sâmbătă, 5 iunie 2010

De weekend

"Antroposofia" - Interviu cu Petre Papacostea

Cu multumiri lui horatiu pentru link.

"Antroposofia" - Interviu cu Petre Papacostea from dincotro vii on Vimeo.

Telul Societatii Antroposofice este de a oferi lumii o cale de cunoastere suprasensibila, ca si rezultate practice obtinute prin cercetare spiritual-stiintifica. Conform concepţiilor lui Rudolf Steiner, o miscare spirituala nu este sanatoasa decat atunci cand poate aduce roadele ei spre a fi aplicate in viata sociala a oamenilor.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

8 comentarii:

 1. În ultimult timp m-am jucat şi eu puţin cu ideea de spritualitate. De fapt m-a interesat mai mult să încerc să descopăr dacă nu cumva există ceva mai profund, dincolo de bâzâitul lumii cotidine, ceva pe care îl poţi rata destul de uşor dacă nu eşti suficient de atent. Am pornit de la început de la premiza că dacă este ceva acolo nu-l poţi palpa decât prin puteri proprii, că nu-ţi poate "arăta" nimeni despre ce-i vorba, prin urmare singura modalitate pe care am considerat-o potrivită a fost să-mi examinez procesele propriei minţi. Mintea care se urmăreşte pe ea însăşi. Când spun minte nu mă refer numai la intelect, la partea raţională, ci la minte în ansablul ei, cu toate procesele mai mult sau mai puţin conştiente.
  Pe măsură însă ce încerci să înţelegi, să te mai documentezi îţi dai seama, că ideea că ar exista un alt timp de substanţă care populează/conduce maşinăria fizică, este din ce în ce mai improbabilă. Îţi dai seama că de fapt "spiritualitatea" este foarte posibil să fie o închipuire indusă, o manipulare a propriilor percepţii, în special dacă deja ştii unde trebuie să ajungi, cum trebuie să se simtă. Credinţa modifică percepţiile în concordanţă cu ea însăşi, însă asta nu înseamnă că are legătură cu adevărul.
  Nu rejectez ideea că ar putea exista ceva dincolo de noi, însă treaba cu alte lumi cu spirite bune/rele, cu ţâşpe dimensiuni, cu corpuri astrale şi cu puteri extraordinare ( pe care cine nu şi le-ar dori? ) mi se pare totuşi un pic cam forţată.
  Evident însă e posibil sa mă înşel, de aceea continui să explorez, fără însă a şti ce caut.

  RăspundețiȘtergere
 2. Alternativa mea este ceva oarecum similar animismului, care probabil ca s-ar putea rezuma binisor in propozitia: materia este spirit, si invers, desigur :)

  Sau: intreaga lume este sacra, iar oamenii fac parte din ea.

  Separarea dintre spirit si materie este doar unul dintre multiplele aspecte ale doctrinei separarii care a adus civilizatia noastra pana aici.

  Eisenstein scrie in Ascent of Humanity, capitolul 3-6:

  "We have come full circle. From our animistic beginnings in which matter and spirit were one, we have progressed through millennia of widening separation between them until, eventually, spirit became wholly non-material and therefore non-existent. We were left with matter alone. How is this any different from the animist?

  There is in fact a key difference. The difference is not in the attitude toward spirit, though; it is in the attitude toward matter! The respiriting of the world lies not in bringing an extra-material spirit into matter, but in understanding that matter itself possesses the properties formerly attributed to spirit. The whole world is spiritual. It does not contain or possess spirit; it is spirit."

  RăspundețiȘtergere
 3. @flavian
  ma bucur sincer ca ai pus acest interviu pe site (si ca ti s-a parut interesant)
  @individul x
  pt ca un om sa inteleaga cum functioneaza un mercedes are nevoie de ceva ani de mers la scoala, curs de motoare cu termice, termodinamica, electronica, etc. la fel si cu lumea din care facem parte, e nevoie de studiu, pe care nu toti indivizii sunt capabili sa-l faca. Rudolf Steiner a fost un fel de Isaac Newton daca vrei, merita sa aprofundezi. Umanitatea de astazi are bagajul si capacitatea intelectuala necesara pt a intelege aceste lucruri. Si are obligativitatea de a le intelege pt a putea progresa cu adevarat.

  RăspundețiȘtergere
 4. Chestia asta cu omul o extensie a universului care se uita intr-un fel inapoi la el isusi in mod constient am mai auzit-o si la Nassim Haramein.

  Pana la urma totul in jurul nostru e energie, sub o forma sau alta. Constienta sau nu ? Aia cred ca e de fapt intrebarea.

  Al carei raspuns unii il cauta pana la finalul vietii lor de aici din acest mic coltisor din univers numit Terra. Abia in acel moment raspunsul devine limpede pentru toata lumea... :)

  RăspundețiȘtergere
 5. off topic: http://www.spacedaily.com/reports/NASA_Keeping_A_Wary_Eye_On_Space_Weather_999.html

  on topic: spiritualitatea se practica, nu se citeste. dar trebuie grija mare. cribitele mici arde rau.

  RăspundețiȘtergere
 6. Mda, pregatiti-va UPS-urile si mai aruncati cate un ochi pe spaceweather.com din cand in cand.

  RăspundețiȘtergere
 7. Chiar daca nu sunt de acord cu parerea lui Saccsiv in ceea ce priveste spiritualitatea,am ales sa postez link-ul urmator,deoarece are legatura intr-o oarecare masura cu economia......criza,amalgamul de conspiratii ce a aparut in ultimul timp,etc.
  http://saccsiv.wordpress.com/2010/06/06/necesitatea-ruperii-de-sistem-napasta-ii-va-lovi-pe-toti-intai-pe-cei-din-marile-orase-apoi-la-scurt-timp-si-pe-cei-de-la-tara/


  Cu drag ,
  din Timisoara

  mama lui Paul& mara

  RăspundețiȘtergere
 8. Da, Gina, mesajul este corect, desi e scris intr-un limbaj cam prea dogmatic pentru gustul unora.

  Din aceeasi categorie am tot cautat in ultima vreme pe net profetiile lui Arsenie Boca, sunt unele chiar interesante.

  RăspundețiȘtergere