joi, 15 octombrie 2009

Too big to fail

Cunoasteti termenul ? S-a tot explicat ca anumite banci americane sunt "prea mari" ca sa dea faliment. Ce s-ar intampla in caz de faliment s-au tot ferit sa ne spuna, dar se intelege de la sine. Inseamna stop joc la toate nivelele. Adica ceea ce tot ma chinui sa lamuresc si eu lumea pe aici ca se va intampla oricum cat de curand.

Mda, stiu, asta numai capitalism nu mai e. De fapt, se observa de la o posta ca nici economia mondiala nu se prea poate numi "economie". In care regulile sunt doar pentru cei mici, care nu au tiparnita cu dolari in gradina proprie. Asta in timp ce altii pot sa-si faca de cap cum vor.

Dar articolul acesta nu e despre Citi sau BofA. Ci vorbim chiar de tarisoara noastra scumpa si draga. Pe care teoretic actiunile politicienilor din ultima vreme se tot chinuie sa o impinga in pragul falimentului, dar altii nu o lasa.

Oala ce-i drept da in clocot si undeva, ceva, la un moment dat o sa cedeze. Pe plan international vorbind, ca la noi e clara treaba. Pana atunci insa, putem sta "linistiti" ca cei din afara vor sta cu ochii pe noi. Nu doar pe noi, ci si pe letoni, pe greci, austrieci sau alte zone "cu pericol". La fel cum stau cu ochii pe bancile din US de care spuneam.

Si chiar daca vor continua sa se arate "nemultumiti" de "reformele" si situatia politica, vor continua sa dea bani. Pentru ca asta le e foarte usor acum. Cu toate ca fac mofturi si stramba din nas si ne ameninta si promit mereu ca e ultima data. Pana la urma, finalul e acelasi. Cateva miliarde scoase din tiparnita, care sa mai amane nitzel inevitabilul.

Cele cateva miliarde de la noi oricum reprezinta firimituri fata de zecile si sutele de miliarde aruncate la cei de peste ocean. Sunt ca si inexistente daca le comparam cu miile de miliarde datorie la nivel mondial. Asa ca stati fara grija, vom primi si transele urmatoare. Cu toata debandada din politica romaneasca.

De ce ? Pur si simplu. De cate ori vreti sa mai repetam pana intelegeti ca Romania e TOO BIG TO FAIL ? Asta e SINGURUL motiv pentru care FMI ne-a dat banii si vor continua sa ni-i dea. Atata timp cat vor mai exista FMI-ul si banii.

6 comentarii:

 1. pai asta inseamna ca acelasi lucru se petrece si cu marile banci din state. atunci cum se poate implini profetia cu sfarsitul banilor?

  RăspundețiȘtergere
 2. Ramane cum am stabilit... :)

  Atata timp cat vor mai exista FMI-ul si banii.

  Vezi daca nu citesti atent pana la capat ? ;)

  RăspundețiȘtergere
 3. Mda, și civilizația noastră se spune că e "too big to fail". Eu unul am dubii că dimensiunea e o garanție a funcționalității. Și dinozaurii erau mari.

  RăspundețiȘtergere
 4. Hehe, credeam ca ati inteles deja conceptul "too big to fail".

  E o simpla amanare. Cand toata economia se bazeaza pe entitati imense care sunt "too big to fail" atunci finalul e deja clar.

  E ca la circ. Cu cateva mingi te descurci o vreme sa le tii in aer, dar in momentul in care jonglerul oboseste sau mingile devin prea multe, se strica jucaria.

  Cam asa si cu Romania. Suntem "too big to fail" acum, inca vreo cateva luni. Pana oboseste FMI-ul cu totul de atata jonglat.

  Iar ce voiam sa subliniez este ca nu vom fi noi probabil prima minge care pica si strica jucaria. Ci mai curand "clovnul" o sa se impiedice si o sa dea cu nasul de covor... :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Exista o solutie pentru "Too big to fail", spargem din nou monopolurile, vezi economiile comuniste, si facem "Too small to fail". Trebuie sa avem un pic de viziune.

  RăspundețiȘtergere
 6. totusi, va veni si scadenta...

  RăspundețiȘtergere