joi, 27 august 2009

Am o dilema

Da, am o dilema. Inca una, de parca n-ar fi destule pe blogul asta.

In urma discutiilor din ultimele zile, unele persoane care au inceput sa ia aminte la un eventual faliment bancar tot mai posibil si la noi in tara, au pus firesc intrebari: Cine va pica prima data ? Care banci sunt mai aproape de buza prapastiei ? Care sunt zvonurile ? Ce zice gura lumii ?

Unii au indraznit sa nominalizeze cateva banci, altii au tacut brusc chiar daca stiau mai bine ca altii cum stau lucrurile in acest domeniu.

Atitudinea variaza de la o mica "jena" pe care unii o au sa discute deschis despre institutiile financiare cu probleme pana la interzicerea si cenzura pur si simplu a nominalizarilor.

Desi pe de o parte inteleg astfel de reactii, facand un pas inapoi stam oare si ne intrebam de ce e ANORMAL sa ne dam cu parerea despre bancile aflate in rahat ?

Oare pentru ca intreg sistemul e anormal ? Pentru ca o astfel de "cenzura" auto-impusa sau mai bine zis indusa nu apare in alte domenii.

Pot sa-mi dau cu parerea 3 zile daca da faliment Flamingo sau Sidex, dar in caz ca vine vorba de banci, oops... subiect TABU. Uite cum unii sunt mai egali ca altii.

Stiu, teoria "oficiala" zice ca nu-i frumos sa creezi panica, care poate duce la retrageri sau destabilizari ale "sistemului". Pai, la naiba, daca sistemul asta e asa "sensibil" ca sta sa cada la primele zvonuri, atunci asta e inca o dovada in plus ca totul nu e decat un castel din carti de joc.

Dar cu toate astea, s-a reusit destul de bine inocularea maselor cu ideea ca despre banci nu e frumos sa vorbesti. Nici cand e de bine nici de rau, regula nescrisa este "nu se dau nume". Aduce ghinion... :)

Asa cum ziceam, era doar o dilema a mea referitor la aceste atitudini. Poate unii care sunt in stare sa priveasca lucrurile si din alt unghi vor prinde sensul a ceea ce incerc eu de fapt sa subliniez. Altii vor continua sa aibe o jena si sa o dea pe dupa visin cand vine vorba de spus lucrurilor pe nume.

Iar cei care inca sunt curiosi de raspunsul la intrebarile de mai sus, pot sa caute nitzel pe aici sau pe forum, ca eu personal am facut destule nominalizari. Nu ca ar mai conta prea tare in momentul in care treburile o vor lua la vale... :)

4 comentarii:

 1. Pai, bancile astea se duc la vale pe motiv de management... cras, insa dupa prabusire se va da vina pe panica si pe nominalizatori.
  Lasa-le sa se duca... anonime. Te pui cu "serviciile"... falusului?

  RăspundețiȘtergere
 2. Anonima, anonima... dar s-o stim si noi... :)

  Si eu care speram ca nu se va da vina ci se vor da felicitari...

  RăspundețiȘtergere
 3. Cred ca multe dintre dilemele privind sistemul financiar si bancile pot fi explicate vizionand asta :
  http://video.google.com/videoplay?docid=-2550156453790090544

  RăspundețiȘtergere
 4. Anonim - Filmul "Money as debt" e un "clasic" ca sa zic asa care nu explica totusi de ce oamenii se feresc sa dea nume cand vine vorba de banci.

  RăspundețiȘtergere