sâmbătă, 10 aprilie 2010

Trecut versus prezent

Am mai discutat aici incercand sa fac o paralela intre tranzitia pe care noi ca romani am trait-o pe propria piele si schimbarile care vor veni. Am incercat sa explic ca responsabilitatea e a noastra a tuturor si trebuie sa avem grija atunci cand lucrurile vor scapa de sub control. In ideea de a elimina teama fara rost si a folosi lectiile invatate sau experientele utile. Pentru ca in urma unor asemenea situatii ajung unii precum Hitler la putere, iar altii incep sa il regrete pe Ceasca.

Redau mai jos o noua paralela interesanta intre prezent si trecut gasita zilele trecute. Cu unele modificari pe care le-am considerat necesare, avand in vedere "doctrina" promovata de autor. Un text menit sa ne readuca in memorie ce am experimentat atunci si ce experimentam acum. Prostia nu este o scuza. Nici lipsa de informare, mai ales in ziua de azi. Cei care nu invata din greselile trecutului sunt predestinati sa le repete. Asadar... mintea deschisa, ochii mari si atentie la ceea ce se intampla in jur..

Trecut versus prezent

1.1. Avem aceleasi hidrocentrale construite pana in 1989, cu precizarea ca pe unele, cat de curand le vom face cadou.
1.2. Avem aceleasi termocentrale construite pana in 1989 si aceleasi retele de transport electric
1.3. Avem aceiasi centrala atomica
1.3. Avem aceleasi sosele si autostrazi in proportie de 99%
1.4. Avem aceleasi spitale construite pana in 1989
1.5. Avem aceleasi camine, complexe, studentesti si aceleasi facultati de stat.
1.6. Stam si acum la cozi. Sinistru e ca acum stam la ”coada” la banca, la ”coada” sa platim impozitul sau gazul, la ”coada” sa prindem mai stiu eu ce promotie sau la ”coada” sa depunem cererea de somaj…
1.7. La fel ca pana-n 1989, ”vedem” hotul dar inchidem ochii
1.8. La fel ca pana-n 1989, ne uitam la TV si nu avem ce sa vedem
1.9. La fel ca pana-n 1989 ne mintim spunandu-ne ca:”presedintele singur, nu are ce sa faca” 1.10. La fel ca pana-n 1989 ne plangem ca-i greu dar noi o ducem bine
1.11. La fel ca pana-n 1989 ne amenintam copiii sa invete bine, spunandu-le ca “fara carte nu au parte”

1.12. La fel ca pana-n 1989 cei fara carte sau cu studii cumparate, sunt numiti politic in functii de conducere
1.13. La fel ca pana-n 1989 locurile la facultatiile de stat sunt foarte putine
1.14. La fel ca pana-n 1989 incercam sa ne platim datoriile
1.15. Avem acelasi metrou ca si in 1989
1.16. Avem aceleasi linii de tranvai si troilebuz
1.17. Avem aceleasi parcuri dar distruse, aceleasi zone de agrement dar ruinate, aceleasi baze de tratament dar instrainate sau lasate in paragina, aceleasi lacuri termale si bai populare dar acum cu taxe mult mai mari.
1.18. Avem aceleasi mine dar inchise, aceleasi sonde petroliere dar cesionate pe 2 lei, aceleasi gradinite si camine!
1.19. Avem aceleasi statiuni turistice dar fie lasate de izbeliste, fie date cadou…
1.20. Avem aceleasi bogatii naturale, inepuizabile ( aur,neferoase,marmura,minereuri feroase,uraniu, gaz,hidrogen sulfurat…)
1.21. Avem aceleasi fantani dar secate, aceleasi izvoare de apa minerala…
1.22. Avem aceleasi centre de cercetare dar fara cercetatori
1.23. Si acum ca si pana-n 1989, ne multumim sa spunem bancuri despre politicieni
1.24. Si acum ca si pana-n 1989, ne lasam condusi precum o vita la abator.

