marți, 30 iunie 2009

M-am pregatit

Da, eu zic ca sunt pregatit. Ma rog, in masura in care poti fi pregatit pentru asa ceva. Cum m-am pregatit ? In primul rand sufleteste. V-am tot subliniat ca asta e cel mai important.

Stiu, vreti chestii mai concrete de atata. Multa lume, in special cei care tocmai au dat peste blogul meu ma intreaba ce putem face. De parca ar fi niste reguli simple de urmat si un manual de criza pe care l-as putea publica, un fel de "colapsul economic pentru incepatori" :)

Da, exista unele lucruri pe care le-am recomandat. Daca aveti niste bani pusi deoparte la vreo banca am recomandat sa cititzi nitzel aici: Bancile si depunatorii. Daca din contra, aveti ceva datorii la banci, n-ar strica sa aruncati un ochi aici: Bancile si datornicii plus completarile.

De asemenea, amatorii de "investitii" si nu numai pot vedea articolul Aur, ferme si petrol sau detalierile pe ferme, energie si metale pretioase.

Asadar, sunt chestii pe care le-am tot spus. Mai departe insa va intreb eu pe voi. Ce poti face in momentul in care un Lehman II, un Merrill I sau in varianta autohtona un Raiffeisen ori Alpha isi inchid portile cauzand o avalansa de inchideri ? In momentul in care constati brusc ca desi e luni, toate bancile sunt inchise. Ba mai mult, nu mai functioneaza nici bancomatele. Nici azi, nici maine, nici peste o saptamana.

Well, nu putem decat sa speculam. Sau sa filozofam, ca tot ma "acuza" lumea de astfel de "practici". Pai probabil ca banii actuali vor mai circula o vreme. Cei cu care ati ramas in portofel sau sub saltea adica. La fel s-ar putea sa va mai ajute si ceva bijuterii daca nu-s incuiate in casuta de valori la banca. Asta daca ceva magazine mai raman deschise, pana li se epuizeaza stocurile. Posibil ca la nivel local sau national sa apara apoi ceva ajutoare pentru situatii de criza, dedicate celor care sunt certati cu rudele de la tara. Si lista poate continua.

Dar eu repet totusi intrebarea: cum te poti pregati pentru un astfel de scenariu ? Si mai ales poti sa accepti ca un astfel de eveniment este tot mai posibil ? Ce vei face daca totusi incredibilul devine realitate ? Cum crezi ca poti sa treci mai usor cele cateva zile sau saptamani sau luni pana lucrurile se redreseaza intr-o forma sau alta ?

Asa cum am facut-o si am mai promis, pe tema a ceea ce va urma dupa si eventuale variante de redresare vom mai "specula" si in alte articole. Pana atunci, eu v-am pus intrebarile pe care multi nu indraznesc sa si le puna singuri. Aproape ca in bancurile cu politai: "e adevarat ca... ?".

Astept ca fiecare sa-si raspunda singur la ele. Tot ce pot acum sa repet e ca negarea sau teama sunt cel mai prost mod de a te "pregati". Mai ales ca stiti cum se zice: "I'd rather be a year early than a day late...". Si mai pot sa va spun ca in final va fi bine. Mult mai bine. Asta cred si simt eu si am motivele mele sa raman optimist.

Un comentariu:

  1. "Nici azi, nici maine, nici peste o saptamana"..

    iti dai seama cat de mari vor fi stricaciunile si cat va dura pana la reinstalarea unei minim sentiment de incredere dupa o asemenea faza?!

    eu unul nu exclud varianta expusa de tine(un nou Lehman), dar n-as fi atat de optimist in recuperare..

    si dupa cum citesc eu din ce scrii esti mai optimist decat mine...

    RăspundețiȘtergere