miercuri, 7 octombrie 2009

Link-urile ultimelor zile

Incep lista de azi cu o remarca asupra surprizei frumoase facuta de aur aseara, cand a depasit un nou record atingand 1045 USD uncia. Avand in vedere ca bursele inca oscileaza in zona 9500-9700 si dolarul e tot la 1.47 in raport cu Euro, se pare ca motivul aprecierii subite a aurului ar fi zvonurile privind vanzarile de petrol. Mi-a placut si comentariul unui cititor la articolul de mai jos:

Monarhiile petroliere negociaza in secret cu China, Rusia, Japonia si Franta renuntarea la cotarea petrolului in dolari
Statele arabe au lansat negocieri secrete cu China, Rusia si Franta pentru a elimina utilizarea dolarului in tranzactiile cu petrol, pana in 2018, relateaza The Independent, in editia electronica de marti, citand surse bancare din Golf, China si Hong Kong.
Comentariu:
Renunțarea la dolar ca monedă de schimb în tranzacțiile cu petrol => renunțarea la mari rezerve de dolari, care vor fi vânduți masiv pentru a cumpăra euro și alte valute. Renunțarea la mari rezerve de dolari => scăderea accentuată a dolarului și tendința de a-l abandona ca monedă de schimb în tranzacțiile cu alte mărfuri (metale, minereuri metalifere, produse industriale etc). Abandonarea dolarului ca monedă de schimb => abandonarea lui ca valută de rezervă de către băncile centrale. Abandonarea dolarului ca valută de rezervă => vânzarea de dolari pe piețele financiare contra altor valute. Scăderea masivă a cursului dolarului => inflație puternică acolo unde este emis și folosit, efectul ”bulgărelui de zăpadă căzând la vale”. E puțin evident că Unchiul Sam sau mai bine zis Unchiul Barack realizează ce înseamnă rostogolirea bulgărelui de zăpadă și va face orice pentru a se apăra pe sine și țara / sistemul pe care le conduce....

Tot despre aur si cei care vor sa-si faca un minim de rezerve pentru momentul in care banii de hartie vor ramane fara valoare, avem un articol al lui Cristian Dogaru. Care ne explica ca bancile nu sunt de obicei cel mai bun mod de achizitionare a aurului, din cauza preturilor si comisioanelor practicate. Eu as mai sublinia si faptul ca astfel de lingouri vor fi valorificate mai greu decat bijuteriile ulterior, cand bancile vor incepe sa-si inchida usile:

Cum isi bat joc bancile de aurul nostru. Azi, BCR si Piraeus
Ti se ridica parul in cap de groaza privind cat de usor tiparesc Bancile Centrale banii de hartie pentru a umple gaurile bancilor si esti tentat sa te diversifici cu ceva aur? Sau ai doar cateva grame din pretiosul metal galben si incerci sa-l vinzi pentru a profita de pretul mai mare din prezent? Ai mare grija,o banca te pandeste la colt. Daca iti faci socoteala ca la Amanet e excrocherie curata,nici la BCR nu e altfel desi se pretind banca. Una peste alta,daca vreti sa vindeti aur nu mergeti la BCR decat cu o placuta de fraier pe piept iar daca vreti sa cumparati, mai bine comandati aurul de la companiile specializate de afara. Iar daca vreti doar bijuterii, la un pret pe gram apropiat de oficial,incercati la casele de amanet care vand cantitati mai mari de la 55 lei/g/14 karat
In rest, ati aflat deja probabil ca ai nostri nu mai stiu pe unde sa scoata camasa si se mai gandesc ce taxe sa majoreze. Sau cum spunea Horea Mihaltan: "Mamaliga nu explodeaza, dar la fiert iti poate sari in ochi. Politicul din Roamania, a pus indubitabil mamaliga la fiert!"

Cresterea TVA este o masura proasta, care va arunca toata tara in aer
Majorarea TVA, discutata tot mai intens in cercurile guvernamentale, este respinsa de PSD. "Este o masura proasta si riscanta, care va arunca toata tara in aer. Nu cred ca domnul Pogea are o previziune a ceea se va intampla", a declarat pentru HotNews.ro Mihai Tudose, presedintele Comisiei Economice din Camera Deputatilor.

Mda, probabil v-ati prins deja ca politica actuala din Romania nu e un subiect care sa consider ca merita interes. Iar ca sa va lamuresc in doua vorbe si cam ce cred eu despre alegerile viitoare, luam la intamplare un articol al lui Dan Selaru si comentariul facut de Aristotel Costel la respectivul articol:

Ăsta-i trendul electoral
Eu vad B28%, A18%, O17%, G16%. Mai vad un Oprescu dispus sa lase mizeria PDL sa curete banii prin morisca imobiliara si, de ieri, ma vad prezent in turul intai sa aleg o... papadie... o crin... o ceva. Daca ies B si O/G in turul 2 votez cu BASESCU... sa se aleaga... praf din cel mai fin
In mare, cam asa gandesc si eu. Bine, mai e oricand timp sa ma razgandesc pentru variantele cu anulatul votului sau excentricitati gen Remus Cernea... :)

Lasam la o parte acum povestea neinteresanta a politicii romanesti si sarim oceanul sa mai aruncam un ochi la situatia celor care au dat startul "crizei" actuale. Despre situatia Californiei avertizam inca de acum aproape un an, dar treaba devine tot mai trista pe zi ce trece:

Will California become America's first failed state?
California may be the eighth largest economy in the world, but its state government is issuing IOUs, unemployment is at its highest in 70 years, and teachers are on hunger strike. So what has gone so catastrophically wrong?
Si despre manipularile asupra indicatorilor de somaj sau inflatie am mai atras atentia. Am dat si linkuri catre cifrele de la ShadowStats ce sunt mai apropiate de realitate fata de cele prezentate in mass-media oficiala. Iata ca magia cifrelor pe timp de criza in varianta guvernamentala incepe sa-si piarda din farmec:

Jobs Overstated: The BLS Comes Clean
After nearly two years of pointing out how the Birth-Death model by the Bureau of Labor Statistics (BLS) has been badly overstating job creation, I want to publicly recognize and commend the BLS for publishing the massive benchmark revision showing that more than 800,000 jobs that had been modeled into existence never really existed.
Apoi in "razboiul" din ultima vreme dintre elefantii de pe wall-street si blogeri in general sau Goldman Sachs si Zero Hedge in particular avem aici un articol foarte bun:

In Defense of Zero Hedge

One of the things that inevitably happens when someone like Zero Hedge causes as much damage as he has to very wealthy and connected people is that the media will start looking at who he is. In ZH’s case that’s among other things because he’s a great story, a kind of cyber-Zorro: beyond even his amazing ability to rock the mighty Goldman Sachs from a hitherto unknown blog site, his (formerly) mysterious identity made him an even better feature subject.

But when you shine a light on Zero Hedge, you’re taking the light off the people he’s focusing on. That’s the primary problem with this kind of activity, and one of the reasons you often see this tactic employed against an uncomfortable news-breaker.

Totusi, as vrea sa inchei pe un ton optimist. O prietena se plangea ieri ca multi nu au in general timpul liber pentru a citi articole economice, bloguri filozofice sau a viziona materiale despre viitorul omenirii. Am incercat sa o linistesc, explicandu-i ca aceasta situatie nu va mai dura prea mult. La urma urmei, suntem la distanta de un singur faliment bancar major de a avea apoi foaaarte mult timp liber pentru toata lumea... :)

3 comentarii: