vineri, 5 martie 2010

Noutati si comentarii

Si uite asa zboara saptamana ca secunda si se aduna iar linkurile. Singura intrebare: cu ce incepem ? Pai hai sa incepem iar cu economia, asa cum ne-am obisnuit deja. Avem o povestioara interesanta despre Basicland, un fel de tara in care lucrurile incep frumos si sfarsesc trist. Evident, orice asemanare cu situatii reale este intamplatoare. Concluzia insa e clara: Basically, It's Over

Avem apoi niste miscari de fronturi din partea SEC pe care le semnala si Horea. SEC e un fel de sperietoare gen DNA-ul burselor. Adica loveste cu directie cand si pe cine trebuie. Ia de urechi iepurasii care incalca regulile si mai sar gardul, ca de taurii care il darama cu totul normal ca nu se poate lega. A permis asadar marilor smecheri de-a lungul vremurilor sa faca niste magarii cat casa. Inclusiv naked short-selling care a dus la falimentarea unor firme ce nu au avut alta vina decat ca au intrat in vizorul speculatorilor iesiti la vanatoare de bani usori. Apoi pentru a proteja aceiasi smecheri de eventuale probleme si intoarcerea propriilor arme impotriva lor, a interzis short-selling cu totul in toamna 2008. Un pic, doar cat sa nu avem si GS sau JPM la protzap alaturi de Lehman. Dupa care s-a deschis iar sezonul la fazani. Pana acum, cand se apropie etapa urmatoare, iar SEC se pare ca pregateste deja terenul... :-)

Tot apropo de pregatiri, se reiau discutiile pe marginea unui nou sistem monetar. Am tot explicat si eu ca valutele actuale sunt de fapt hartii igienice, dar de calitati diferite. Iar acum cica vor sa scoata una de calitate mai buna, probabil parfumata si cu mai multe straturi . Nu e nici o problema ca unul sau altul vor o noua moneda internationala sau sistem monetar mondial. Asta nu inseamna ca se va si intampla. Au mai vrut unii sa vaccineze intreaga populatie pentru ca "asa era planul" insa lucrurile n-au iesit cum sperau ei.

Revenind la valute mai solide, avem AICI un articol despre valoarea argintului raportata la aur. Raportul actual se pare ca vine in favoarea argintului, ce s-ar putea sa beneficieze de aprecieri puternice daca privim lucrurile in context istoric. Asta in timp ce ProSieben prezinta reportaje privind tehnologia umplerii lingourilor de aur cu tungsten. Inclusiv niste lingouri falsificate in toata regula si descoperite in ultima vreme.

FDIC mai da cateva gauri la curea. Bancile cu probleme sunt in crestere cu 27%, au intrat sub supraveghere vreo 700 banci cu active de vreo 400 miliarde. Deja au cerut bani avans de la bancile aflate in sistemul de "garantare", vine probabil in curand si randul statului sa "contribuie" ca de obicei. La noi Isarescu se tine de copilarii, cata vreme mai are public sa caste gura la tot felul de abureli. De greci e plina presa locala deja, pentru unii e old news in timp ce altii nu mai prididesc cu articolele, asa ca nu va mai plictisesc. Lantul logistic de care spuneam ca se va intrerupe, da semne de slabiciune. Sunt curios cum va mai functiona "economia" daca se opresc din lucru transporturile aeriene gen Lufthansa, alimentarile cu petrol gen Total sau alte exemple din Grecia, Franta, Marea Britanie si Spania.

Big Brother se tine de smecherii in continuare. In Grecia se vorbeste de supravegherea transportului de combustibil prin satelit. Retetele urmeaza sa primeasca un cod cu bare, din care sa reiasa numarul tratamentelor medicale la care a fost supus pacientul. Iar in Anglia alcatuirea dosarului incepe de la cinci ani. Chipurile controlul e spre binele nostru. Cum era citatul ? He who sacrifices freedom for security deserves neither. People willing to trade their freedom for temporary security deserve neither and will lose both. Mda. Din fericire dupa cum spuneam, nu toate ies asa cum ar vrea unii. Nici cu gripele, nici cu banii virtuali. Semnele de intrebare si semnalale de alarma se inmultesc si ele in ultima vreme.

In final, rubrica "meteo". Soarele pare ca s-a mai cumintit in ultima vreme. In schimb George semnala zilele trecute un fenomen interesant: "Anyone besides me watching the breakdown of the Gulf Stream?" Hmm, oare unde auzisem eu de imbolnavirea ecosistemului la nivelul oceanelor si recunoasterea oficiala a acestui fapt in 2010 ? Cine a citit AH sa ridice mana sus....

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu