joi, 11 iunie 2009

Luptele de culise

Am dat zilele trecute peste un articol extrem de interesant. Care prezenta un alt punct de vedere asupra luptelor de culise care devin tot mai vizibile cu ochiul liber in ultima vreme. Si care nu face decat sa confirme nebunia pe care o vedem tot mai des in ultima vreme in lumea economica.

Este vorba de articolul acesta: THE HORROR, Bond Traders are White with Terror...

There is a daily competition for money in the world's bond markets. The US govt bond is the King Daddy of those markets. The primary dealers will do WHATEVER IT TAKES to sell those bonds. The primary dealers also carry tremendous power against the govt. Let's have a listen to their response to the Gman's "it's my way or the highway". Listen carefully. "How would you like it, Mr. Gman, if we announced that " sorry, we can't find buyers for your triple A rated toilet paper, we're going to announce to your public that you defaulted. Let's see how you do when we cut your credit cards up. You tell us what to do? Wrong. Go ahead, take away our primary dealerships. We're all standing together on this. We give the orders, not you. Got it?"

What might those orders be? One order could be: "Your $300 billion commitment to buy T-bonds ain't gonna cut it. Try $3 trillion. Now get to your greenback photocopier start button and start pushing it. We'll tell you when to stop."

Pe scurt, in lupta lor pentru a-si acoperi gaurile economice, FED-ul a dat drumul la robinet pe nivele incomparabile cu orice alt punct de referinta. Iar acum traderii de bonuri de trezorerie americane se ineaca pur si simplu incercand sa absoarba de pe piata aceste cantitati imense de datorii.

Ne mai mira in acest context ca dobanda la bonurile de trezorerie asupra careia avertizam acum cateva zile a ajuns la 4% pentru certificatele referinta de 10 ani ?

10-year Treasury yield hits 4%

Treasury yields soared - with the benchmark 10-year yield briefly touching 4% - after the government sold $19 billion of 10-year notes and Russia said it would reduce its share of U.S. debt.

Ne mai mira oare ca nu doar rusii, chinezii si altii de care am tot explicat incearca sa scape de dolari si sa-si investeasca rezervele in orice altceva decat in bucatile verzi de hartie care incep sa revina la adevarata lor valoare de hartie igienica ? Mda, se pare ca tot mai multi se prind cam cum stau lucrurile:

Mă numesc Roşu

În cazul de faţă se constată o creştere bruscă a importurilor chineze de materie primă. Aşa s-a ajuns ca în ultimele luni să se importe o cantitate dublă de cărbune faţă de vârful din ianuarie 2007, o cantitate de oţel cu 50% mai mare decât vârful din iunie 2007 sau o cantitate de cupru cu ~ 30% mai mare decât vârful din martie 2007. Asistăm aşadar la stabilirea unor recorduri absolute ale Chinei în ceea ce priveşte achiziţiile de materie primă. Ceva mai "modeste", importurile de petrol abia au atins aproximativ 85% faţă de vârful din martie 2007.

Ne mai mira oare "tupeul" chinezilor care vor acum ca americanii sa emita bonuri de trezorerie in yuan dupa ce luni de-a randul si-au exprimat tot mai evident nemultumirea fata de politica economica americana ?

Top China banker calls for U.S. sales of yuan bonds

"I think the U.S. government and the World Bank can consider the possibility of issuing renminbi bonds in the Hong Kong market and the Shanghai market," said Guo Shuqing, the chairman of state-controlled China Construction Bank (CCB), the world's second-biggest bank by market value.

In aceasta lupta finalul este evident si l-am tot subliniat pe AICI. Singurul lucru care e interesant de urmarit va fi modul in care vom ajunge la acel final. Si articolul cu care incepusem acest post detaliaza exact unele amanunte in acest sens.

Asadar, cosmarul traderilor apare din lupta care se da acum intre inflatie si deflatie. Intre FED-ul care arunca pe piata cantitati imense de datorii ca o gaura neagra care absoarbe banii de peste tot. Care forteaza pe traderii nevoiti sa vanda actiuni, imobiliare sau aur pentru a baga banii in bonurile de trezorerie in timp ce dobanda la ele semnalizeaza tot mai clar intrarea pe zona rosie.

Iar altii care incearca sa se puna la adapost de inflatie, investesc puternic exact in aceleasi bunuri pe care primii incearca sa le vanda. De aici bulversarea pietelor din ultimele zile, miscarile haotice in sus si in jos ale burselor, ale cursului EURUSD, a pretului la aur sau la petrol.

Pentru cei multi, in miezul acestei lupte, pare ca totul s-a linistit si lucrurile s-au "stabilizat". Deci aparent criza e pe sfarsite si in cateva luni lucrurile vor reveni la "normal". Care normal ? Doar ei stiu, ca aproape nimic n-a fost normal in ce priveste directia economiei mondiale in ultimul secol.

Pentru altii insa, care vad lucrurile din alt unghi, este un alt fel de spectacol. Ca un zbor deasupra malului marii in momentul cand se retrag apele si valul care va aduce curatenia finala incepe sa se vada la orizont... :)

2 comentarii:

 1. cred ca lupta fortelor contrarii care duc în final la un fel de consolidare dupa marele rally crescator si fluctuatia indicilor bursieri în jurul aceluiasi punct se datoreaza si marilor "manipulatii" a bratelor cu "muschi". Nu uitati ca a fost o perioada de recapitalizare a bancilor US, nu uitati ca aceleasi banci vor sa iasa de sub tutela de stat si sa-si plateasca directorii si clientii privilegiati dupa bunul plac. Si atît directorii cît si clientii privilegiati sînt cei care detin FED.
  S-ar putea ca acum, la sfîrsit de raly, micii investitori sa capete curaj, cu un minut înainte de a-si pierde ultimii fulgi.
  Cred ca am alte lecturi decît dvs., pentru ca citesc în franceza, nu în engleza. Din informatiile pe care le-am gasit s-ar parea ca sîntem departe de sfîrsitul "tulburarilor" financiare. In schimb pe partea economiei reale, panta pare fara sfîrsit. Si pentru cei care gîndesc ca o data ajunsi la fundul chiuvetei nu se mai poate coborî, sa nu uite ca de multe ori chiuveta are o gaura.

  RăspundețiȘtergere
 2. Am discutat despre toate acestea in detaliu pe aici. Atat in ce priveste manipularile, cat si despre banii pompati in banci sau rolul FED-ului.

  Probabil ca lecturile se aseamana, daca am ajuns cam la aceleasi concluzii :)

  De exemplu cei de la E2020 au niste analize pertinente si in limba franceza, pe care le-am tot postat si eu pe aici.

  RăspundețiȘtergere