe glob, influente externe, societate, educatie, sistem de credinta etc. Timpul e relativ, la fel si notiunea de "oameni". Dar ca sa nu complicam prea tare lucrurile: da, cred ca exemple din acestea au tot fost in istoria planetei, numarul a variat, dar in ultima vreme el a inceput din nou sa creasca.

  Synthesis - avem cam aceeasi viziune. Inclusiv apropo de notiunea de "paranormal". Ca sa detaliem un pic si partea cu genetica. Aceasta se refera la corp, adica vehiculul in sine si putem compara cu o masina. Ghilimelele de mai sus le-am pus in ideea ca daca in mod normal fiecare sofer are masina lui exista si exceptii. In anii 80 cam 99% din ce era pe strazi erau romani care mergeau cu dacia. Exceptiile erau de 3 feluri: straini conducand dacii, romani conducand masini straine, straini conducand masini straine.

  Acum, in cazul in care Alain Prost ar fi venit in romania conducand o dacie de raliu, 99% din cei care care l-ar fi vazut ar fi banuit ca e tot un roman normal conducand o dacie normala. Iar omul nu s-ar fi apucat sa se dea in spectacol, stiind ca baietii cu ochi albastri l-ar fi luat imediat la ochi. Poate ar fi aratat unor prieteni apropiati cateva trucuri, i-ar fi ajutat sa-si imbunatateasca daciile proprii si cam atat. Ideea este: normal ca te ajuta o masina mai buna genetic, dar asta nu este totul. In plus, un sofer cu adevarat bun, poate repara chiar si o masina stricata sau care a venit cu defect de fabricatie.

  Echivaleaza acum roman cu pamantean, strain cu extraterestru si masina cu corp. Vezi ce obtii... :)

  RăspundețiȘtergere
 39. dan - am tot vrut sa vad si documentarul respectiv, dar zilele astea am avut destule pe lista, oricum am cam inteles despre ce este vorba

  Referitor la moneda, tarile din BRIC au mai discutat pe tema asta, sugerand eliminarea dolarului ca moneda de rezerva internationala. Au fost mai multe vafiante propuse: swap-uri de moneda, trecerea pe euro sau aur, cos valutar sau schimbarea raportului SDR etc.

  Referitor la spiritualitate, ai dreptate, aici voiam sa insist si eu. Sistemul Venus este frumos si poate pentru unii chiar suspicios de frumos, dar eu cred ca putem si mai mult de atat. Oricum, sa renuntam la bani ar fi un prim pas pozitiv si aici cred ca suntem de acord cei care dorim schimbarea, atat cei care sustin VP cat si cei care sunt impotriva lui.

  RăspundețiȘtergere
 40. De acord că banii în forma lor actuală nu mai au cum să existe mult timp, dar în alte forme ar putea fi utili. De la Eisenstein am preluat ideea, și mi se pare că are ceva sens.

  RăspundețiȘtergere
 41. Flavian - cand iti mai faci timp sa-l vezi, e destul de pozitiv, eu m-am simtit bine dupa ce l-am vazut.

  RăspundețiȘtergere
 42. Daca tot s-au facut atatea paralele intre 1989 si ce se intampla acum in Egipt, cred ca Venezuela e pe post de Panama in 1989 (americanii vor s-o "elibereze" cand restul lumii e atenta in alta parte).
  Va mai amintiti declaratia lui Chavez ca nu o sa mai vanda petrol SUA decat contra aur?
  Oricum incercarile disperate ale SUA de a distrage atentia de la apropiatul QE3 si urmatoarele devin penibile.

  RăspundețiȘtergere
 43. Prinzand (chiar daca eram copil) o perioada comunista la noi si stiind cum erau vremurile si toate ideile marete erau rupte de realitate as putea sa ma gandesc (gresit) la toti dictatorii din lumea asta, poate la cei fabricati de mass media si sa ii compar cu situatia care a fost la noi inainte de 89. Totusi daca vedeti acel film o sa observati ca acei oameni care conduc in america de sud nu zic prostii, nu au idei fixe pe care le repeta la infint (cum a fost la noi), sunt oameni inteligenti si inteleg care e situatia in lume.

