joi, 18 iunie 2009

Ultimul articol E2020

A aparut articolul din luna iunie. O viziune cam sumbra, dar merita citit cap-coada de catre cei care inca n-au inteles cum stau lucrurile:

Global systemic crisis in summer 2009: The cumulative impact of three « rogue waves »

As anticipated by LEAP/E2020 as early as October 2008, on the eve of summer 2009, the question of the US and UK capacity to finance their unbridled public deficits has become the central question of international debates, thus paving the way for these two countries to default on their debt by the end of this summer.

These waves appear as follows:

1. Wave of massive unemployment: Three different dates of impact according to the countries in America, Europe, Asia, the Middle East and Africa

2. Wave of serial corporate bankruptcies: companies, banks, housing, states, counties, towns

3. Wave of terminal crisis for the US Dollar, US T-Bond and GBP, and the return of inflation

In fact, these three waves do not appear in quick succession like the « sisters rogue waves ». They are even more dangerous because they are simultaneous, asynchronous and non-parallel. Hence their impact on the global system accentuates the risks because they hit at various angles, at different speeds and with varying strength. The only certain thing at this stage is that the international system has never been so weak and powerless to face such a situation.


Cum spuneam, viziunea lor e cam sumbra, dar spaima nu e o solutie. Desi sunt lucruri asupra carora avertizam de mult unii prefera inca sa le ignore si sa confunde naivitatea cu optimismul. Eu consider ca e bine sa stim ce ne asteapta, sa acceptam faptele pe care nu le putem nega si sa fim pregatiti pentru a trece cat mai usor si cu mai putine greutati prin aceste evenimente ;)

9 comentarii:

 1. Cum e aia "simultaneous, asynchronous and non-parallel"? Eu vad o contradictie

  Respectiv, cum vezi sa ne pregatim? In afara articolului in care zici ca DOW-ul va scadea, apoi creste (alaturi de aur si petrol), nu vad nimic clar

  RăspundețiȘtergere
 2. Cred ca se refereau la faptul ca cele 3 valuri nu vor incepe in acelasi timp si nu vor avea aceeasi amplitudine, desi pe anumite perioade de timp vor influenta simultan stabilitatea sistemului.

  In rest, cred ca am mai raspuns la aceste intrebari in comentariile pe tema articolului din 15 iunie.

  O sa fac in curand si un post dedicat special acestui subiect cu mai multe linkuri utile, pentru ca vad ca deja lumea ma tot intreaba aceleasi lucruri.

  RăspundețiȘtergere
 3. Te referi la eternul "aur, ferme si petrol".
  Aur: e destul de greu de procurat pentru cineva care nu e in tema. Iar apoi apare si problema depozitarii.
  Ferme: "fiecare dupa posibilitati". Dar pentru orice amarata de casuta la tara cu ceva pamant pe langa, iti trebuie zeci de mii de euro. Bun, iti poti vinde apartamentul din oras (daca-l ai) si te muti. Si oare ce fermier bun vei fi, daca in viata vietii tale n-ai facut munca fizica si nu prea stii nici cum se tine o sapa ?
  Petrol: aici poate fi vorba doar de bursa. Pentru foarte multi e ceva cu totul necunoscut.
  Dar asta e, nu, daca vrei sa supravietuiesti, trebuie ori sa inveti ceva nou (in timp foarte scurt, si foarte bine), ori sa dai la sapa.

  RăspundețiȘtergere
 4. Investitia in tine este una din cele mai rentabile. Practic, trebuie sa ai cunostine in diverse zone economice, industraile, etc care sa te faca sa fii necesar(in masura in care este posibil).
  Eu zic ca inainte de a vorbi de aur, ferme si petrol trebuie vorbit despre ce are fiecare in cap (adica minte). Degeaba ai o ferma daca nu stii sa o folosesti sau nu poti intui schimbari care sa ii creasca potentialul. Lucrurile se complica si cei care sunt buni pe anumite nise au sanse mai mari decat cei generalisti, care stiu din toate cate putin, dar practic nu cunosc mare lucru. Cei din urma sunt cei dispensabili in vremuri grele.

  RăspundețiȘtergere
 5. Da, asta am insistat si eu in articolul despre aur, ferme si petrol:

  Inchei aceasta introducere in tema "investitiilor" nu inainte sa subliniez ca pe langa aur, ferme sau energie, adevarata investitie pe timp de criza ramane tot INTELIGENTA.

  Adica pus mana pe citit, studiat si inteles ce, cum si de ce se intampla

  Doar asa poti scapa de teama a ceea ce va urma, te poti relaxa si iti poti recapata OPTIMISMUL, incercand apoi sa luminezi dupa puterile tale si pe altii despre cum stau lucrurile. Asa cum incearca timid si subsemnatul... :)


  Asadar, fara a pricepe cum stau de fapt lucrurile, degeaba discutam despre investitii. Pentru ca lumea trebuie sa inteleaga odata ca nu totul se reduce la bani. Si asta probabil cei mai multi o vor intelege doar in momentul in care banii vor ramane fara valoare...

  RăspundețiȘtergere
 6. mesaj pe care l-am pus si pe "trenduri economice", desi am impresia ca cititorii sînt aceeasi :
  In ceea ce priveste GEAB-Europe 2020.
  Inainte de declansarea crizei au avut analize excelente. Si este meritul lor de a fi vorbit despre criza pe vremea cînd majoritatea analistilor economici delirau în plina euforie.
  "Analistii" respectivi nu delirau pentru ca erau mai idioti ca d-l Biancheri (cel care face GEAB si rezident în Monaco) ci pentru ca erau platiti ca sa delireze. Un fel de Madoff ai presei de specialiate.
  Pe acea vreme în GEAB se gaseau garfice si date de foarte bune calitate.
  Dar începînd cu 2008 dupa ce criza a devenit realitate cam peste tot, am impresia ca au scazut în regim în plus de a se fi înselat în cîteva previziuni de talie :
  1. Au prevazut pe MC Cain cîstigator al alegerilor în USA
  2. Au anuntat 1€=1.75$ pentru toamna 2008.
  De atunci fac previziunile pe care majoritatea analistilor seriosi (cei din afara sistemului platit de banci) le fac dar nu mai au nici date nici grafice nici analize serioase.
  Si de fapt nu este vina lor, nimeni nu poate prevedea nimic precis.
  Criza în curs nu exista nici în manualele economice nici în cele de istorie. Criza în curs este o o rascruce, o schimbare de civilizatie. Asa cum a fost cea de trecere de la sclavagism la iobagie (evul mediu) sau de la iobagie la proletariat (epoca industriala).
  In schimb au curajul (sau inconstienta) de a da date precise pentru previziunile lor.
  Un fel de meteo cu degetul "muiat" si ridicat la vînt, fara prea mult risc pentru ca stim toti ca sîntem în plina furtuna.
  Oricum nu au nimic de pierdut, atîta timp cît cei care se aboneaza (200 €/an) mai cumpara si citesc.

  RăspundețiȘtergere
 7. Am sa incerc sa fac mai practic sfatul tau. Adunati informatie si stocati-o. Daca se duce dracu sistemul mondial, printre primele lucruri care o sa pice va fi internetul. De ce sa invatam atatea lucruri inutile, cand acum nici medicii nu mai invata, pe de rost, bolile si medicamentele. Doar identifica corect simptomele, decid niste analize si interogheaza baze de date cu cunostiinte (asta in strainatate). Trebuie sa invatam bazele si sa avem de unde sa obtinem detaliile importante.
  Cred ca la asta se reduce invatarea in societatea moderna - informatizata. Daca e bine sau rau este deja poezie (filozofie).

  RăspundețiȘtergere
 8. Dilema noastra a tuturor este ..... ca l-am uitat pe Creator, pe Dumnezeu! Ne sta mintea doar la partea materiala si .... cam atit!
  Haideti sa ne rugam la Domnul sa ne lumineze mintea si cu siguranta vom gasi o portita, o cale de a iesi din aceste situatii, care, ziceti voi, par a fi fara iesire!
  Doamne ajuta!

  RăspundețiȘtergere
 9. In primul rand rog "anonimii" sa-si puna macar un pseudonim la finalul mesajului, ca sa putem sa ne intelegem cat de cat si sa stim ce si cui raspundem.

  Anonim 1 - ai dreptate la ambele capitole. La partea cu manipularile, nu mai are rost sa comentam. La cealalta cu solutiile si precizia previziunilor E2020 am mai aratat si eu ca mai dau rateuri. Din cate stiam, rata lor era estimata undeva la 80% ceea ce mi se pare oricum decent.

  Cu concluzia ta ca deja zburam in zone care nu mai sunt pe harta de asemenea sunt de acord si tocmai de aceea distractia o sa fie cu atat mai mare ;)

  Anonim2 - ideea nu era sa tocim materiale economice sau sa le stocam pentru studiu ulterior. Ci sa pricepem un pic cum stau lucrurile in lumea care ne inconjoara, cum merge sistemul, de ce trebuie schimbat, ce putem face sa nu mai repetam aceleasi greseli pe viitor etc. Ideal ar fi sa intelegem aceste lucruri inainte de o eventuala "picare" a internetului ;)

  vic - Dumnezeu te ajuta dar nu-ti baga in traista. Asa ca pe langa rugaminti, trebuie sa mai pui si personal mana sa te luminezi singur. Si atunci, poate cu putin ajutor de sus, vei ajunge sa studiezi exact materialele care iti sunt cele mai folositoare.

  RăspundețiȘtergere