luni, 29 iunie 2009

Un pic de frustrare

De cateva zile a inceput sa iasa la lumina o noua serie de informatii despre evenimentele din toamna trecuta despre care va povesteam si eu AICI.

Initial vehiculate doar ca zvonuri, acum tot mai multe elemente ies la iveala in incercarea de a pune cap la cap actiunile "celor mari" si a explica ce s-a intamplat si ce s-ar fi putut intampla atunci. Mai mult, tocmai o parte din cei implicati in acele evenimente au inceput sa iasa la rampa cu diverse declaratii.

Avem in primul rand un filmulet interesant pe care l-am vazut prima data AICI. Ar fi apoi un articol care explica cam acelasi lucru AICI. In urma informatiilor aparute anumite personaje au incercat sa nege implicarea lor sau sa arunce pisica altora.

Ok, in primul rand ideal ar fi sa aruncati macar un ochi pe materialele de mai sus. Pentru cine are o minima curiozitate in ce priveste culisele economiei mondiale, merita vazute. Eu o sa incerc sa fac un sumar pe scurt si apoi o concluzie ca sa vedem cum stau lucrurile.

Asadar povestea zice ca baietii veseli de la conducerea marilor banci au fost convocati de urgenta dupa falimentul Lehman, pentru a preveni colapsul sistemului financiar. Au fost "obligati" sa accepte chiar daca aveau sau nu nevoie, bani de la stat prin asa-numitul TARP. Si pentru ca un al doilea faliment iminent ar fi insemnat colapsul instantaneu al sistemului financiar, trebuia rezolvata si "problema urmatorului domino". Adica dupa picajul Lehman urmatoarea pe lista ar fi fost Merrill Lynch care a fost bagata mai mult sau mai putin fortat pe gatul BoA pentru "salvarea situatiei".

Toate "bune si frumoase" pana cand politicienii au inceput sa-i traga de urechi pe baietii cu bancile in contul banilor din TARP. Frustrare cat cuprinde. De ambele parti. A politicienilor doritori de a se da feti-frumosi care taie capetele zmeilor... pardon bancherilor rai ce au papat banii "sarmanului contribuabil". Si frustrare in randul bancherilor "nevinovati" care au luat (cel putin o parte) banii de TARP mai mult cu jumatate de gura. Iar acum erau nevoiti sa dea socoteala intr-un adevarat circ mass-media pentru niste bani pe care nu-i cerusera.

Bomboana de pe coliva a fost si faptul ca lui BoA, un fel de banca "populara" i-a cam stat in gat alianta cu Merrill Lynch, vazuti ca un fel de "smecheri de wall-street". La tentativele BoA de a se retrage din aceasta "afacere" s-au facut tot felul de presiuni pentru salvarea situatiei, pentru evitarea unui Lehman II catastrofal intr-o economie si un sistem economic si asa aflate in deriva.

Asa cum spuneam, frustrarea e mare, pe toate partile. Atat a politicienilor, cat si a bancherilor, ca sa nu mai vorbim de contribuabili. Toti se intreaba daca miscarea a avut rost, daca TARP-ul si-a atins scopul si ce ar trebui facut in continuare. Iar altii se intreaba evident daca nu cumva toata aceasta iesire la rampa a acestor informatii nu e cumva inca o tentativa de manipulare.

De ce ? Simplu. Pentru a distrage atentia de la adevaratele probleme ale sistemului. Pentru ca nu pune nimeni intrebarea: de ce a cazut Lehman ? De ce trebuie sa fie salvata Merrill Lynch ? De ce trebuie sa dam bancherilor bani cu de-a sila ? Sau de ce ar trebui sa ne batem capul cu "salvarea" acestui "sistem financiar" daca putem numi astfel paienjenisul bancar in care lumea a fost prinsa ca intr-o plasa, aparent fara scapare. De ce ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu