joi, 1 octombrie 2009

Alternative energetice - introducere

Incep azi un nou episod dintr-o noua serie. Pe tema alternativelor energetice de data asta. O tema pe care am mai anuntat-o in ultima vreme si am tot sugerat-o inca de la inceputul discutiilor despre alternativele monetare. In acelasi mod in care am sugerat alte viitoare teme, motiv pentru care unii banuiesc probabil care ar putea fi o a treia serie. Dar pana atunci, sa incepem cu cea de fata.

Nu este asadar prima data cand vorbesc despre energie sau despre legatura ei stransa cu economia in particular si viata tuturor in general. Am mai explicat ca un pas inainte in acest domeniu ar reprezenta un progres imens si ar duce la niste schimbari radicale ale modului in care fuctioneaza acum societatea noastra.

Desi acum lucrurile par destul de sumbre celor care stiu de problemele cu combustibilii fosili, dependenta noastra de infrastructura energetica si lipsa de alternative reale, eu voi incerca sa explic ca se poate si altfel. Sintetizand ceea ce am reusit sa inteleg dupa ore intregi de studiu pe aceasta tema si incercand sa explic concluziile trase de mine printr-un limbaj cat mai simplu. Cu riscul de a gresi uneori in tentativa de a simplifica lucrurile comparativ cu limbajul tehnic "de specialitate" care e mai greu abordabil majoritatii.

Vom incepe prin prezentarea pe intelesul tuturor a notiunilor de baza in ceea ce priveste productia de energie, randamentul si notiuni gen EROEI. Care ne vor ajuta ulterior sa intelegem dimensiunea problemelor, cat si realitatea despre solutiile alternative oferite. Vom trece astfel, la fel ca si in cazul alternativelor economice, prin prezentarea solutiilor energetice actuale, alternativelor oficiale, iar apoi vom continua si cu alt fel de alternative.

Pe langa aceste aspecte teoretice, voi incerca sa prezint si ceea ce am reusit sa dezvolt efectiv pe cont propriu in acest domeniu, care a fost in ultima vreme un fel de hobby al meu, la fel ca si fenomenul economic. Voi face sugestii privind asigurarea unei minime independente energetice in perioada tranzitiei catre noul sistem social-economic. Voi prezenta de asemenea diversele experimentari cu solutii mai deosebite pentru obtinere de energie sau cresterea randamentului sistemelor existente.

Nu vom uita in toata aceasta poveste nici problema spinoasa a transporturilor si variantele propuse la acest capitol. Un sistem a carui restructurare va reprezenta o munca enorma si in care eforturile facute pentru eliminarea combustibililor fosili au fost minime si aproape invizibile. In special in transportul de mare tonaj sau utilaje din constructii si extractii miniere.

Motiv pentru care va trebui sa fim atenti la niste aspecte importante, pe care le sublinia si Chris Martenson. E vorba de "time, scale, costs". Adica timpul in care vom putea sa realizam aceste schimbari, preferabil inainte de epuizarea combustibililor fosili ieftini. Scara imensa la care vor trebui impuse alternativele si aici nu vorbim doar de cateva incercari timide cu masinute pe baterii sau panouri solare. Si nu in ultimul rand costurile energetice si de resurse materiale pentru a le realiza.

Voi incerca asadar cu aceasta serie sa sap un pic mai adanc in problemele pe care va trebui sa le rezolvam in urmatorii ani. Pentru ca asa cum am mai explicat, economia e doar o masca ce ne prezinta o imagine falsa a lucrurilor si ne distrage de multe ori atentia de la fondul acestor probleme. Iar in momentul in care aceasta masca va cadea multe din realitatile ascunse acum vor iesi la iveala si atunci va trebui sa fim cat mai bine pregatiti. Mai bine cu un an mai devreme decat cu o zi prea tarziu... :)

Un comentariu:

  1. Astept cu interes seria fiind interesat in aspectele practice ale energiilor alternative.

    RăspundețiȘtergere