joi, 3 iunie 2010

Alternative energetice - experimente: constructie

Episodul 20 al seriei alternativelor energetice inceputa aici. Explicam in episoadele trecute conceptul de EROEI, de bani ca simpla eticheta a produselor obtinute cu ajutorul energiei, ca si de relatia dintre randament si cost. Am trecut apoi la variantele oficiale incercand sa atrag atentia asupra capcanelor subventiei, plimbatul costului energetic si furatul propriei caciuli. Am continuat cu alte aspecte ale problemelor energetice ce apar dupa momentul producerii acesteia, anume transportul si stocarea. Dupa nitzica teorie, am trecut sa detaliem problema stocarii in cazul bateriilor din autoturismele electrice, vorbind despre fabricarea si despre incarcarea acestora. Am adaugat apoi cateva completari si lamuriri la cele deja discutate, pentru ca ulterior sa trecem la un studiu de caz in ce priveste eolienele. Spuneam apoi in articolul dedicat hidrogenului despre faptul ca am devenit la un moment dat pasionat de experimentari pe tema aceasta. Am pus pentru introducere un primul interviu, am adaugat un al al doilea pentru lamuriri suplimentare si am facut ulterior o scurta recapitulare. Trecem azi la partea de constructie a unui astfel de sistem pentru cei curiosi sa experimenteze cu asa ceva.

Diverse variante

La capitolul constructie e mult de povestit. Sa facem intai o scurta lista cu experimente bazate pe obtinerea hidrogenului din apa, asa-numitul HHO, gaz brown sau hydroxy :

1. Cele mai multe sisteme, borcane de vanzare si cutii de pe youtube, folosesc electroliza bruta eventual si ceva electrolit. De aici randamentul slab.
2. Metoda Stanley Meyer - tevi inox, bobine, generator de impulsuri PWM, ca varianta a ei intalnim circuitul Dave Lawton, replicat si de ravi din India
3. Metoda Bob Boyce - voltaj mic pe celula, electrolit, celule multe, placi de inox, o singura bobina si 3 frecvente diferite, cu varianta Les Banki
4. Metoda "tesla" - descarcare electrica in apa, doar 2 electrozi, voltaj foarte mare, amperaj infim
5. Metoda "alaskastar" - electrozi de nichel care se consuma, productie imensa de hidrogen
6. Spark Pl
ug Intensifier - cresterea voltajului pe bujie care efectueaza electroliza vaporilor de apa si combustia lor direct in cilindru
7. Metoda calefactiei utilizata de romanul Rusetel
8. Metoda de electroliza chimica a lui Daniel Dingel
9. Metoda chimica a lui Steve Ryan

Diverse modele de celule: placi in serie si/sau paralel, tevi concentrice, dry cell (doar placi si garnituri), joe cell (cilindre concentrice), moe-joe cell (sfere concentrice), shell (scoica), DallasGoldBug twister (cupe de inox rotite), mrgalleria G cell (tabla inox rulata), double helix (tabla inox spirala). Asta e doar un cuprins scris asa, din cap, dar fiecare metoda are pagini intregi de documentatie si pe langa astea mai sunt N metode. Care mai de care mai reala sau falsa, mai scumpa sau mai ieftina, mai greu sau mai usor de reprodus.

Am inceput initial pe varianta cu tevi a lui Stan Mayer unde am folosit circuitul PWM Dave Lawton dar nu am atins randamentul obtinut de Ravv. Iar cum tevile nu generau suficient gaz am trecut la varianta cu 100 placi de inox in carcasa de plastic alimentate la 200V CC dupa un model al lui Bob Boyce. Am incercat chiar si bobinele recomandate de acesta, dar fara prea mult succes pana in acest moment. Ulterior am facut un design pentru o celula mai mica pe acelasi principiu, insa cu doar 2 grupuri de 8 placi alimentate la 12V sau 24V in serie sau paralel. Urmatorul design voi incerca cel mai probabil o celula de tip dry cell, in care constructia se face doar cu placi de inox si garnituri, fara carcasa.

Pentru a vedea colectia proprie cu jucarii construite de-a lungul vremii puteti intra aici: Galerie Flavian

Carcasa

La varianta de 100 de placi carcasa se recomanda sa fie construita din doua materiale. Polietilena (PET) este maleabila si se pot taia usor canalele de fixare a placilor in ea fara a fisura, dar nu se poate lipi si nu ofera rigiditate. De aceea la exterior se recomanda plexiglas care ofera rigiditate si se lipeste usor. La celulele mici, de maxim 20 de placi se pot realiza canalele direct in plexiglas daca acesta e suficient de gros. Se recomanda grosimi de aprox 1 cm la PET si cam 1,5-2 cm la plexiglas. Daca se merge pe inox de 1,5 mm grosime santurile trebuie taiate la distanta de 4.5mm intre ele pentru a obtine cei 3 mm recomandati intre placile succesive.

Se gasesc blaturi de PET (talere) si plexiglas de pana in 5 mm necesar la booblere la metro sau bricostore. Pentru plexiglas mai gros de 1 cm sunt firme specializate care ofera asa ceva direct la dimensiunile necesare. Tot la o firma specializata e nevoie sa mergeti si pentru taierea canalelor cu o masina CNC. Cel mai simplu e sa cautati o firma de panouri publicitare la care sa mergeti cu un desen in corel in urma caruia vor executa ei taierea sloturilor.
Placile trebuie sa intre in sloturi cat mai fix, atat cat nivelul apei sa se poata echilibra dar sa nu existe scurgeri prea mari de curent. Preturile sunt destul de ieftine la PET, de ordinul sutelor de mii. Plexiglasul si canalele sunt ceva mai scumpe, de ordinul milioanelor.

Elementi

Placile sunt realizate din inox de o grosime suficient de mare cat sa nu se deformeze si sa ramana o distanta uniforma intre suprafata a doua placi succesive. Doua placi succesive formeaza un element, iar voltajul recomandat este un pic sub 2V per element. De exemplu o celula cu 8 placi are 7 elementi si se alimenteaza la aprox 13V cat are o baterie auto. Alimentarea se cupleaza doar la prima si ultima placa, folosindu-se doar elemente din inox aflate sub nivelul lichidului.

Spuneam in articolul precedent ca
se recomanda folosirea electrozilor din inox de calitate superioara 316L care contine si molybden, in locul clasicului 304L din care se fac chiuvetele de bucatarie si care contine doar un amestec de Nichel-Crom. Cu aceeasi cantitate de energie se produce mai mult gaz si totodata gazul produs este de calitate superioara. Ce-i drept, inoxul 304L este mai ieftin si mai usor de gasit pentru primele experimente. Ca sa va faceti o idee de cost, am luat 100 placi gata debitate 1.5x140x140mm calitate W1.4301 la un pret de 7.5 RON/buc + TVA. E bine sa nu se utilizeze placi mai inalte de 25 cm pentru ca ar obstructiona astfel iesirea bulelor de aer si rigiditatea celulei ar avea de suferit.

Elementii trebuie bine curatati de grasime si se recomanda un smirghel cat mai abraziv pentru crearea de zgarieturi pe verticala si orizontala. Acestea ajuta la desprinderea mai buna a bulelor de gaz ce se formeaza la suprafata placilor. Unii prefera chiar taierea de sloturi in placi dar este discutabil daca pierderile datorate scurgerilor de curent prin sloturi sunt acoperite de productia crescuta de gaz. Ulterior are loc rodajul, adica celula se lasa la functionat timp de cateva ore pentru ca elementii sa se curete si sa se depuna pe una din suprafete un strat protector. Apa se schimba la cateva ore deoarece aceasta se inroseste datorita ruginei sau murdariei care iese din placi.

Asa cum spuneam, la celulele dry cell este eliminata necesitatea carcasei de plastic. Aveti tot in galerie un link in care se prezinta realizarea unui dry cell. Limitarea acestora e data de numarul de placi, fiind cam greu sa construiesti celule dry cell cu mai mult de 20 de elementi. Astfel, e necesar un amperaj mare, pentru ca nu se poate folosi un voltaj ridicat. Apa circula altfel si se poate folosi o distanta si mai mica de 1 mm deoarece bulele sunt antrenate de circulatia electrolitului.

Masuri de precautie

Ca elemente de siguranta se recomanda booblere si arestoare de flacara. Booblerele pot fi niste cutiute de cativa cm construite din plexiglas subtire de 5 mm sau niste filtre in genul celor de la centralele de apartament. Arestoarele nu sunt precum cele folosite la sudura cu acetilena, ci se confectioneaza simplu dintr-un tub umplut cu calti metalici de cupru. Se folosesc cam 2 booblere si un arestor pe traseul de la celula la flacara de sudura sau motorul auto.

Soda caustica folosita ca electrolit trebuie manevrata cu atentie deoarece aceasta poate arde usor pielea sau ochii mai ales atunci cand e concentrata. Se recomanda utilizarea de manusi si dizolvarea unei cantitati de soda in prelabil intr-un borcan de apa rece. Soda se gaseste la orice metchim si se adauga in functie de necesitati la amestec, odata cu concentratia acesteia creste curentul si poate fi scazut voltajul care supraincalzeste celulele daca trece de 2V.

Motoare si electronica

Pentru folosirea celulelor pe autoturisme, se utilizeaza in general electronica PWM care genereaza impulsuri de curent continuu la anumite frecvente. Astfel se poate controla debitul gazului produs fara modificarea voltajului sau concentratiei in timpul mersului. Legenda zice chiar ca in unele cazuri cu ajutorul unui PWM se poate atinge o frecventa de rezonanta la care moleculele de apa se sparg cu un consum mult mai redus de energie. Este motivul pentru care am incercat achizitionarea unui generator de semnale pentru a experimenta si pe partea aceasta.

Precautiile necesare instalarii unui sistem HHO pe auto sunt si mai importante decat in cazul experimentelor casnice, iar sistemul trebuie sa fie unul fiabil.
Desi motoarele cu scanteie pot functiona cu pana la 100% HHO fara modificari, se recomanda totusi unele ajustari. In primul rand, autoturismele mai noi au senzorul de oxigen care este zapacit in momentul in care HHO este introdus impreuna cu aerul. Se folosesc astfel niste montaje EFIE pentru a elimina aceste probleme.

