luni, 30 noiembrie 2009

Teoria conspiratiei de ieri

Azi va voi spune o poveste. Pentru cei care mai cred in povesti cu eroi si cu baieti rai. In care, la final, binele invinge intotdeauna. Celor mai sceptici din fire sau celor care considera ca au trecut de mult de vremea povestilor le spun inca de pe acum ca nu are rost sa mai citeasca si restul articolului de azi.

A fost o data ca niciodata... pe vremea cand printul cel colorat nu ajunsese inca rege in imperiul cel grozav de peste mari si tari. Pe vremea cand barilul de petrol crestea mai ceva ca Fat Frumos si despre Peak Oil nu se vorbea decat pe la colturi. Iar subiectul "criza" inca starnea zambete multor oameni, dar mai ales locuitorilor unei tarisoare mici in care economia inca duduia.

Era pe atunci, prin vara lui 2008, un personaj care explica celor care voiau sa asculte, despre planurile unor baieti rai care puneau lumea la cale. Printre toate filmuletele gen Zeitgeist sau EndGame care infloreau pe net in perioada aceea, putini mai aveau timp sa caste gura la ceea ce spunea personajul respectiv. Care era el insusi un om mai aparte, puternic religios, hotarat dogmatic si cu un discurs exasperant de repetitiv.

El explica in povestile sale mai multe lucruri, printre care trei mi-au atras indeosebi atentia. Spunea ca in cateva luni barilul de petrol de la 150 USD cat era in vara 2008 va scadea pana la 50 USD. Spunea ca economia si bursele vor incasa o lovitura puternica, ce va culmina cu prabusirea dolarului si a sistemului financiar. Mai spunea de asemenea ca baietii rai care pun la cale aceste lucruri, vor sa-l puna in fruntea tarii pe republicanul McCain.

Asa cum ziceam, multi nu-l luau pe atunci in considerare pe respectivul povestitor. Stiind ca resursele de petrol sunt oricum pe duca, nimeni nu credea ca va urma o scadere atat de brusca a consumului incat sa compenseze productia care nu mai tinea pasul. Se stia ca urcusul brusc al pretului tine si de specula, dar putini se asteptau ca BDI si economia in general sa sufere o cadere asa de abrupta. Cu toate acestea, previziunea s-a indeplinit intocmai.

A doua afirmatie, legata de criza economica, era poate mai credibila pentru unii decat prima. Si devenea tot mai probabila dupa evenimentele din toamna 2008 de la burse, care au zdruncinat din temelii lumea economica. Luptele au continuat pana in primavara 2009 cand au inceput sa-si faca efectul banii pompati cu disperare in sistem. Astfel, aici previziunea s-a indeplinit doar pe jumatate. Cel putin pana acum.

Al treilea element era legat de alegeri. Aici faptul ca McCain avea cele mai mari sanse sa fie ales presedinte, era destul de clar pentru majoritatea. Miscarea era planificata inteligent, lasand democratii sa se certe pe o femeie si un barbat de culoare. Ambii cu putine sanse oricum de a invinge prejudecatile. Mai ales ca abia la final, dupa ce alegatorii si alesii erau obositi in batalia nominalizarii, avea loc adevarata confruntare cu republicanii. Minunea insa a avut loc, iar albul a pierdut in fata negrului de aceasta data. Un eveniment pe care majoritatea analistilor sociali nu il credeau posibil in generatia actuala.

Din cele trei elemente povestite de personajul nostru, au reiesit astfel doua lucruri. In primul rand ca un sambure de adevar in toata povestea a existat, chiar daca in final s-au indeplinit doar (aproape) doua din cele trei. In al doilea rand ca baietii rai care pun la punct diferite planuri pot fi invinsi, dar se repliaza repede si nu trebuie subestimati.

Evident ca n-as fi venit azi cu acest subiect, daca nu ar fi intervenit elemente noi. Si o noua poveste a personajului nostru despre planurile viitoare ale baietilor rai din istorisirea initiala. Despre care voi discuta in articolul urmator. Motiv pentru care pana atunci va rog sa aveti nitica rabdare si cu concluziile.

P.S. Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

5 comentarii:

 1. Aha! Deci de-aia ma exaspereaza astia cu cautari dupa web bot...
  Sau...

  RăspundețiȘtergere
 2. Nope.. acuma nu mai e vina mea... :)

  Cliff High nu are nici o treaba cu religia sau cu dogmele. Si din pacate nici macar cu spiritualitatea. Desi studiaza de zor influenta constiintei umane asupra realitatii... :)

  Era vorba de un alt personaj, poate o sa-l nominalizez maine daca va fi necesar.

  RăspundețiȘtergere
 3. Sorry, n-a fost cu intentie. Azi am avut o zi mai libera si n-am prea ajuns pe net.

  RăspundețiȘtergere