miercuri, 5 august 2009

Despre americani numai de bine

Daca la ei e ok, la noi o sa fie ok peste 9 luni. Cica asa umbla vorba pe ici pe colo. Ca incet-incet baietii de peste ocean care ne-au bagat in mizeria asta incep sa-si revina chipurile. Si apoi vine si randul nostru. Pai hai sa vedem atunci ce mai fac americanii, ca sa stim ce ne asteapta.

Ce sa faca ? Pai pe langa faptul ca se lupta cu programe gen rabla si cu fondurile pentru asigurarile de sanatate, umbla zvonul ca ar pregati un nou bailout. Cat de mare ? Eh, nimica toata, un maruntis de fapt pentru ei. Vreo 3 trilioane acolo. Prin asa-numitul Plan C.

De ce ar mai avea nevoie ei de banii astia ? Pai urmatoarea miscare serioasa care se estimeaza ca va lovi economia americana este cea legata de Commercial Real Estate. Nici nu-i de mirare daca stam sa ne gandim nitzel. Dupa ce oamenii simpli au intrat in incapacitate de plata si imobiliarele au luat-o la vale, acum e randul firmelor sa-si restranga activitatea. Sa lase in aer numeroase spatii comerciale, cu credite neacoperite, rate neplatite si investitii blocate.

Chris Martenson spunea la un moment dat ca trebuie sa fim atenti la ce indicatori putem apela cand vorbim de interpretarea semnalelor care vin din piata. Asta pentru ca cifrele prezentate la indicatori precum somajul sau inflatia nu mai au de multa vreme legatura cu realitatea. Si printre putinele date pe care ne putem baza se numara cele referitoare la veniturile statului din taxe si la nivelul transporturilor.

Ei bine, cifrele acestea arata niste lucruri extrem de interesante: Federal tax revenues plummeting. Mda, nivelul incasarilor a scazut cu 22% in cazul persoanelor fizice si cu 57% in cazul companiilor. Asta in timp ce guvernul american se pregateste de noi "masuri de relansare economica" si pachete de ajutor de 3 trilioane. Ce mai putem comenta in cazul asta ?

E clar ca la americani lucrurile nu stau deloc pe roze si de revenirea la care viseaza unii nici macar nu poate fi vorba. Exista totusi si vesti mai bune. Campania impotriva FED ia amploare. Si presiunea de a dezvalui manevrele facute de baietii veseli devine tot mai mare.

Ca si in cazul Islandei oamenii cer deja cu tot mai multa staruinta sa afle adevarul. Lucrurile care au iesit la lumina acolo si care au dezvaluit modul in care s-au dat credite angajatilor bancii si familiilor acestora chiar inainte de colapsul financiar, au pus pe foc opinia publica. Lumina s-a facut tot prin intermediul internetului, bata-l vina. Si dupa ce pasarica a scapat pe bloguri, nu mai avea oricum rost cenzurarea presei oficiale.

Nu-si face nimeni iluzii ca FED-ul va ceda la fel de rapid ca o banca islandeza. Si evident ca lumea in acest caz banuieste deja o parte din ceea ce incearca ei sa ascunda, asa cum explicam si in comentarii la link-urile de ieri. Dar la un posibil audit al bancii centrale americane s-ar putea sa iasa la iveala si alte lucruri interesante:

What the Fed is REALLY Trying to Hide In Fighting an Audit

Most people assume that the Fed wants to keep secret the list of banks which received bailout money. You know, something along the lines of "we gave Goldman Sachs $100 billion".

But what the Fed is really struggling to keep hidden is the fact that the entire financial system is based on massive manipulation and fraud by the Fed and its primary dealers.

Specifically, the Fed is desperately trying to hide that many trillions of the government's bailouts have gone to inflating the stock market, buying up the U.S. government's own treasuries, and gaming the currency and gold markets.

2 comentarii:

 1. Salut Flavian,

  Vreau sa fac o precizare despre blog, noua infatisare - sincer aspectul anterior era cu mult mai odihnitor si relaxant la citit.

  Cind am intrat pe blogul tau am crezut ca sint pe a lui jean- claude si ca ti-a preluat toate articolele =))

  Povesti cu final neasteptat

  In rest articolele sint foarte bune, rezonez cu ele.
  Keep up the good job.

  RăspundețiȘtergere
 2. A fost o greseala pe care am facut-o aseara, urma sa o remediez dupa cum observi... :)

  Multumesc de aprecieri.

  RăspundețiȘtergere