In cazul motoarelor pe carburatie e mai simplu, iar aici se poate merge pe 100% HHO dupa cum ati vazut in filmuletele respective. Avand in vedere insa ca explozia hidrogenului e mult mai rapida decat a benzinei, se recomanda intarzierea aprinderii pentru o mai buna functionare. De asemenea ar fi mai util obtinerea unei presiuni mai mari, deoarece hidrogenul suporta compresii puternice fara sa se auto-aprinda. Din acest motiv, aditivarea de hidrogen la motoarele diesel a dat in general rezultate mai bune. Au fost chiar experimentatori care au incercat utilizarea 100% HHO pe motoare diesel, inlocuind bujiile incandescente cu niste bujii pe scanteie. Experimentul a reusit, dar trepidatiile motorului erau foarte puternice, iar masina tremura mult mai tare decat in cazul unui diesel normal.

In acest moment eu incerc modificarea aprinderii la motorasul generatorului electric pe benzina. Pentru aceast tip de experimente se recomanda motorase pe benzina in 4 timpi la care sa se faca eliminarea scanteii suplimentare si posibilitatea reglarii avansului. Ma distrez acum cu montarea unor roti demultiplicatoare cu care sa elimin "waste spark" si a unui delcou cu care sa reglez avansul. La un moment dat ma gandeam si la un motor de Tico sau Matiz pe care s-ar putea reusi un 100% HHO la relanti cu cei 14LPM produsi de celula mare. Pe un motor 1.4 de solenza si un 1.6 cu carburator gazul s-a dovedit insuficient, ducand doar la o scadere a noxelor si o crestere a turatiei motorului care murea atunci cand se taia alimentarea cu benzina.

Minunea

Ce inseamna o minune ? Inainte de a va ura spor la treaba, as vrea sa va puneti intai aceasta intrebare. HHO nu are nevoie de aer pentru a arde. In momentul in care gazul incepe sa fie produs, bulele se aduna la suprafata apei. Va puteti distra dand foc la aceste bule pentru a vedea cum fac poc. Daca diametrul bulelor trece de doi centimetri, explozia e asa puternica incat simti cum iti bubuie timpanele. In momentul in care pui capacul celulei, sub acesta se aduna o cantitate de gaz aflata sub presiune care poate exploda la orice scanteie. Pentru a evita aceasta trebuie ca inauntrul celulei sa nu existe nici un contact imperfect iar la alimentarea elementilor sa fie folosite suruburi din inox. Acestea se prind de niste urechi tot din inox sudate de placi sub nivelul lichidului.

Ce se intampla in momentul in care pentru alimentare folosesti niste fire din cupru lipite improvizat de elementii din inox ? Care in momentul in care celula se misca sau apa se consuma, raman deasupra nivelului acesteia. In acest caz datorita curentului mare pot aparea la contacte mici flame suficient cat sa aprinda gazul puternic exploziv. Cantitatea acumulata doar in celula face ca bubuitura sa vibreze geamurile caselor pe o raza de vreo 100 metri in jur si vecinii sa iasa mirati in curte. Peretii din plexiglas de doi centimetri grosime ai celulei se sparg de parca ar fi simple coli de hartie. Jumatate din curte se umple cu bucati de plastic si solutie de apa cu soda caustica.

Ce se intampla cu persoana care era cu mana pe celula cupland alimentarea in momentul respectiv ? Vede in continuare. Aude in continuare. Nu are nici cea mai mica zgarietura. Se sterge de cei doi stropi de apa cu soda caustica de pe frunte si incepe sa zambeasca. Iar dupa vreun an si alte doua celule construite mai tarziu va scrie voua aici sa nu faceti la fel. Pentru ca minunile nu se intampla in fiecare zi... :)

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

70 de comentarii:

 1. Baaaaiiiii tu faci reclama la bergenbier

  RăspundețiȘtergere
 2. Oi fi facand.. dar nu stiu de ce.

  RăspundețiȘtergere
 3. Apropo de alternative energetice: cum ar fi sa cumparam de la farmacie pliculetul cu bacterii producatoare de hidrocarburi? :)

  Synthetic Life

  RăspundețiȘtergere
 4. Daca reusesti sa transformi un rezervor cu apa intr-unul cu hidrogen punand un pliculet IEFTIN cu bacterii in el.. de ce nu ? :)

  RăspundețiȘtergere
 5. impresionante preocuparile tale! pana unde crezi ca vei ajunge? :D

  RăspundețiȘtergere
 6. Eu nu inteleg un lucru:
  Consumi o cantitate q0 de energie sa obtii o cantitate q1 de energie electrica.
  Consumi o cantitate q1 de energie electrica sa disociezi molecula de apa.
  Refaci molecula de apa si obtii o cantitate q2 de energie.
  Presupunem ca randamentul transformarii energiei in energie electrica e R1, randamentul transformarii HHo in energie e R2.
  Atat R1 cat si R2 sunt subunitare cu siguranta.

  Ce sanse ai ca raportul q2/q0 sa fie supraunitar?
  Daca disocierea este o simpla reactie endoterma nu vad nici in ruptul capului de unde se poate obtine plus valaoarea energetica...

  RăspundețiȘtergere
 7. Anonim, cred ca cel mai bine a spus-o tot un cititor al acestui blog acum ceva timp AICI

  RăspundețiȘtergere
 8. Nu e cazul sa te complici cu motoare.Problema poate fi analizata doar in partea de productie a gazului , pentru ca se cunoaste cata energie contine 1litru de HHO si cata energie utila poate extrage un ICE din el. Bafta!
  Eu sunt sceptic , daca m-as fi apucat de experimente acasa as fi incercat cu un fusor , macar ala are fizica cunoscuta de partea lui .

  RăspundețiȘtergere
 9. Da, stiu, dar daca lucrurile sunt deja cunoscute nu mai e nici un fun... :)

  RăspundețiȘtergere
 10. Apropo de fusor. Stiind de problemele legate de eroziunea electrozilor m-am gandit ca s-ar putea face ceva in privinta asta. Si uite ca a gasit cineva o cale :
  http://en.wikipedia.org/wiki/Polywell

  Inca mai sper ca vom ajunge la fuziune .Speranta moare ultima :)

  RăspundețiȘtergere
 11. Tocmai asta intrebam... reactia de disociere se produce cu un consum mai mic de energie decat energia rezultata in urma arderii HHO? Aici e acea parte neexplicata de fizica?
  S-a masurat inntr-un mod de necontestat acest consum?

  RăspundețiȘtergere
 12. Gamma - asa e, speranta moare ultima.

  Anonim - aceea e legenda de care spuneam. Niste experimentatori din Germania sustineau de curand ca au reusit asta cu o celula HHO dry cell fabricata de cei de la Anton. Ramane de vazut daca va ramane doar o legenda ca multe altele.

  RăspundețiȘtergere
 13. :) textul de control e hydrofe :)

  Recunosc, nu sunt in tema, insa banuiesc ca un volum de HHO teoretic pentru un randament de 100% de conversie a energiei electrice in energie chimica se poate calcula.
  Pe de alta parte debitul de gaz rezultat se poate masura destul de usor. Prin cateva calcule de transformare se poate verifica imedeiat daca disocierea se produce cu un consum mai mare sau mai mic de energie decat cel teoretic...

  RăspundețiȘtergere
 14. Teoretic stiu ca putem face oricate calcule doar de dragul teoriei, dar unora ne place mai mult practica... :)

  RăspundețiȘtergere
 15. daca micsorezi distanta dintre electrozi debitul de hho va creste considerabil

  RăspundețiȘtergere
 16. stefan - depinde de dimensiunea placilor si circuitul apei, pentru ca o distanta prea mica in anumite cazuri impiedica evacuarea gazului

  RăspundețiȘtergere
 17. in ce stadiu este proiectul sau a fost stopat?

  RăspundețiȘtergere
 18. Momentan este in pauza, mai ales ca e sezonul rece si nu prea poti lucra afara, vezi ce ziceam si aici.

  RăspundețiȘtergere
 19. Matrixxx - alias unNEO de pe SoftPedia17 februarie 2011, 13:29

  As dori foarte mult sa te cunosc si sa-mi arati realizarile tale ! Daca nu te deranjeaza, da-mi si mie un mesaj. Sint din Bucuresti.
  gblaurentiu@yahoo.com

  Cu deosebit respect.

  RăspundețiȘtergere
 20. O sa-ti trimit un mail si vedem ce putem face.

  RăspundețiȘtergere
 21. Iti multumesc pentru raspuns. Un weekend frumos iti doresc !

  RăspundețiȘtergere
 22. Flavian, iti adresez un salut calduros pe aceasta cale.
  As dori sa-mi dai niste sfaturi pentru realizarea unui generator HHO - Dry Cell auto.
  In masura in care timpul iti permite sa analizezi si speta mea, da-mi si mie un mesaj pe adresa: mihai_gheorghe62@yahoo.com
  Iti multumesc anticipat si sa ai o saptamana buna!

  RăspundețiȘtergere
 23. Personal n-am construit nici un dry-cell pana acum. N-am idee de unde ai putea lua garniturile, ca in rest nu-i mare lucru. Detalii gasesti si la galerie, este un document numit drycell cu explicatii detaliate pe tema asta.

  RăspundețiȘtergere
 24. am vazut ca sunt in comert niste cgeneroaoare de hho .aprox 2000le. ei spun ca reduce consumul cu pana la 40% . bineinteles, se comercializeaza pe net si nu inspira incredere. pachetul contine efie cablaj furtun celula generator de pulsuri . id mess bigboss_boy

  RăspundețiȘtergere
 25. Dap, trebuie probate ca sa vezi ca intr-adevar produc ceea ce spun ei.

  RăspundețiȘtergere
 26. As vrea sa stiu daca s-ar putea folosi HHO si pe centrale termice pt. incalzirea locuintei, teoretic ar trebui sa se poata. Merci!

  RăspundețiȘtergere
 27. Da, se pot construi centrale bazate pe arderea HHO la fel ca cele pe gaz metan atata timp cat se tine cont ca hidrogenul arde la o temperatura mai mare si atata vreme cat producerea acestuia este rentabila dpdv energetic.