  O sa observati din acel documentar ca liderii din america de sud il apreciaza pe Chavez si chiar nu inteleg cum a putut acel om sa fie asa tare atunci cand era singur si cum acum se simt tari impreuna. Cred ca e o legatura (poate de suflet) specific tarilor latine.

  Si cred ca ei sunt mai liberi in gandire decat lideri occidentali. Am vazut o faza cu Obama la un show l-a intrebat cineva care e cel mai bun algoritm de sortare (in informatica) si a zis imediat (aproape instant) ca sigur buble sort nu e o alegere buna. Cu siguranta ca Obama nu stie algoritmi de sortare iar faptu ca are un microfon in ureche si o armata de oameni specializati pe diferite domenii ii sopteste raspunsul, asta inseamna zero gandire libera.

  Si astfel viata noastra este (deocamdata) un show TV.

  RăspundețiȘtergere
 44. Aici e faza cu Obama:
  http://www.youtube.com/watch?v=k4RRi_ntQc8

  RăspundețiȘtergere
 45. Ok, o sa ma uit, oricum nu strica sa ma mai pun la punct cu situatia din america de sud, acolo mai am destule lacune.

  Eu cred ca presedintii americani la divide et impera au fost foarte buni, dar pe asta nu putea sa-l zica... :)

  RăspundețiȘtergere
 46. http://www.youtube.com/watch?v=XO1UJXS2o34&feature=player_embedded#

  RăspundețiȘtergere
 47. Si tot cumva ca o ironie imi povestea cineva din SUA, un roman plecat acum vreo 10 ani care intai a lucrat in IT apoi si-a dat seama ca are salarul limitat ca programator si a facut MBA si acuma e manager. Baiatul are cred in jur de 35 de ani si zicea ca (desi era copil atunci) comunismul l-a ajutat acolo in america pentru ca intr-o corporatie e ca in comunism la noi. Nu ai voie sa spui orice gandesti, trebuie sa te autocenzurezi, prin actiunile tale nu trebuie sa superi pe superiorul X de la departamentul Y, trebuie sa fi foarte atent cu actiunile cele faci, sau pe diversi colaboratori ai companiei care pot fi alta companie sau reprezentati ai diferitelor organizatii din stat.

  Mda deci zicea ca l-a ajutat comunismul ca sa se descurce foarte bine intr-o corporatie.

  RăspundețiȘtergere
 48. Micutu - inceputul suna promitator, inca unul pe lista de download.. :)

  dan - mda, asta se observa usor si in corporatiile de la noi... bullshit rules... :)

  RăspundețiȘtergere
 49. James Randi a incercat sa o demisitifice si pe telekinezika Nina Kulaghina aici http://www.youtube.com/watch?v=pYGjtlgGtY4&feature=related , insa daca studiati cu atentie cazul, Nina Kulaghina a efectuat acele demonstratii si altele in conditii controlate, nu asa cum a facut Randi. Aici de ex, http://www.youtube.com/watch?v=4jgMzcRxxEE , puteti vedea si alte demonstratii ale Kulaginei si nu numai. Randi a zis ca era vorba de fire, dar putea fi orice in cazul demonstartiei lui, deoarece nu arata clar cum a reusit, iar ce face el, nu este facut in fata altor oameni, deci ceea ce a facut el acolo putea fi facut oricum. Asadar, plecand de la acest caz, ma indoiesc sincer de obiectivitatea lui Randi.

  Paranormalii stiu ca in momentul in care se expun, apar si "oamenii in negru" si din acel moment ori devin oamenii lor, ori viata lor este pusa in pericol. Este la mintea gainii, asa ca prefera sa se oculteze.

  RăspundețiȘtergere
 50. Mersi, interesant al doilea filmulet.

  RăspundețiȘtergere
 51. Siritualitate sau stiinta? Alt baiat destept:

  http://cristian-roman.blogspot.com/2011/02/un-sceptic-subtil.html

  RăspundețiȘtergere
 52. Da, superba prezentare. O sa-l pun la colectie... :)

  RăspundețiȘtergere