luni, 2 noiembrie 2009

Alternative energetice - EROEI

A trecut deja o luna de cand imi propusesem sa incep seria alternativelor energetice si uite ca dupa introducerea de atunci m-am luat cu altele si n-am mai apucat sa continui pe aceasta tema.

Azi incepem cu un pic de teorie. Pe scurt si pe intelesul tuturor despre EROEI. Adica randamentul. Sau un fel de "se merita" sau "nu se merita" in termeni economici si energetici. Raportul dintre energia obtinuta si cea investita. Stiu ca multi dintre voi cunosc deja prima parte din lucrurile pe care le voi prezenta, dar nu strica sa facem putina recapitulare si sa le prezentam si pentru cei care nu le-au aflat inca.

De obicei la orice lucru, atunci cand te hotarasti sa te apuci de el, trebuie sa iei in considerare daca efortul depus pentru ducerea lui la bun sfarsit are in final un rezultat pe masura. In termeni energetici asta se traduce in genul asta: investesc o cantitate de energie A si obtin o alta de cantitate de energie B. Cu cat B este mai mare decat A este mai bine. Iar EROEI este exact raportul dintre B si A.

Sa luam ca exemplu petrolul ca cea mai cunoscuta resursa energetica in ziua de azi. Pe vremea cand petrolul ca sursa de energie era prima data descoperit, cu ajutorul unui baril de petrol investiti in prospectare, extragere si prelucrare se obtineau cam 100 de barili. In ziua de azi raportul acela a tot scazut si continua sa scada. Petrolul a devenit tot mai greu de gasit si de extras, iar acum investind un baril de petrol obtinem doar vreo 3 barili in cazul US. Procentele difera, de exemplu in Arabia Saudita unde extractia e mai usoara inca se obtin 10 barili pentru un baril investit.

Tendinta e insa clara: pe masura ce campurile se imputineaza, randamentul e tot mai mic. Si asta e unul din motivele pentru care petrolul pur si simplu nu se va termina niciodata. In momentul in care extragerea lui va insemna cheltuirea unei cantitati mai mari de energie decat cea investita, pur si simplu nu vom mai putea folosi petrolul ca sursa de energie. Asta inseamna de fapt Peak Oil si nu ceea ce unii inteleg gresit ca momentul in care petrolul se va termina. Intr-adevar, petrol va mai fi suficient in zonele greu accesibile dar pur si simplu extragerea lui va deveni nerentabila.

De ce am inceput cu petrolul ? Pentru ca e una din cele mai eficiente surse de energie. Mult mai eficienta decat carbunii si lemnul pe care le-am folosit inainte de era petrolului. Si incomparabil mai eficienta decat munca fizica. Ca un simplu exercitiu de calcul, un baril de petrol poate inseamna peste 20.000 de ore de munca fizica. Faceti voi socoteala cati ani inseamna pentru a echivala un singur baril de petrol care se vinde acum cu 70 USD.

Evolutia societatii este simplu de observat. Atunci cand foloseam forta umana si animala, calatoream cu caruta si aram cu boii, nivelul de trai era extrem de redus. Odata cu folosirea carbunilor ca sursa de energie au aparut primele incercari timide ale asa-zisei "industrializari". Pentru ca odata cu trecerea la petrol ca sursa de energie adevarata industrie sa explodeze, simultan cu nivelul de trai si cresterea populatiei. Din pacate si cu risipirea resurselor, consumul cu si fara rost, ca si poluarea mediului.

Nu cred ca mai e cazul sa subliniez ca in ultima vreme situatia s-a agravat. Petrolul incepe sa se imputineze, in timp ce necesitatile energetice ale omenirii sunt in crestere. Astfel a inceput cautarea unor solutii la aceasta problema a energiei. Vom trece pe rand in revista aceste solutii mai mult sau mai putin viabile, avand in vedere exact ceea ce explicam mai sus. Adica rentabilitatea lor si modul in care acestea reusesc sa se apropie de ceea ce petrolul reusea sa ne ofere odata: investitie ieftina si rezultate maxime.

Inchei cu un grafic ce arata surplusul furnizat omenirii de catre utilizarea petrolului ca sursa de energie. Si recomand din nou celor care nu au vazut cursul lui Chris Martenson sa urmareasca macar cu aceasta ocazie capitolul care face legatura intre energie si economie: Crash Course Chapter 17c: Energy and the Economy


6 comentarii:

 1. pai faci barilul la vanzare 150$ si devine rentabil la extractie ;).

  RăspundețiȘtergere
 2. Cristian, si daca-l faci 150$, dar vei fi nevoit sa consumi 2 barili ca sa scoti unul din pamant, tot nu ti se va merita...

  RăspundețiȘtergere
 3. Flavian, impresia mea e ca toate energiile astea alternative nu se merita asa de mult cum zice lumea. Adica... trebuie sa consumi foarte multa energie ca sa faci panourilea alea solare sau turbinele eoliene.

  Lumea zice ca-i energie gratuita, dar nu-i chiar asa.

  RăspundețiȘtergere
 4. Da Gabriel, ai perfecta dreptate in privinta energiilor asa-zis alternative.

  Iar ceea ce nu intelege Cristian e exact subiectul urmatorului episod. Care promit ca se va lasa mai putin asteptat ca cel de azi... :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Totul se rezuma la randament. Chiar si la turbinele eoliene si panourile solare randamentul este foarte scazut. Putin offtopic a mai picat o banca americat CIT Group, banca lor pentru imm-uri. Efectul se va vedea in perioada urmatoare.

  RăspundețiȘtergere
 6. Mda, se duse azi si CIT, ca se zvonea de ceva vreme. Cu toate astea, DOW e pe verde in pre-market. Poftim de mai intelege.

  Bine, dupa un minus 2.5 vineri era probabil de asteptat un mic verde azi sa ne mai tragem sufletul. Dar cu toate astea, nici CIT nu-i chiar un faliment oarecare:

  Al cincilea faliment financiar din istoria SUA: CIT- sub protectia legii falimentului

  Activele CIT, evaluate la peste 71 de miliarde de dolari, plaseaza compania pe locul cinci din lista celor mai mari falimente bancare din istoria SUA, dupa Lehman Brothers (2008), Washington Mutual (2008), WolrdCom (2002) si General Motors (2008).

  RăspundețiȘtergere