sâmbătă, 4 iulie 2009

Schimbarile de mentalitate

Lumea ma intreaba deseori care e ideea. Care e scopul pentru care ma chinui sa-mi prezint pe aici sau pe forumuri viziunea in ceea ce priveste tranzitia actuala cum prefer sa o numesc eu sau criza cum o numesc de obicei altii. De ce nu ma limitez la a citi doar pentru mine ? Ce castig daca impartasesc si altora aceste lucruri ? Si ce cred ca voi obtine in final ?

Ei bine, nu incerc altceva decat sa-mi fac si eu rolul in toata aceasta poveste. Si sa transmit mai departe, prin filtrul propriu, lucrurile pe care le-am inteles si eu la randul meu din corelarea unor multitudini de surse. Sa subliniez niste concluzii, sa pun niste semne de intrebare si sa trag niste semnale de alarma.

Nu vreau sa sperii pe nimeni cum ma acuza unii. Nici sa prevestesc "apocalipse" cum tot insista altii. Ci pur si simplu sa prezint lucrurile asa cum cred ca stau ele in momentul de fata. Cu deschidere catre dialog, dezbateri si argumentari in acest sens. Pentru a lamuri daca cel care se inseala sunt eu sau interlocutorii de pe diverse forumuri sau bloguri.

Pentru ca sunt de parere ca nu poti rezolva ceva fara a admite si cunoaste intai problema respectiva. Asta e primul si cel mai important pas. Si ce nu voi reusi eu sau altii sa lamurim prin cuvinte, va reusi "criza" sa lamureasca prin fapte. Eu incerc doar sa fiu cu un pas inaintea evenimentelor si sa ma pregatesc pe cat posibil pe mine sau pe cei interesati pentru a trece cat mai usor prin ele.

Stiu ca in acest moment fiecare se afla intr-o anumita faza sau la un anumit nivel. Multi sunt inca la inceput. Abia au scos de curand capul din nisip si au inceput sa arunce o privire mai atenta in jur. Am trecut prin asta la randul meu si stiu ce inseamna. Unii s-au speriat, au preferat sa bage capul la loc si sa ignore problema. Altii au preferat sa lase "grijile" in seama altora. A politicienilor, economistilor, masonilor, a lui Dumnezeu sau oricui numai a lor nu.

Dar sunt tot mai multi care se trezesc la realitate. Pe care evenimentele de acum ii imping sa cunoasca mai departe decat obisnuiau sa o faca pana nu demult. Iar deosebirea principala intre aceasta "criza" si cele din trecut, este ca acum schimbarea va veni de jos in sus.

Nu mai putem pune baza pe "eroii" din alte vremuri care sa castige razboiul. Pe economistii magicieni care sa "relanseze" consumul. Iar de politicieni nici nu are rost sa mai vorbim, ca ei reprezinta categoria cea mai jalnica in momentul de fata.

Rezolvarea va trebui sa vina asadar de jos in sus. Si toti va trebui sa dam o mana de ajutor si sa contribuim la schimbarea de mentalitate a omului de rand. Care dupa ce-si va reveni din socul initial va incepe sa se trezeasca. Si abia atunci vor urma si schimbarile pe scara valorica. A celor de la putere care in acest moment ne reprezinta mai mult decat ne place sa acceptam. Si apoi rezolvarea problemelor economice, energetice, de mediu sau demografice pe care ni le-am creat singuri.

Si abia atunci o sa fie bine. Si o sa avem adevarata schimbare. Ale carei semne incep sa se arate. Precum in articolul cu care inchei acest post: Psihologia recesiunii economice: Criza ne va obliga sa reevaluam ce inseamna a fi fericit

2 comentarii:

 1. Imi place cum gindesti si imi place cum scrii, imi plac frazele scurte si usor de inteles.
  Dar exista o problema:e nevoie de un efort colectiv, coordonat. Fiecare de unul singur nu face nimic oricit de genial sau bine intentionat ar fi.
  "DE JOS IN SUS" = Soc. civila = grassroots=netroots=schimbare

  RăspundețiȘtergere
 2. Sunt convins de treaba asta, tocmai de aceea am apreciat initiativa ta cu netroots.

  Spor la organizare si daca pot da o mana de ajutor, cu placere.

  RăspundețiȘtergere