Capitolul 2. Deosebiri

2.1. Hidrocentralele ce le avem sunt amortizate contabil. Costul de productie este acum de 10 ori mai mic iar cel pe care-l platim de 10 ori mai mare…?!
2.2. Termocentralele pe care le avem sunt si ele in aceasi situatie ca a hidrocentralelor in schimb aici ne confruntam cu alt aspect si anume cu cel al aprovizionarii cu carbune de import…daca ar fi fost posibil, cu siguranta politicienii nostri, ar fi importat si apa pentru varianta hidro. Amortizarea termocentralor, duce la costuri foarte mici de productie, in schimb comisioanele de la import au “grija” sa regleze pretul. Aceleasi comisioane vin a corecta pretul si in varianta hidro, comisioane de milioane de euro primite pentru “revizii tehnice uzuale la preturi de milioane”!
2.3. Incredibil, importam apa grea de la o firma din paradisul fiscal care o cumpara(importa) din..ROMANIA!Transportul e foarte rapid, el facandu-se pe hartie! Teoria ca energia electrica este aproape gratuita nu e valabila si pentru Romania.
2.4. Soselele si autostrazile sunt aceleasi dar cu un trafic de 10 ori mai mare
2.5. In spitale acum trebuie sa vi cu siringa ta si cu medicamentele tale.
2.6. Statul la coada e privit ca ceva normal. Am stat 2 ore la BCR Serban Voda, le-am facut sesizare si un pic de “circ”, i-am intrebat daca-si dau seama ca ceea ce fac e furt, furt de timp si normal ar fi sa ma pontez si sa fiu platit de banca…Angajatii radeau iar “pinguinii” de la coada ma priveau ca pe un ciudat.
2.7. Daca ceri restul la taxi, spun ca nu au schimbat, daca vrei restul de la Mega Image trebuie sa te lupti sa-l culegi de pe sticla… daca lasi ciubuc prea putin, ti se bate obrazul…
2.8. Pana-n 1989 eram mintiti 2 ore/zi, la televizor! Acum suntem mintiti 24 de ore /zi…
2.9. Pana-n 1989, presedintele era laudat de patriarhul Romaniei, acum presedintele pupa mana patriarhului.
2.10 In ziua de azi, poti face o facultate si numai cu bani. Examenele de semestru sunt teste grila, iar subiectele sunt postate pe net cu 2 saptamani inainte!!!
2.11. Exploatarea resurselor naturale se face de catre privati, care dau statului Roman, intre 3-12% din valoare ! Protectia sociala are un alt sens … a-l aduce pe om la nivelul de inteligenta si sau cunoastere/percepere al ierbivorelor e factor de echilibru si liniste sociala. Eliminarea fizica a pensionarilor si celor asistati sogial e plus valoare, si trebuie facuta intr-un cadru legal!
2.12. Astazi se fac consolidari la tronsoane de cai de tranvai unde nu e cazul doar pentru a incasa “comisionul”. Toata clasa politica asteapta cutremurul ca pe D-zeu
2.13. Pana-n 1989 fiecare cetatean mergea in concediu, o data la mare si o data la munte. Azi doar 5% isi mai permit!
2.14. Pana-n 1989, banii obtinuti din exploatarea resurselor naturale, erau directionati catre protectia sociala, astazi sunt directionati catre protectia MAFIEI!
2.15. Apa plata e la fel de scumpa ca berea?
2.16. Cumparam Cola la acelasi pret cu laptele, daca nu mai scump. In loc sa ne hranim copiii ii otravim cu mana noastra!
2.17. Parizerul e facut din celuloza alimentara si prafuri extrem de toxice. Toate preparatele contin aditivi toxici ce permit absortia apei. Am ajuns sa cumparam apa la pret de sunca presata. Am ajuns sa ne cumparam propia moarte in rate!
2.18. Banii ce ni se fura zi de zi, se intorc inapoi sub forma de imprumut. Cine are interes sa se opreasca jaful atata timp cat acesta genereaza dobanzi acelorasi hoti ?

Daca am incerca sa-i falimentam pe acesti criminali “economici”, ce fac profit otravindu-ne, cu acordul tacit al statului si de ce nu si al nostru, nu ne-ar ramane decat sa bem apa si sa mancam cartofi si paine…dar si atunci nu sunt sigur ca nu ne-ar otravi apa! Exista o vorba veche…SCAPA CINE POATE… eu unul va spun sincer ca SCAPA CINE SE TREZESTE ! “Invadatorii” nu ne invadeaza pentru ca inca suntem prea multi!

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

7 comentarii:

 1. Atentie la radiatiile solare duminica si luni.

  INCOMING CME: Decaying sunspot 1060 delivered a parting shot on April 8th. The active region's magnetic field erupted, sparking a B3-class solar flare and hurling a faint coronal mass ejection (CME) almost directly toward Earth. Geomagnetic disturbances are possible when the cloud arrives on April 11th or 12th.

  RăspundețiȘtergere
 2. Nimic nu se schimba, doar oamenii care vin si pleaca. Parca sunt invatati de mici sa faca la fel precum cei care au fost inaintea lor.

  RăspundețiȘtergere
 3. Se schimba, dar incet si cu rabdare. Pornind de jos, nu de sus. De la mentalitati si conceptii.

  Pana acum asta a necesitat zeci de ani sau chiar secole. Pentru ca era greu sa schimbi lucrurile de jos in sus, sa modifici mentalitati si sa comunici idei acum un secol. Fara internet si mijloace rapide de comunicare.

  Atunci prioritatile erau altele, umanitatea incerca sa priceapa ca lumea nu se imparte in regi si sclavi, ca dogmele religioase nu se pot impotrivi stiintei, ca femeile sau africanii sunt tot oameni.

  Uite insa ca lumea a evoluat si continua sa evolueze. Unii realizeaza asta. La fel cum realizeaza ca zilele vechiului sistem sunt numarate. Altii inca mai sunt prizonieri suferind de asa-numitul sindrom Stockholm.

  RăspundețiȘtergere
 4. Nimic nu este surprinzator decat daca nu cunosti sau nu crezi, viata isi urmeaza cursul catre sfarsitul biblic, sint destui oameni care vad de 10 ori mai multe lucruri decat cele expuse aici, dar nu poti sa faci mare lucru pentru cei multi, totul se rezuma la sufletul omului si pregatirea lui pentru evenimente mai importante decat nimicurile omenesti de pe ecest pamant. oamenii pleaca de pe aceasta lume cu faptele lor nu cu vre-un argint sau carnat prin buzunar. Ocupati-va de sufletul vostru pentru ca restul sint nimicuri trecatoare lae vietii pe pamant.

  RăspundețiȘtergere
 5. Care sfarsit daca sufletul e nemuritor ? :-)

  Orice sfarsit e de fapt un nou inceput. Chiar daca pe unii ii sperie perioada de "tranzitie" mai mult decat ar trebui... ;-)

  RăspundețiȘtergere
 6. Coane, halal sfarsit : SP e la 1.201, DJ 11.050, as we speak. Radiatiile sint de vina pentru foiala asta.
  Fuck it, if you can't beat them, join them !

  RăspundețiȘtergere
 7. Hehe, tot vorbeam noi de sincronizari... ;)

  RăspundețiȘtergere