marți, 22 septembrie 2009

Alternative monetare - banii si punctele

Episodul unsprezece, pentru cine tine socoteala. Am adaugat de asemenea si o eticheta separata de Alternative monetare, pentru a usura cautarea episoadelor mai vechi.

Vom vorbi azi despre un alt gen de sistem care permite schimbul de bunuri si servicii in cadrul unei comunitati, ca si alternativa la monedele clasice. Pentru inceput, sa prezentam ideea de baza. Pentru cei care suntem deja parinti, dar si pentru ceilalti, cel mai simplu de inteles este exemplul clasic al unui club de babysitting: Starting a Babysitting Club

Ideea de la care se pleaca e formarea unui grup de cateva familii care au nevoie din cand in cand de cateva ore libere si de cineva care sa aibe grija de copii. Fiecare membru castiga puncte in momentul in care sta cu copilul altcuiva si cheltuie puncte atunci cand isi lasa copilul in grija altei persoane.

De exemplu familia Ionescu are grija intr-o seara timp de 2 ore de copilul familiei Popescu. In acest moment, Ionestii castiga doua puncte, in timp ce Popestii cheltuie doua puncte. Cu cele doua puncte Popestii pot recompensa ulterior oricare familie din club pentru a avea grija de copilul lor. Cu cat grupul e mai mare, cu atat gasesti mai usor pe cineva disponibil sa aibe grija de copilul tau atunci cand ai nevoie.

Evidenta punctelor se poate face prin diverse metode: digital, scriptic sau cu jetoane care se schimba intre participanti. Se pot pune limite la punctele castigate sau cele datorate pentru evitarea abuzurilor, dar in general sistemul e bazat pe bunul simt al participantilor.

De la aceasta idee s-a plecat pentru a construi ulterior sistemul LETS - Local Exchange Trading Systems. A fost dezvoltat si promovat de Michael Linton pe siteuri gen Openmoney.

Ideea era ca daca acest schimb pe baza punctajului se poate aplica la un tip de servici si un grup de persoane, de ce sa nu incercam utilizarea lui pentru o diversitate de servicii si bunuri schimbate de catre o intreaga comunitate.

Preturile pot fi negociate liber sau stabilite anterior, pot fi raportate pentru inceput la o moneda oficiala sau nu, iar conturile fiecarui membru sunt in general administrate de un comitet local de voluntari. Se incearca minimizarea regulilor si implicarea comunitatii pentru castigul tuturor. Un pic diferit de "sistemul" actual cu fiecare cat mai mult si doar pentru el... :)

In Europa treaba e destul de avansata, incepand din Anglia care e campioana cu 450 de retele LETS si peste 40.000 de utilizatori, apoi Germania, Franta si chiar vecinii nostri din Ungaria cu sistemul KÖR. Cea mai mare participare a avut loc in Australia unde anii 90 au marcat o explozie a acestui sistem, cu 250 de retele si 1.5 milioane de persoane inscrise. Ulterior s-a facut si incercarea de a interconecta sisteme diferite cu asa-numitul InterLETS de genul celui din Bristol.

Sistemul si-a aratat astfel viabilitatea. Ca dovada stau multitudinea de comunitati care au adoptat deja aceasta alternativa la sistemul de moneda clasica aflata sub monopol de stat si la mana institutiilor financiare parazite. In momentul dezintegrarii sistemului financiar actual, LETS se poate dovedi o solutie de succes, cu multiple avantaje printre care si faptul ca este usor si rapid de implementat.

12 comentarii:

 1. Ideea e evitarea folosirii banilor. Cati dintre noi stiu ca orice ban cheltuit contine taxe ? De exemplu daca vom cumpara un produs - din start platim TVA. Plus o suma de multe alte taxe pe care vanzatorul este obligat sa le plateasca. Deci un produs odata cumparat oficial trebuie sa-si scada valoarea de revanzare cu cel putin 50% !!! Indiferent de natura lui ! Asa ca se pot negocia -trocuri - cu conditia ca valoarea produselor sa fie cea reala (/2) si nu cea de magazin De aici si pana la anunturi de genul schimb masina pe tuica nu e decat un pas..
  La urma urmei de ce sa nu folosim tuica - palinca pe post de alternativa monetara ?

  RăspundețiȘtergere
 2. Normal ca poti folosi orice marfa ca alternativa monetara. Sare, peste, tuica, aur etc.

  Tot despre sistemul de puncte mai dadea si pointiv un exemplu:

  Treaba de care spui se face la tara de cand ma stiu, dar "necentralizata". Nea Marin si Nea Gheorghe vine la porumb 5 zile la Nea Ion.
  Dupa ce Ion termina culesul, se duce cate 5 zile la cei 2.

  Marea diferenta in ceea ce spui consta in "centralizare". Adica Ion nu tre. sa lucreze la cei 2, ci lucreaza 10 zile la Tanti Tantza.
  Tanti Tanta face 5 zile lui Nea Marin si 5 lui Nea Gheorghe...si s-a inchis cercul daca ma pot exprima asa.


  Si in ce priveste taxele la stat ai dreptate. In general taxele, statul si sistemele monetare aflate in mana omului de rand, nu prea se impaca... :)

  In urmatorul articol din aceasta serie voi vorbi un pic si despre troc, desi acolo lucrurile sunt clare si multe nu ar fi de spus.

  RăspundețiȘtergere
 3. Chestia cu clubul de babysitting am mai vazut-o pe undeva(daca nu chiar la tine pe blog). Dar era prezentata oarecum negativ. Uite link aici :
  http://www.slate.com/id/1937/

  RăspundețiȘtergere
 4. Da, aflasem ca si Paul Krugman a prezentat ideea respectiva in una din cartile sale. Nu stiu daca el a fost "inventatorul" ei si nici nu conteaza. Important este daca e o chestie viabila sau nu.

  Stiu ca pentru multi faptul ca un sistem tinde spre echilibru, in oc sa tinda spre crestere infinita, consum fara rost si inflatie, este considerat un dezavantaj.

  Iar asupra lui Paul Krugman si modul in care vede el lucrurile, parerile sunt impartite, asta ca sa ma exprim elegant. La stau lucrurile si cu alti "nobelisti" in economie... :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Stii ceva despre vreun sistem LETS in Romania? Ai fi dispus sa colaborezi la un proiect de acest gen?

  RăspundețiȘtergere
 6. Nu, nu stiu in Romania de asa ceva.

  Da, m-ar interesa in masura timpului disponibil... :)

  RăspundețiȘtergere
 7. Imi trimiti, te rog, un mesaj prin formularul de contact de pe situl meu, ca sa-ti am adresa de mail, sa mai vorbim despre asta?

  RăspundețiȘtergere
 8. La tara acest sistem functioneaza la...pascutul vacilor. Prost asa si needucat cum o fi totusi taranul nostru are ingeniozitate. Puls de asta trocul functioneaza si in alte cazuri de cooperare. Din pacate nimeni nu poate obliga pe cineva sa isi respecte obligatia si de aceea lucrurile se complica. De aceea e nevoie de oameni omrsti pentru ca sistemul sa raman

  RăspundețiȘtergere
 9. Este nevoie de bun simt si de cooperare. Chestii pe care nu poti pune pret in bani.. :)

  RăspundețiȘtergere
 10. Sunt interesata de aceste sisteme, tineti-ma la curent daca se porneste asa ceva in Romania! Sau daca vreti sa pornim!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred ca mai degraba se vor crea monezi locale dupa modelul Damanhur sau Findhorn, odata cu aparitia primelor comunitati sustemabile: Comunitatea de langa Brasov

   Ștergere