luni, 15 februarie 2010

Intrebari retorice

Imi place din cand in cand sa mai bat sheaua si sa mai bag nitzel jaratec sub botul iepei. Doar-doar oi mai gasi vreun armasar ascuns printre manjii de la hotnews satui de atata pamfletaraie hymerion-ista si atata graficaraie manipulativ-khris-ista. Intr-un stil asemanator aceluia prin care incercam acum ceva timp sa mai tai din elanul celor de la BCR in tentativa lor de educare prostire a cititorului ce aprinsese toata blogaraia asa-zis economica de la acea vreme.

De data asta nu mai e vorba de un simplu angajat de la departamentul marketing al vreunei banci oarecare, ci avem ditai economistul care ne va lamuri cum e cu Grecia si problemele ei. Hai sa vedem asadar daca domnul Daianu se va descurca mai onorabil la intrebarile de mai jos:

Dileme existentiale

1. Cum au afectat retragerile de aproximativ 10 miliarde euro din ultima luna bancile grecesti ?

2. Cum ar fi afectate bancile Alpha Bank, Bancpost, Banca Romaneasca sau Piraeus Bank cu actionariat grecesc in caz de faliment al bancilor mama ?

3. Avand in vedere ca fiecare din bancile de mai sus are o cota de piata mai mare de acel 1% din totalul depozitelor garantate de fond ce se intampla in caz de faliment ?

4. In cazul unui faliment al unei banci cu peste 1% cota de piata in cat timp credeti ca vor putea primi banii persoanele pagubite ?

5. Stiu ca in toamna s-a votat legea care permite interventia statului pentru ca fondul de garantare poate fi usor epuizat de orice faliment mai serios. De unde va lua insa statul acesti bani ?

6. Daca UE ajuta Grecia, ce va face apoi in cazul celorlalte tari din grupul PIIGS cand se vor afla in aceeasi situatie ?

7. Isi mai permite lumea financiara de acum un nou Lehman II ca in toamna lui 2008 daca Grecia intra totusi in default ?

8. In cazul in care se amana ajutorul, credeti ca riscul sistemic prezentat de Grecia va putea fi primul domino ce va duce la dezintegrarea sistemului financiar actual ?

Government Sachs

1. Ce puteti comenta cu privire la "ajutorul" dat de Goldman Sachs pentru mascarea problemelor greciei pe care unii le semnalau de mai bine de un an ?

2. Avand in vedere expunerile bancilor grecesti pe sectorul imobiliar din Dubai, cum credeti ca va fi influentata Grecia de stirile ca Dubai nu va mai rambursa decat 60% din datorii ?

3. Credeti ca aceste precipitari de situatii vor forta mai repede mana Germaniei de a acorda ajutor si a face astfel jocul celor de la Goldman Sachs ?

4. Cat timp credeti ca vor mai continua astfel de jocuri prin care castigurile sunt private iar pierderile sunt nationalizate ?

5. Va mai putea populatia suporta mult acest joc keynesianist cu furtul prin inflatie din buzunarul omului de rand pentru nationalizarea si acoperirea gaurilor cauzate de cativa ?

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

6 comentarii:

 1. Flavian, sa fim seriosi, o sa plateasca astia ca altfel se duce euro la vale. O sa platim si noi daca se prabusesc bancile grecesti. Mai merge asa dar nu prea mult.

  RăspundețiȘtergere
 2. Eu sunt constient ca "salvarea" de acum a Greciei se va intampla cel mai probabil in timp util, de aceea intrebarile erau mai mult retorice... :-)

  Sunt insa curios cat de constienta devine lumea de apropierea show-ului si de faptul ca asa nu mai merge prea mult.

  RăspundețiȘtergere
 3. Acum, nu toata lumea trebuie sa fie constienta. Asa s-au creat clasele sociale. noi doi trebuie sa fim multumiti ca am spus ca sandramaua se prabuseste. Dupa asta face fiecare ce poate.

  RăspundețiȘtergere
 4. Mda, facem si noi ce putem. Cu cat lamurim mai multi cu atat mai bine. Restul se vor lamuri ulterior... :-)

  RăspundețiȘtergere
 5. Pai nu spuneai ca nu pui etichete ? Alea de mai sus ce sunt ? Nici mie nu-mi plac tovarasii de pe hotnews dar lasa-i si pe ei sa cante, sunt multe instrumente disponibile. Unii cu tambalul, altii cu pianu....

  RăspundețiȘtergere
 6. Care etichete ? Oricine a auzit de hotnews stie ca hymerion e specialistul in pamflete si khris e graficianul de serviciu pe care lumea il mai trage de urechi cand se bucura la derivata. Nu i-am etichetat socialisti, capitalisti, comunisti sau in alt fel... :-)

  Bine, eu inteleg ca am fost un pic cam rau si pricep ce vrei sa zici. Acuma rog sa ma iertati si pe mine de data asta, ca am iertat si eu atatea altora... ;-)

  RăspundețiȘtergere