luni, 31 mai 2010

Despre masonerie, la modul relaxat

Voiam sa mai periez nitzel materialul de mai jos inainte de a-l posta. Dar pentru ca l-am publicat partial din greseala aseara, m-am hotarat totusi sa-i dau drumul azi pentru cei curiosi. E destul de lung dar in acelasi timp prea scurt pentru un subiect asa vast, iar de impartit in capitole era cam greu. Am abordat aceasta tema pentru ca am fost acuzat ca am tratat usor superficial povestea masoneriei atunci cand vorbeam de razboiul acestora cu securistii, astfel ca revin acum cu o opinie mai extinsa asupra acestui subiect atat de controversat. Desi recunosc ca nu am studiat in detaliu impartirea, categorisirea si deosebirile intre diversele organizatii de tip masonic sau personajele care fac parte din ele, cred ca am totusi o privire de ansamblu destul de corect formata pana la un anumit nivel. De masonerie majoritatea au auzit in ultima vreme gratie filmuletelor mai mult sau mai putin "conspirationiste" care au impanzit internetul in ultimii ani. Acestea nu le fac o prezentare prea avantajoasa baietilor respectivi, iar istoria din cate se pare nu este nici ea de partea lor. Am vrut azi sa abordez intr-o nota mai relaxata acest subiect, plecand de la premisa ca omul se teme de ceea ce nu intelege. Motiv pentru care am incercat intotdeauna sa inteleg.

Conform wikipedia, francmasoneria (sau "masoneria") este o organizaţie ai cărei membri sunt infratiti prin idealuri comune morale si metafizice, prin initierea conforma unui ritual comun, prin jurămantul depus pe o carte sfantă (in general Biblia sau Coranul) si, in majoritatea ramificatiilor, de credinţa într-o „fiinta suprema", un „mare arhitect al universului". Aceasta organizatie, prezenta în majoritatea tarilor cu civilizatie de origine europeana, este impartita in obediente, ele însele impartite în loji (zise si ateliere) de câte 7-50 de persoane (uneori chiar mai multe). Masoneria este asadar o organizatie cu origine straveche, cu membri in general din randul elitelor, care de curand si-a schimbat statutul, devenind "discreta" din secreta.

Ramane totusi intrebarea clasica la care multa lume incearca sa dea raspunsul. Ce este masonii si ce vrea ei ? In ce masura poate fi considerata aceasta asociatie sau fratie o religie si care este scopul membrilor sai. Se spune despre acestia ca se folosesc in mod frecvent de simboluri si anumite ritualuri. Asemanator intr-un fel cu modul in care crestinii folosesc crucea, icoanele, rugaciunea sau sfintitul apei. Adica puterea gandului si spiritului asupra materiei. Masoneria permite membrilor sa urmeze traditiile religiilor din care fac parte. Dar mai foloseste la randul ei si alte simboluri, ritualuri proprii sau mijloace de amplificare a energiei mintii si sufletului. Prin magie sau misticism si tehnologii mai mult sau mai putin intelese de cei neinitiati, in genul geometriei sacre sau alchimiei.

Se aseamana astfel si membrii ei isi impartasesc de multe ori soarta cu vechile religii asa-numit pagane de catre crestini si cu vrajitoarele arse pe vremuri pe rug de inchizitie. Ale caror palide si generatoare de zambete urmase, lipsite in marea majoritate a cazurilor de adevarate puteri sau intelegere, sunt omidele din zilele noastre. Masoneria se mai suprapune in anumite locuri si cu alchimia, unii membri studiind tainele maestrilor din legende care stiau sa supuna elementele, sa transforme energiile si sa vada dincolo de granitele dintre materie si spirit. Ale caror secrete au mai fost pastrate in oarecare masura in zonele in care au predominat filozofiile si spiritualitatea orientala, mult mai deschisa la nou si mai toleranta la diversitatea credintelor decat religiile crestine sau islamice.

