luni, 29 martie 2010

Noutati si comentarii

Hai sa incepem cu baietii nostri cei veseli. Vorbeam acum cateva zile despre reactiile la legea falimentului personal. Cu bancile evident impotriva. Ba chiar cateva articole sponsorizate care sa arate ce naspa e legea asta, venita tocmai acum, clientii astia iresponsabili fata de bietele banci responsabile si altele de genul. Pe langa partea despre responsabilizarea bancilor cu ajutorul legii falimentului personal, imi mai trece insa prin cap un aspect. Anume faptul ca o persoana juridica ce se poate infiinta in cateva zile cu cateva milioane poate da faliment cand si cum are chef. Iar de aici se poate porni o discutie mai ampla...

Tot cu privire la legea falimentului personal, asybaris face o buna prezentarea cadrului general. E un articol bunicel, recomand. Interesanta sugestia privind interesul propriu al initiatorului legii. Greu de pus in practica partea cu reglementarea dobanzilor. Se tot zice ca nu e prost ala care cere ci ala care da. Incet-incet, lumea se educa. Si la noi si in alte parti. Uite asa populatia "in stare naturala" usor naiva din tarile fost comuniste invata "binefacerile capitaliste". In timp ce contribuabilul din tarile asa-zis "capitaliste" incepe sa invete notiuni precum nationalizarea pierderilor si interventia statului in economie. Incet-incet diferentele se estompeaza, iar sistemele si doctrinele devin irelevante in timp ce oamenii incep sa realizeze ca statele si guvernele actuale devin inutile...

Dar sa revenim. Apropo de legea falimentului, va povesteam cat de duios mi s-a parut nea Vasilescu de la Benereu cu "zorile increderii", "relansarea creditarii" si alte asemenea expresii de rasu-plansu. Se pare insa ca beneristii se intrec unii pe altii in asemenea declaratii. A venit astfel si randul mamei omida sa ne explice cum stau lucrurile: daca nu veneau banii de la UE si FMI si cei mai patrioti plecau cu banii din Romania. Ei, acuma a scapat ditai stolul de porumbei, asta e. Unii eram perfect constienti de multa vreme ce s-ar fi putut intampla daca BNR si FMI nu si-ar fi bagat coada in afacerile pe care bancile straine le deruleaza pe spinarea contribuabilului roman. Of, intervetionismul, bata-l vina. Dar lasa, nu-i problema. Ne zice domnul guvernator ca economia Romaniei pare a o fi luat „in sus”, desi veniturile statului inca nu cresc. Mda, asta intra la categoria jobless recovery. I know... it's different this time... again... ;-)

Si daca tot am dat-o pe engleza, trecem pe scurt si in plan international. Unde povestea US - China de care vorbeam zilele trecute devine tot mai interesanta. E un fel de cainii latra, bancile falimenteaza, iar TGV-ul chinezesc trece. Ca tot vorbeam in seria alternativelor energetice si de transporturile electrice. Pentru cei interesati de modele economice, am gasit cu ajutorul lui Dan Selaru un site interesant pe nume gapminder. Un fel de joc abstract cu evolutia economica a ultimelor doua secole. Si incheiem cu inca un articol pe tema manipularii metalelor pretioase. De data asta e vorba de argint. Cu aceeasi avertizare: get out of paper.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

2 comentarii:

  1. Greetings.

    This time is different este si sub forma de carte, scrisa de... stai sa vad... Reinhart si Rogoff. se gaseste in doua variante pe net. e interesanta. so far. despre serial defaults, de la 1800 incoace.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, sunt multe variante, mersi de pont. Am gasit-o si pe cea de care zici tu ca pdf aici.

    Noi suntem inca tineri. Si curiosi in ce priveste economia doar de cativa ani. Multi am inteles insa deja cum stau lucrurile. Dar astia care au experienta si studii de-o viata in economie, nu le-o fi rusine sa repete aceleasi prostii de secole ?

    RăspundețiȘtergere