  RăspundețiȘtergere
 28. Sant impresionat de volumul de inteligenta care se gaseste pe acest blog,va doresc multa pasiune si pe viitor,Alexandru

  RăspundețiȘtergere
 29. va dau un pont pe gratis ca asa ne cere Cel de sus..........DACA PRODUCETI UN PIC DE ELECTROLIZA HHO SI GAZUL NU ARE CUM DA PLECE FIIND INTR-O CAVITATE MICA CU CAPUL IN JOS......IN APA..........IN 99 PARTI DIN TIMP.........SI APOI SE DESCARCA 10KV PLASMA PE ACEST GAZ.....DACA ELECTRODUL DINSPRE HIDROGEN ESTE DIN NIKEL VA FUZIONA PUTIN CU ACESTA CA LA E-CAT-UL LUI ANDREEA ROSSI ELIBERAND MCC ENERGIE 999TERMICA......PENTRU ASTA AVETI NEVOIE DE O BUJIE SI REACTORUL DE FUZIUNE NUCLEARA E GATA........!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  RăspundețiȘtergere
 30. ACEASTA BUJIE INSA TREBUIE ALEASA DE LA UN ANUME PRODUCATOR....ADICA TREBUIE SA FIE INTRU-UN FEL ANUME ....VOI DETALIA ULTERIOR.........APOI TREBUIE UN PIC PRELUCRATA CU POLIZORUL SI CU BORMASINA APOI SE INTRODUCE INTR-UN ROBINET DE TIPUL CELOR DE LA CALORIFERE DE RETUR DAR IN LOCUL MELCULUI DE DEBIT..........DAR MAI INTAI ACEST ROBINET SE POZEAZA 14MM SE TAIE SI SE INTRODUCE INTR-UN T DE UN TZOL CU REDUCTII DE UNU PE DOI LA CAPETE.........

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna Ziua !Ideea e f interesanta , am ajuns in faza de testare... M-ati putea contacta pe mail ?Timpul nu-mi comunicarea pe forum , deocamdata."infoastel@yahoo.com"

   Ștergere
 31. partea de comanda a bujiei E RELATIV SIMPLA PENTRU UN ELECTRONIST BUN..........ASTFEL DIRECT DIN RETEA SE FACE UN CVADRUPLOR SIMETRIC DE TENSIUNE CU DIODE DE 5-6 AMPERI SI CONDENSATORI DE ,47MILI FARAZI LA 200 VOLTI DAR INSERIATI CORESPUNZATOR SA AJUNGETI LA 400 RESPECTIV 800 VOLTI PE BRATZ SI CU REZISTENTE DE 150 DE K PE ELE..........CU SPARK-GAP SE DESCARCA PE PRIMAR DE TRAF DE LINII PRIMAR FACUT CU 16 SRIRE DAR BOBINAT MULTI FILAR CU CEL PUTIN 50 DE FIRE DEODATA DE ZERO 1 FI..........E NECESAR ASTA PENTRU AVANSUL DE CURENT IN SECUNDAR .......INAINTEA SATURATIEI FERITA SE VA INCALZI DACA E DE CROMATIC VECHI DAR MERGE BINISOR DACA O PRINDETI CU SURUBUL RICINAR INTRE DOUA TABLE DE ALUMINIU DE CARE SE LEAGA RADIATOARE DE PROCESUR VECHI LA CAPETE.......CA IN POZA PE CARE O VOI PUNE UNDEVA...........ACUM LA REACTORUL NOU (VAR. 4) EU AM INLACUIT CU FERITA DE LA UN SAMSUNG CRT MARE SI FIIND MULT MAI MARE NU MAI AM PROBLEME CU RACIREA FERITEI .............MERG CU CONZI DE 1MF LA 1000VOLTI SI MERGE PERFECT .....AM SARIT DE 25 KILOWATI DINTR-O SINGURA BUJIE.................VA URMA.............

  RăspundețiȘtergere
 32. secundarul se face tot cu multifilar DAR PE PARTEA OPUSA CU PLASTIC DIN PET INTRE 5 STRATURI CU DOUAZECI DE SPIRE PE SRAT TOT CU ZERO1 DAR SUN SUFICIENTE ZECE FIRE ODATA................LA PRIMUL MI-A MERS CU TREI FIRE SI PLESNEA BINISOR ATOMII.............AH ,,AM UITAT SA SPUN CA REACTIA NUCLEARA NU ESTE UNA CONTINUA,,.... CA FIIND DE FUZIUNE AR FI MAI GREU DE CUNTROLAT.......EA E UNA SPORADICA INTRE NUCLEUL DE HIDROGEN SI CEL DE NICHEL CARE SE TRANSFORMA IN FIER......EA TROSNESTE CAND APARE SI E BINE CA POTI SA REGLEZI JUCARIA DIN PARTEA ELECTRONICA....ASTFEL CE V-AM SPUS CU CUADRUPLORUL .....EL VINE SERIE CU UN TRIAC SI UN BEC DE 1KILOVAT TIGARA HALOGEN IAR DACA AVEM LA BUJIE O CALDURA MAI MARE DE 80 CELSIUS EXTERIOR O TERMOCONTACTA DE CENTRALA OPRESTE TRIACUL...........ROSSI CRED PRIN DEDUCTIE CA FACE PRIN ORIREA PLASMEI DE SCANTEIE DAR EU ZIC CA E MAI BINE SA OPRIM SI HIDROLIZA 2 PE PERIODA ASTA..................MAI ALES CA NU TREBUIE FORTAT SISTEMUL..........SA STII CA POTI SCOATE DINTR-O BUJIE SI 50KW DAR CE ROST ARE....EU AM OBTINUT DAR TRECEA DE 90 DE GRADE SI ABURUL DEJA NU MAI CONDENSA SI FLUIERA PRIN CALORIFERE,,,....N-ARE ROST......