La capitolul teorie, crestinii ii acuza pe masoni de o gama larga de lucruri. In principiu de prea mult libertinism si materialism, desi sunt cazuri in care se afirma ca ar sluji pur si simplu fortele raului. Masonii acuza crestinii de prea multa dogma, lipsa de ratiune si conservatorism. Intr-un fel, ambele tabere au dreptate. Tot la nivel teoretic, ambele tabere cauta lumina si vor binele omenirii. In practica, iubirea, adevarul si intr-ajutorarea, atat la masoni cat si la crestini, lipsesc de prea multe ori. Avem pe de o parte preoti sau chiar cardinali acuzati de pedofilie, abuzuri sau ascunderea acestora. Iar vaticanul nu a dus nici el lipsa de lux sau de istoria plina de crime din timpul evului mediu. Avem pe de alta parte masoni acuzati ca si-ar fi utilizat cunostintele si influenta pentru manipularea oamenilor. Pentru preluarea controlului omenirii in special in ultimul secol cu ajutorul bancilor si banilor, in scopul exploatarii sau dezvoltarii propriilor afaceri.

La noi in tara, pe langa BOR, mai exista niste luptatori aprigi contra masoneriei. Desi impartasesc pe alocuri idei comune cu acestia in ce priveste ezoterismul, conceptul de reincarnare sau alte aspecte ale spiritualitatii condamnate de crestinism. Din punctul de vedere al unor crestini, putem spune ca MISA e un fel de masonerie adresata clasei de jos. Nu sunt deloc vazuti cu ochi buni pentru ca preiau multe din ideile vehiculate de acestia in "vremurile bune" ale masoneriei. Insistand asupra libertatii si evolutiei proprii a omului, bazandu-se pe ezoterism si introspectie, dar lasand totusi la o parte interesele materiale care au stricat masoneria in ultima vrme.

Este insa o asociatie prea "verde", infiintata "pe genunchi" de numai cativa ani de catre un "maestru" auto-didact inteligent. Dar lipsit prea multa vreme de mijloace moderne si surse sigure de informare, cu unele traume nevindecate de pe vremea comunistilor si cu o gandire inca tributara dogmelor religiilor clasice. Este astfel lipsita de multe ori de cunostintele avansate disponibile masonilor si evident de puterea economica sau politica a acestora. Din pacate de multe ori aceste cunostinte sunt inlocuite de filmulete si materiale pline de negativism sau speculatii care, in loc sa ajute, creeaza mai mult teama si dezinformare in ciuda dorintei realizatorilor de a face un bine. Se pare ca au fost insa un ghimpe destul de serios daca masonii s-au deranjat sa le faca praf atat renumele in presa cat si liderul prin asa-zisa justitie romana. Care l-a declarat nevinovat la patru ani dupa ce justitia suedeza realizase deja asta, timp in care campania media impotriva sa bazata pe presupusele acuzatii a continuat.

Lasand totusi MISA la o parte, sa revenim la problema in cauza. Ce propovaduieste biserica stie aproape oricine. Iar ce scopuri are masoneria, cel putin la nivel teoretic, putem afla de pe site-uri in genul celui al MLNR. Raman bineinteles si niste intrebari fara raspuns in urma lecturii respectivelor materiale. Clasica diferenta intre teorie si practica, care spuneam si mai sus ca se aplica si in cazul altora. Prima problema ar fi separarea de restul omenirii si secretele pe care le-au practicat. Intr-o lume crestina, in care de multe ori cine era diferit trebuia eliminat, acest lucru era oarecum de inteles. Sa zicem ca ar fi de inteles si elitismul sau superioritatea, poate uneori chiar neintentionate. Dar explicate prin simplul fapt ca cei cu un grad ridicat de cultura, deschidere si suficienta libertate in gandire pentru a privi detasat la modul de abordare al religiilor clasice, provin de obicei din familii instarite.

Este mai greu de explicat insa imixtiunea in viata politica, desi in mod teoretic majoritatea lojilor nu permit asa ceva. Este mai greu de explicat faptul ca masonii promoveaza egalitatea de sanse pentru cei de religii sau sexe diferite, dar numai barbatii sunt admisi in multe dintre loji, in ciuda faptului ca in ultima vreme au aparut si unele feminine sau mixte. Este mai greu de explicat faptul ca unii masoni au suprimat deseori dreptul la libertatea de exprimare si cunoastere a semenilor lor, atunci cand interesul propriilor afaceri a fost prioritar. Este mai greu de explicat faptul ca acum, cand au ajuns sa aibe in mare parte lumea bazata pe "democratie si stiinta" pentru care luptau secolele trecute, multe din secrete inca sunt bine pazite.

Stiu ca lumea este inca tematoare. Ca dezvaluiri de genul celor cum ca nu am fi singuri in acest univers ar duce pe unii cu gandul la povestile cu reptilieni. Care e posibil sa fi existat si sa se fi amestecat in istoria planetei noastre, dar care cel mai probabil nu sunt singura rasa ce s-a amestecat in povestea genezei umanitatii. Cel mai probabil, in infinitatea universului exista, la fel ca si in cazul propriei noastre planete, o multime de civilizatii si rase. Unele mai dezvoltate si mai pozitive, altele mai inapoiate si manate de interese mai putin benefice. Evolutia are loc insa atat in plan material, cat si in plan spiritual. Iar din cate se pare, masoneria a avut de-a lungul timpul acces la o gama mai larga de cunostinte in acest sens si o disponibilitate sau curiozitate mai mare in a le cerceta. Este motivul pentru care iau cu un gram de sare afirmatiile unor oameni aparent de bun simt, dar care mai cred inca in faptul ca lumea se imparte doar in alb si negru sau in ingeri si diavoli.

Lasand insa la o parte campania exterioara facuta impotriva lor, la capitolul promovare pe internet mai pierd puncte si din alte motive. Din interactiunile personale cu masoni declarati sau nu de pe forumuri, am observat insa ca aceasta "discretie" si jocul cu adevarul au devenit la multi o a doua natura, un "defect profesional" ca sa zic asa. Replicile contin mai mult perdele decat ajutor real dat partenerilor de discutii aflati in cautarea adevarului asa cum pretinde traditia masonica. Pur si simplu se simt bine in pielea "omului superior" care a beneficiat de cunostinte greu de inteles "profanilor" si cu timpul ajung sa abuzeze de acest sentiment. Sunt constient ca folosite intr-un anumit context, aceste impunsaturi au rol de catalizator, indemnand adevaratii curiosi sa mearga mai departe. Dar cand impunsaturile si dezinformarea devin regula, orice incercare de dialog sau urma de incredere sunt reduse treptat catre zero. Chiar si in cazul unui interlocutor rabdator si dispus sa acorde multiple sanse unui asemenea personaj de tip troll, dar altfel inteligent si documentat.

Isi fac rau astfel singuri, pentru ca adevaratii cautatori de lumina si libertate, manati de o dorinta sincera de a face bine, care pe vremuri gaseau motive bine intemeiate de a intra in "fratie" ajung astazi sa se fereasca de ei. Fac rau uneori si ideilor pentru care alta data luptau si pe care lumea le dezaproba doar pentru ca sunt asociate cu masoneria. Filme precum cel pe care il puneam zilele trecute si care prezinta anumite informatii cunoscute de multa vreme de masonerie, dar ignorate de religiile clasice, ajung acum sa fie privite cu suspiciune. Doar pentru faptul ca elementele prezentate acolo, desi unele dintre ele cat se poate de reale si corecte, au legatura cu afirmatii, documente sau tot mai cunoscutele "simboluri" masonice.

Concluzia amara ar fi ca daca masoneria a reusit sa-si realizeze o parte din vechile idealuri pozitive pentru indeplinirea carora a "infiltrat" destul de bine conducerea BOR si politica, in acelasi timp a fost la randul ei infiltrata de afaceristi si profitori. Care au lasat la o parte intentiile odata nobile care ii manau in lupta pe pasoptisti sau alti reprezentanti celebri, dar si evolutia spirituala, urmarindu in schimb doar interese materiale. De aici si greutatea in a da un verdict. Inainte de a rezolva problemele omenirii asa cum afirmau odata ca au drept tel, ar trebui sa mai faca un pic de ordine in ograda proprie. Si asa au o imagine proasta cauzata de faptul ca religia majoritara ii anatemizeaza de secole. Pe langa preconceptiile clasice legate de modul de gandire, mai au acum de raspuns si la probleme reale privind modul in care unii membri inteleg masoneria sau rolul acesteia.

Intr-un fel, ajunsi acum in multe pozitii cheie, masonii de azi au luat locul regilor si cardinalilor de ieri la conducerea lumii. Sunt putini, dar influenti, pentru ca au invatat de-a lungul secolelor ca e mai bine sa stea in umbra si sa lucreze departe de ochii celor care nu inteleg de obicei cum merg lucrurile. Din pacate, de multe ori ajung in postura de a uita ca puterea corupe. Ca odata cu mostenirea si cunostintele secrete primite vine si mare responsabilitate. Sau cum se spunea intr-un citat clasic: "With great power comes great responsibility."

