miercuri, 2 decembrie 2009

Teoria conspiratiei de azi

Dupa cum explicam in prima parte a acestei povesti, aproape ca uitasem de personajul respectiv si afirmatiile lui pana acum vreo doua luni. Cand "coincidenta" a facut ca intr-o discutie sa primesc un link catre un nou material al sau. De care m-am apucat fara prea multa tragere de inima. Pentru ca asa cum spuneam, trebuie sapat serios pentru a descoperi cele cateva bucati de informatie utila in tot discursul obositor.

Sa revenim insa la ceea ce explica acesta in materialul aparut in octombrie 2009. Povestea incepe prin reamintirea celor afirmate anul trecut. Anume indeplinirea partii despre pretul petrolului, amanarea celei despre prabusirea economica si esuarea celei legate de politica americana. Apar evident si explicatiile de rigoare.

Le luam un pic in ordine inversa si o sa vedeti la final de ce. In ce priveste politica, autorul recunoaste ca baietii rai au pecit-o si ca nimeni nu e perfect. Ca in ciuda planurilor elaborate, mai dau si gres. Vorbind apoi despre criza economica, el afirma ca actuala aparenta revenire economica e doar o amanare a prabusirii totale ce a inceput toamna trecuta. Se pare ca miile de miliarde de dolari facute pur si simplu cadou de catre administratia americana si nu numai, au reusit sa potoleasca pentru moment setea de bani a celor din spatele scenei.

In privinta povestilor despre petrol, lucrurile sunt insa un pic mai interesante. Aici povestea s-a indeplinit intocmai si omul ne prezinta planurile celor care au pus la cale toata miscarea. Se pare ca singurul scop a fost acela de a obtine resursele petroliere la un cost cat mai mic. Iar istorisirea ne explica ca inca din anii 80 cu crizele petroliere de atunci s-a incercat acest lucru. Intai prin a-i indemna pe exportatorii de petrol sa cumpere aur la valori de varf. Apoi prin manipularea in jos a pretului metalelor pretioase si recuperarea aurului pe nimica toata.Privind graficul cu raportul dintre aur si petrol in ultimii 30 de ani se pot observa niste lucruri interesante. Intre anii 1985 si 1999 aproximativ a avut intr-adevar loc un fenomen interesant, in care raportul aur - petrol a ramas aproape constant intre valorile 20 si 30. A fost perioada in care tarile exportatoare de petrol cunosteau un boom. A fost perioada in care pretul aurului statea intre 85 si 95 la valori relativ stabile, pentru ca intre 96 si 99 sa cunoasca o devalorizare puternica. E deja istoric exemplul UK si a lui Brown care a vandut rezerva de aur in 1999 pe minim de pret, in vremea cand Anglia profita din plin de petrolul din Marea Nordului. A carei productie a scazut intre timp la jumatate din valorile de acum 10 ani.

Si aici vine partea care mi-a atras mie atentia. La nici o luna dupa ce ascultasem istorisirea de care va spuneam, a aparut elementul surpriza. Ramasesem cu semne de intrebare despre modul in care la finalul anilor 90 pretul aurului a coborat brusc. Sa fie vorba de o manipulare in jos ? Pentru a fi cumparat inapoi de la arabi pe nimica de cei care pusesera la cale aceasta miscare ? Dar cum poti oare sa realizezi asa ceva ? Productia de aur se face cu totul altfel decat cea de petrol. Iar piata aurului are istorie in spate si e greu sa te joci cu ea daca nu ai cu ce.

De aceea am avut o surpriza citind povestea aparuta in presa acum doua saptamani. Cea cu tungstenul, evident. Se spune ca manevra e de fapt din timpul lui Clinton, ceea ce ar fi o "coincidenta" care se potriveste de minune cu minimul atins la aur spre sfarsitul anilor 90. Asa cum am tot subliniat, importanta e corelarea. Teoria conspiratiei ramane simpla teorie, pana cand apar coincidentele care ridica semne de intrebare. De aceea e curios cazul tungstenului si modul in care aceasta istorie a iesit chiar acum la suprafata. Dar pentru ca povestea se lungeste, pun deocamdata punct la episodul de azi si rog pe cei curiosi sa mai aibe un pic de rabdare. Vom incheia separat cu a treia si ultima parte despre teoria conspiratiei de maine.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

4 comentarii:

 1. The gods themselves (tot tungsten, remember ;) ). Acelasi lucru. Doar ca alienii astia e mai naspa si se dau la bogatia noastra.
  Sa ne aduca la sapa de lemn ca sa vina ei dupa aia sa ne vinda margele la pret dublu...

  Eh... Iti place cum gindesc? =))))

  RăspundețiȘtergere
 2. Exista zei si zei. Exista alieni si alieni. Exista oamani si oameni. Eu continui sa raman optimist... :)

  Inteleg ce vrei sa zici, dar vezi si episodul de maine.

  RăspundețiȘtergere
 3. daca "iluminati" astia fac banii cu nemiluita si toate miile de miliarde raman la ei,de ce sa darame aactualul sistem? ca tonele lor de dolari sa devina tone de hartie igienica?

  RăspundețiȘtergere
 4. Poate ca au nevoie de nitzel timp sa cheltuie miliardele pe care tocmai le-au castigat. Poate asta e singurul motiv pentru care inca mai intarzie un pic lucrurile. Sau poate au realizat ca nu mai au mult si vor pierde controlul, dar vor sa faca un final frumos... :)

  RăspundețiȘtergere