  RăspundețiȘtergere
 33. BAI FRATE DAR EU CUI FAC POMANA CU INFORMATIILE MELE?????????????????????????????AM TRUDIT ZECI DE ANI SI VOI NICI MACAR NU LE BAGATI LA LIBER SA SE INCALZEASCA TOTI MOCA SI SA LE-OLAMU TRAGEM PETRO-GAZELELOR.....................????????????????????HAI CA VINE PARTEA CU IMPULSURILE SI AIA E MAI DICHISITA CA E CU FACTOR VARIABIL DE UMPLERE COMANDAT IN TENSIUN CU DOUA FRECVENTA DE TIP SAVIC...........LOCOMOTIVA CU ABUR NU GLUMA.....EU STAU CU TOTE GEAMURILE DESCHISE LA MINUS ZECE IN MAIEU SA-MI VINA AER CA TRANSPIR FACAND AEROBIC.....!!!!!!!!!!!!!!!!11

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salutare, ideea suna criminal de interesant...mai multe detalii?

   Ștergere
 34. Anonim - incearca sa te exprimi mai coerent si sa renunti la scrisul cu litere mari, pentru ca altfel nu cred ca ne vom putea intelege.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut Pretenas, uite cum sta treaba cu scrisul coerent si cu interesul de a fii inteles si descifrat, Totul era o treaba de a va face sa intelegeti ca defapt si altii au fost deja preocupati de treaba asta, si ca din anumite motive personale nu au de gand sa ne dea si noua GENERATIEI de dupa inteligenta lor ci doar sa ne dea de inteles ca : nu sunteti singuri noi am facut-o deja in felul nostru ;) sau ?

   Ștergere
 35. Salut Flavian! Am citit mare parte din publicatiile tale privind producerea de HHO si implementarea sistemului pe auto si am fost impresionat de faptul ca explicatiile tale sunt practice. Am incercat si eu si am facut o celula formata din 33 placi inox de 90 mm in diametru legate in serie prin suruburi de 6 de inox (una catod alta anod). Am folosit electrolit pe baza de KOH pur 1 lingura/l apa distilata. De indata ce am alimentat-o la 12 v a inceput sa produca gaz insa distractia nu a durat decat cateva secunde pentru ca siguranta de 25 amp pe care am montat-o s-a inrosit si s-a ars. Stiu ca intre fiecare 2 placi sunt max 2 volti deci eu am peste 60 v dar am considerat ca ar fi ca si cand pun mai multe calule in serie. Spune-mi te rog, unde am gresit si ce ma sfatuiesc sa fac?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu-mi dau seama exact cum ai montat suruburile. Daca ai legat plusul si minusul ca in schema de aici atunci nu ai 60v ci doar 2v pentru ca nu sunt inseriate ci in paralel. De asemenea cred ca ai pus cam mult KOH.

   Ștergere
 36. Servus Flavian,

  Am parcurs astazi realizarile tale si, in primul rand, vreau sa te felicit pentru reusitele de pana acum. Multumesc si pentru impartasirea informatiilor.

  Filmul postat de tine pe youtoube in iulie 2008 indica 14 lpm fara PWM. Ai reusit sa cresti semnificativ productia folosind PWM-ul?

  Putem continua privat pe email? (myth1692@yahoo.com)

  Respekt!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu am reusit nimic interesant pe partea de PWM, iar de primavara trecuta n-am mai avut timp sa ma distrez prin curte cu HHO-ul si celulele.

   Ștergere
 37. se pot folosi celule pentru piscine e acelasi principiu numai ca placile sunt din titan si nu corodeaza ..se folosesc pentru piscinele cu apa sarata din sare produce clor ...

  RăspundețiȘtergere
 38. Nici inoxul nu corodeaza, iar titanul am o vaga impresie ca nu este la indemana oricui.

  RăspundețiȘtergere
 39. oare tabla de 0,7 inox este buna ptr a se putea construi un generator de 118 celule dry cell?

  am achizionat 3 coli de tabla de 0.7 mm pe care urmeaza sa le debitez
  am comandat deja si garniturile din cauciuc care m-au costat aprox 600 lei(6 milioane in bani vechi)
  dimensiunea generatorului va fi de 250/200 mm,iar grosimea garnit de cauciuc sunt de 3 mm
  invertorul inca nu la-m cumparat deoarece il voi incarca mai intai la 220 v
  ce zici Flavian,va functiona generatorul?
  stau si ma intreb daca tabla de 0,7 este buna
  sau ar fi trebuit s a cumpar tabla de 1 mm?
  astept un raspuns de la cineva care a construit deja sa-mi spuna la ce-l foloseste,
  oricum eu am o dacie pe injectie dar si pe gaz, si apoi voi incerca sa vad daca va merge motorul 100% pe hidrogen,nu doar in relanti ci si in sarcina
  astept raspuns de la cei care au incercat deja ceva in acest domeniu

  RăspundețiȘtergere
 40. Cam subtire, dar pentru dry cell cred ca o sa mearga. Depinde si cu cele debitezi, ca sa nu se onduleze daca e o foarfeca sau ghilotina mai proasta. La 120 de celule nu cred ca mai ai nevoie de invertor daca le pui in serie. Sunt curios dupa ce este gata cum merge si ce debit scoate.

