marți, 8 decembrie 2009

Liniste si plictiseala

Lumea e ocupata cu politica zilele astea. Pe mine politica ma plictiseste. Obisnuia sa ma enerveze, dar am trecut si peste stadiul ala. Astept sa vad cat ii mai rabda lumea.

Mai nou vad ca si de economie incep sa ma satur. Bursele sunt pasnice si m-as mira sa mai pateasca ceva pana in ianuarie-februarie. Aurul a luat o pauza de relax dupa galopul din ultima vreme.

Povestea Dubai nu e lamurita inca, desi ceva repercursiuni se pare ca vor exista. Nu doar CDS-urile au zile frumoase, ci si bondurile. Curios e ca deprecieri de 0.3 in 3 zile la 10yr treasury cam rar vezi. Si mai curios este cum deprecierea s-a oprit vineri la ora 10, exact cand aurul a inceput sa o ia la vale.

Zice JC ca nu mai avem mult de asteptat. El e mai optimist ca mine, spera ca schimbarile vor incepe inainte de sarbatori. Eu abia astept sa incheiem si cu 2009 sa vedem ce ne aduce nou 2010. Numai lucruri bune. Pana in momentul in care economia va deveni la randul ei total neinteresanta.

Americanii au numarat inca 5 falimente pentru un total de 130 banci cazute anul asta. FDIC-ul era cam stramtorat si a cerut in avans pe 3 ani contributia de la banci pentru a strage vreo 45 de miliarde. Tocmai au mai pierdut vreo doua cu ocazia asta. Cea mai mare banca (AmTrust Bank) declarase inainte de colaps bunuri de vreo 12 miliarde. Cam cat declara si BRD acum, fiind a doua banca ca marime de la noi. Dupa faliment cei care i-au preluat au fost interesati de vreo 9 miliarde. Cu conditia ca FDIC sa garanteze 6 din ele. Asta zice mult despre valoarea reala a bunurilor raportate in contabilitatea bancilor.

Se pare ca si China a inceput sa stranga rezerve pentru perioada ce va urma. Dolarul s-a mai apreciat si el nitzel. Nici in Japonia nu e prea liniste. Distractie peste tot. Arabii zic ca pentru ei preturile la petrol sunt perfecte, iar la Copenhaga se discuta despre noua taxa pe aer - pardon - pe codoi. Grecii sunt in prag de faliment, va ziceam doar din primavara ca se bat cu austriecii pe prima banca ce va pica la noi. O sa fie fun ce mai. Pana atunci RON-ul asteapta sa vada ce face guvernul. De fapt asteapta mai intai guvernul.

Pentru cei care se mira cu privire la dispozita mea de azi, le spun ca m-a pus naiba sa cumpar dimineata ultimul Alta Report al lui Cliff High. The usual stuff: market collapse, dollar death. Eh, noi sa fim sanatosi.

In final, un filmulet despre somaj. Aici ramane cum am stabilit. De fapt nu e chiar asa rau. Hai sa ne mai inveselim un pic. Doar vin sarbatorile.
P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc

3 comentarii:

 1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 2. Flavian, nu stii cine sta in spatele Bankpost? Adica al carei tari capital. E cumva grecesc? Am ceva bani la ei si mi-e teama sa nu-i pierd.

  RăspundețiȘtergere
 3. Se poate vedea pe pagina lor oficiala la actionari.

  In prezent, actionarul majoritar al Bancpost este EFG Eurobank Ergasias S.A., una dintre cele mai mari companii listate la Bursa de Valori din Atena, Grecia

  So, tot greci se pare... :)

  RăspundețiȘtergere