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

13 comentarii:

  1. Adevarata francmasonerie a fost si ea infiltrata si mai apoi recuperata si deviata în scop preponderent privat de aceeasi oportunisti si oameni egoist interesati ca si alte organizatii religioase sau de alta natura.
    Eu cred ca vreamea ei oricum a trecut, oamenii au evoluat si sunt acum capabili (nu toti, ok)sa înteleaga cu propria minte si simtire (inima) care este adevarata cale.
    Recomand celor interesati doua piste: http://codulluioreste.blogspot.com/
    si antropozofia ca stiinta a spiritului:http://antroposofie.ro/,
    apropo cum se face sa apara link-ul direct ? merci

    RăspundețiȘtergere
  2. Am mai urmarit din emisiunile lui Oreste. Au fost cateva interesante, desi uneori bate cam tare spre crestinism dpdv dogma.

    De notiunea de antroposofie chiar nu auzisem, mersi.

    Ca sa apara link-ul folosesti href ca in exemplul de AICI.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cand ai sa intelegi transformarile energetice ce apar in urma ritualurilor lor ai sa vezi ca n-au nici un scop nobil, in esenta.
    Cateva exemple, pe care probabil nu o sa le mai gasesti in alta parte spuse explicit:
    1) Sortul din blana de miel pe care il tin strans are rolul de a bloca anumite circuite energetice din corpurile subtile, adeptul devenind cumva un fel de individ a carei vointa individuala este redusa. Se blocheaza circuite energetice care se intind in tot corpul, intre partea inferioara si cea superioara a corpului. Daca ai fi un practicant de arte martiale orientale, tai-chi, qigong, etc in care se incearca tocmai deschidereea acestor circuite (pt marirea sanatatii, a nivelului de constiinta, a starii generale de bine,etc) ai intelege perfect la ce ma refer.
    2) Polarizarea mentalului membrilor prin influente subtile gen statul intr-o camera cu podea cu model de tabla de sah alb-negru (nu alte culori). Iti recomand sa stai intr-o astfel de camera daca ai ocazia cateva ore si sa te analizezi daca ai devenit mai relaxat sau mai agitat...


    I-ai auzit vreodata pe "maestrii" lor sa vorbeasca despre cum sa obtii armonie in viata ca individ sau ca societate? Au ajuns toti la un loc macar la 10% din nivelul vreunui maestru spiritual autentic? Ai sa fii "surprins" dar nu o sa gasesti membrii in loji, fie in prezent fie in trecut, care sa fi atins vreun nivel avansat de evolutia spirituala. Lucrul asta mi l-au spus inclusiv indivizi f. evoluati spiritual, in preajma carora simti o schimbare de "atmosfera", inclusiv cum curge energie vindecatoare spre tine. Si tot ei mi-au mai spus un lucru care mie imi scapase: ca masonii nu inteleg profund nici geometria sacra, nici alchimia. Doar copie forma exterioara ca sa para ca sunt avansati. Pentru a intelege asa ceva complet (inclusiv corespondentul interior spiritual al alchimiei, geometriei sacre,etc) trebuie ca tu ca individ sa ai un nivel inalt de constiinta, de moralitate, de evolutia spirituala, etc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Synthesis - multumesc pentru explicatii, este un mod mult mai bun de a limpezi lucrurile decat cel intalnit in clasicele materiale gen protocoalele inteleptilor Sionului.

    Asa cum spuneam, cred ca in ultima vreme au ajuns sa fie ocoliti de oamenii care cauta cu adevarat lumina, chiar daca poate pe vremuri mai aveau in randurile lor si cunoscatori alte tainelor geometriei sacre sau alchimiei.

    Ce inteleg eu din cele spuse de tine este faptul ca si latura spirituala a "asociatiei" a suferit de o degradare, la fel ca si cea morala.

    Ai dreptate si in ceea ce priveste emanatia negativa, pe care am simtit-o de multe ori chiar si in lumea virtuala, in discutiile de pe forumuri pe care ziceam ca le-am mai avut cu membrii unor astfel de asociatii.

    Am preferat sa o pun insa pe seama mandriei si arogantei care le este inoculata uneori fara voia lor. Si care metehne ne mai dau tuturor tarcoale uneori, desi unii incercam sa scapam pe cat putem de ele... :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @horatiu

    "adevarata francmasonerie"???
    come on... La ritualul de gradul 3 se reediteaza asasinarea lui Hiram Abif de catre discipoli. Acesta nu a vrut le spuna parola de maestru cu care putea primi mai multi bani de la regele Solomon.

    Au fost niste criminali de la bun inceput. Oreste e mason si are misiunea de a crea o alternativa masonica la organizatia a lui Bivolaru, care sa preia publicul tot mai interesat de esoterism si care altfel ar merge in acea directie. Dupa multiple atacuri se pare ca nu au reusit sa se infiltreze acolo si sa neutralizeze manifestarile antimasonice asa ca acum incearca altfel.

    RăspundețiȘtergere
  6. Interesant, chiar nu stiam ca Oreste e mason. Dar si mai interesanta devine astfel harjoneala lui cu Pavel Corut, pe care l-a tot avut drept invitat.

    Ziceam si mai sus ca nu-s de acord cu tot ce zice Oreste sau invitatii lui, dar daca ar fi sa aleg intre el si vechiul sau amic Badea... :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicitari. De data asta ai fost impartial si ai reusit sa surprinzi cateva aspecte remarcabile. Nu ai scris nimic insa de marile personalitati ale neamului romanesc care au fost masoni, despre Junimea care a fost un atelier masonic samd. Oricum te-ai documentat si parerile au fost pertinente. As mai face o remarca cu referire la constructiile din interiorul unei societati umane ca reprezinta o oglinda la scara a diversitatii prezente, cu alte cuvinte - orice padure are uscaturile ei.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mersi. As mai fi scris, dar devenise si asa prea lung. Am pus un link la marile personalitati care au facut parte din masonerie acolo unde vorbeam de pasoptisti.

    RăspundețiȘtergere
  9. @traian,
    adevarata francmasonerie consider ca era breasla constructorilor de catedrale, dupa ce acestia au încetat sa mai construiasca edificii materiale, urmasii lor au devenit vulnerabili intrusilor...
    Despre Oreste ca persoana nu stiu prea multe lucruri însa am apreciat deschiderea sa spre ezoterism si faptul ca a invitat interlocutori din diverse domenii în emisiunile sale, deschizînd astfel orizontul telespectatorilor.
    Personal eu prefer si studiez antroposofia, si iau ceea ce-mi convine si de la Oreste.

    RăspundețiȘtergere
  10. N-au devenit vunerabili.. au vandut intrarea in loji si altora care nu apartineau de breasla.

    Flavian nu pot sa cred ca te-au pacalit linguselile "zum"zaitoare? Articolul este slab dar esti laudat pentru ca ai ramas doar la suprafata oferind o imagine convenabila, n-ai patruns adevarul. Cerceteaza mai profund, de exemplu despre Albert Pike, Aleister Crowley,... dar nu numai, sunt multe aspecte, nu am timp sa mai scriu mai multe. In timp ce cativa romani, oameni de cultura erau pacaliti in secolul 19 de aceasta organizatie, in vest ea isi arata adevarat fata.

    Pentru documentare corecta si mai completa recomand
    Istoria francmasoneriei - Juri Lina (sper sa mearga linkul. daca nu e aici http://video.google.com/videoplay?docid=7652891847477492406#).

    Interesanta si opinia lui Antonie Iorgovan http://www.youtube.com/watch?v=Hgyc3F79cBg

    RăspundețiȘtergere
  11. Traian, stiu primul film la care faceai referire, iar al doilea e doar un argument legal. Atata vreme cat legile sunt facute tot de oameni si se pot schimba peste noapte, nu te poti baza doar pe ele.

    Stai linistit, am destula experienta cu personaje ce apartin masoneriei si cunosc suficient cat sa pastrez distanta. Repet ca a fost doar o incercare de a ramane cat de cat obiectiv si am apreciat faptul ca nici comentariile n-au deraiat prea tare in extreme.

    RăspundețiȘtergere
  12. ce este mai bine mason sau...sa ramanen asa cum suntem.mersi de raspunsuri

    RăspundețiȘtergere
  13. Bine sau rau sunt doua chestiuni foarte relative... ;)

    RăspundețiȘtergere