  RăspundețiȘtergere
 41. Salut! este foarte interesant si am gasit multe informatii utile. ce nu am gasit si nu am inteles sunt:
  1. care este configuratia optima pentru electrozi si materialul optim mai la indemana (bare, spire, placi, site; respectiv carbon, inox...)
  2. cum poate scadea consumul la un motor cu combustie interna pentru ca la cum se monteaza nu vad ce influienta ar avea asupra debitului de combustibil fosil plus ca majoritatea spun ca hidrogenul trebuie introdus in motor in 2 locuri (dupa filtrul de aer si pe admisia de combustibil situatie in care linia de combustibil se afla sub presiune...mica... si asta ar insemna sa arunce combustibil in vasul de hidroliza.
  Sper sa fie cineva care sa ma poata lamuri si pe mine pentru ca as vrea sa incerc si eu ceva.
  Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 1.Placi de inox
   2.Printr-o ardere mai completa a benzinei si motorinei se poate obtine o reducere cu 20-30% a consumului si scaderea spre aproape zero a noxelor. De introdus se introduce doar pe filtrul de aer, cu pacalirea senzorului de oxigen printr-un montaj electronic acolo unde este cazul.

   Ștergere
 42. Daca tot suntem la exercitii practice eu as propune urmatorul,energie obtinuta cu o piramida mica de un inginer austriac. Detalii in filmul embedded. http://www.lovendal.net/wp52/tehnologia-haarp-ar-putea-fi-folosita-la-giganticele-energii-prinse-in-stravechile-piramide-ale-lumii/

  RăspundețiȘtergere
 43. se poate monta si la o centrala pe gaz ??? cam ce consum ar avea o celula de 120 elementi ?

  RăspundețiȘtergere
 44. va salut cu respect.
  si eu sunt pasionat de producerea si folosirea acestui gaz,HHO.
  imi poate spune cineva de unde pot sa cumpar o coala de tabla de inox 316L cu grosimea de un milimetru
  doresc sa fac un generator cu forma rotunda a elementilor iar ca si garnituri sa folosesc oring-uri de dimensiuni mari,180mm
  si va rog sa.mi spuneti daca stiti ce productie de gaz/min imi solicita un motor de dacie 1400 pt a functiona 100% pe HHO
  VA MULTUMESC

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred ca gasesti 316L mai greu, incearca la firmele de profil: vanzare tabla inox sau constructii mobilier inox. Mi se pare cam subtire grosimea. Cantitatea de gaz necesara depinde si de calitatea acestuia. Pot fi suficienti si 10-20 LPM sau chiar mai putin daca gazul este de calitate buna.

   Ștergere
  2. buna ziua as vrea sa stiu daca se mai discuta pe aici despre hho, ma intereseaza subiectul, am construit un asemenea dispozitiv pentru masina.
   multumesc.

   Ștergere
  3. Se mai discuta si se mai experimenteaza. Deocamdata nu am noutati in afara de cele expuse AICI dar in curand sper sa fie... :)

   Ștergere
 45. Tot respectul domnule Flavian ! Am in plan sa construiesc o asemenea celula numai ca nu am gasit date concrete despre marimea placilor, grosimea si distanta dintre ele, cum e mai usor de alimentat o asemenea celula, etc. Cu alte cuvinte un proiect complet (sau mai multe din care sa pot alege functie de necesitati/eficienta). Detin un renault clio cu motor de 1.2i si cum pretul la benzina este tot mai mare, pentru el as dori sa construiesc o asemenea celula. Daca se poate, as dori sa comunicam in privat pentru furnizarea anumitor materiale evident contra-cost si a catorva informatii. Daca nu te deranjeaza, trimite-mi un mail pe gmail la stefanescuvalexandru.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pai datele concrete le aveti in articolul de mai sus cat si in materialele de AICI. Recomand studierea lor cu atentie, cat si a documentului BB-D9 pentru a deprinde macar ABC-ul si ca sa putem vorbi aceeasi limba. Dupa studiere, daca mai sunt nelamuriri si intrebari, se poate trimite mail la adresa de pe flavian.ro

   Ștergere
  2. Cineva a intrebat de unde sa faca rost de garnituri pentru celula de hidrogen tip uscat.
   Raspunsul este simplu. Le confectionezi singur din silicon. Eu am construit o celula care are 19 placi de inox 0,6mm 316L (240x160mm). Vreau sa spun ca ofera o etansietate net superioara altor tipuri de garnituri. Desigur ca dureaza mult pana confectionezi ataea garnituri si nu e solutia cautata de cei care se grabesc. O garnitura se usuca cam 3 zile.. Dupa un an intreg de testare a celulei la rece (fara a fi conectata la curent) din cauza lipsei PWM ului garniturile nu sau degradat vizibil deloc. Deci e solutia ideala pt cei care vor sa faca ceva care sa nu picure sub masina.

   Ștergere
 46. Salut Flavian!
  Ce parere ai despre injectorul pe care la facut Stanley? ar fi o metoda mai usoara parera mea, atunci ar trebui numai injectorul si partea electrica montate pe masina si gata, nu ar mai ocupa atata spatiu cat ocupa celulele de hidrogen. Insa mai complicata este fabricarea acestuia, ca parta electrica e simpla de facut. Eu am schitele injectorului, am inteles cat de cat cum functioneaza, numai ca trebuie fabricat undeva. O idee ar fi sa fie facuta schita 3d a acestuia dupa care la o imprimanta 3d de metal sa fie facut, sau de plastic si se face o matrita. Daca te intereseaza subiectul lasa un mesaj si iti trimit schitele.

  Am o intrebare in legatura cu "Spark Plug Intensifier - cresterea voltajului pe bujie care efectueaza electroliza vaporilor de apa si combustia lor direct in cilindru", deci se introduc vapori de apa in cilindru la presiune banuiesc, si o tensiune mai mare la bujie facand plasma, produce explozia acelor vapori, adica ii descomune in H si ii aprinde tot odata, am inteles bine?, eu personal am incercat pe un motor moto in 4 timpi sa introduc apa, utilizand plasma la bujie (descarcand un condensator pe bujie, -am folosit o schema de pe net si am facut circuitul), sincer chiar nu stiu cum a pornit motorul, am ramas mirat (inainte am golit carburatorul de benzina), insa nu il puteam accelera, nu avea putere, de vreo 2 ori l-am pornit dupa nu a mai luat-o, banuiesc ca din cauza ca carburatorul nu da bine apa, nu o da sub presiune. Astfel m-am gandit la motoarele FSI care au injectia directa, daca vine pusa plasma si apa in injectoare, merge? deocamdata ramane un mister pana la achizita unui motor fsi pentru experimente.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, sunt multe metode mai simple decat cele ale celulelor de hidrogen. Asta este unul din motivele pentru care momentan am pus in stand-by proiectele cu hidrogen si ne focusam pe alternative. Cu spark plug cred ca ala este mecanismul, nu mai tin minte exact ca l-am studiat acum ani buni. Proiecte sunt multe si idei la fel, timp si resurse sa le punem in aplicare ne mai trebuie. Asta incercam acum sa rezolvam si cu ajutorul ASPEA.

   Ștergere
 47. Buna ziua Domniloe , d-leFlavian ,
  Intrebarea este urmatoarea spuneati mai sus ca se poate sase foloseasca acest gaz hho la incalzire de apartament , oare se poate conecta la o centrala de apartament si sa merga ca si cu gaz metan?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, in anumite proportii se poate. Daca bagi 100% HHO risti sa topesti arzatorul. Trebuie testat proportia corespunzatoare. Ideal ar fi un arzator separat doar pentru hidrogen.

   Ștergere
  2. Flavian,este experienta care iti spune ca daca "bagi 100% HHO risti sa topesti arzatorul"?Vorbesc de experienta practica ca de teorii pe aceasta tema....

   Ștergere
  3. Experimentele sunt facute in 2009. Vezi AICI si AICI. Acuma evident ca depinde si de arzator, Atat materialul cat si ce dimensiuni sau numar de duze are. Chiar si la aragaze sunt duze separate pentru gaz normal si cel de butelie. ;)

   Ștergere
 48. Stimati domni , D-le Flavian ,
  Am adresat aceast aintrebare datorita faptului ca detin un sistem fortovoltaic care produce in unele luni ale anului energie in exces ,care ar putea fi folosit la electroliza , rezultand HHO , efentual cu un hydrogen fuel cell sa produc energie electrica respectiv temica . Evident gazul fiind stocat intr-u rezevor metalic compresat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Partea cu stocarea este mai delicata. Ideal era daca-l puteai consuma imediat dupa fabricare, deoarece hidrogenul are molecula mult mai mica si scapa mult mai usor din rezervoare, comparat cu gazul metan clasic.

   Ștergere
 49. Flavian,probabil deja stii de Gheorghe Bordeianu...
  Uite un articol ; la comentarii apare si adresa lui de mail...http://www.mihaienasel.ro/2009/05/bacau-vrea-sa-si-construiasca-fabrica.html


  Intrebarea mea este: ai incercat sa iei legatura cu el?
  Poate omu e deschis ; poate e dispus sa faca la comanda asemenea dispozitive;

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, avem pe cineva in grup care vorbeste aproape saptamanal cu el. Pregatise o prezentare la inceputul lunii mai, dar i-au intarziat niste piese si se pare ca mai dureaza un pic.

   Ștergere
  2. Buna .
   AM O CELULA PE UN DIESEL 1,6 HDI!.....OBSERV SCADERI DE CONSUM DOAR DUPA CE AM ADAUGAT PWM !!!

   Ștergere