vineri, 29 mai 2009

Bulversarea continua

Luna mai se apropie de final. Si povestea economica continua, in timp ce sandramaua se clatina tot mai vizibil. Lipsa de timp din ultima vreme m-a tinut un pic mai departe de internet sau stiri, dar asta nu inseamna ca nu pot observa ce se intampla.

Bursele tzopaie nehotarate osciland intre scaderile cauzate de investitorii care si-au pirdut din elan si cresterile cauzate in principal de inflatie. Da, aceeasi inflatie care da tarcoale si de care povesteam si in ultimele mesaje.

E suficient sa ne uitam ca EURUSD a ajuns la 1.41 astazi, ca aurul a sarit la 975 USD amenintand iar sa depaseasca maximele absolute atinse vreodata. Putem la fel de usor sa observam petrolul care urca si el, trecand de 66USD barilul si in acelasi timp dobanda la bonurile de trezorerie americane ajungand la 3.6-3.7 in cazul celor de referinta 10 yr.

U.S. Inflation to Approach Zimbabwe Level, Faber Says

The U.S. economy will enter “hyperinflation” approaching the levels in Zimbabwe because the Federal Reserve will be reluctant to raise interest rates, investor Marc Faber said.

Prices may increase at rates “close to” Zimbabwe’s gains, Faber said in an interview with Bloomberg Television in Hong Kong. Zimbabwe’s inflation rate reached 231 million percent in July, the last annual rate published by the statistics office.

“I am 100 percent sure that the U.S. will go into hyperinflation,” Faber said. “The problem with government debt growing so much is that when the time will come and the Fed should increase interest rates, they will be very reluctant to do so and so inflation will start to accelerate.”

Asa ca multe n-ar mai fi de spus: GM-ul se face ca si pana ca incearca sa evite un faliment tot mai cert, iar pe la colturi zvonurile ca america risca sa-si piarda ratingul AAA la fel ca si englezii, alimenteaza si ele inflatia dolarului. China nu sta degeaba, incepe sa-si intensifice miscarile si sa scape de rezervele care le mai are cat mai poate. De acum e un joc de asteptare.

Poate se simte nitzica plictiseala in randurile de mai sus. Si un pic de oboseala de asemenea. A nu se confunda cu pierderea optimismului. Care ramane la locul lui, asa cum am mai repetat de atatea ori. A fost o saptamana lunga pentru mine, dar dupa un pic de odihna, o luam de la capat cu forte mai proaspete... ;)

4 comentarii:

 1. bun,si daca ne paste inflatia care ar fi acivele in care ne-am putea refugia ,noi ce care investim in mod curet pe bursa ?

  RăspundețiȘtergere
 2. Florin Imbrea31 mai 2009, 20:22

  Salut,Flavian,ce mai faci? Vezi ca ti-am trimis raspunsul de vreo saptamana...

  RăspundețiȘtergere
 3. Acum e momentul sa dai in toti cei care te-au atacat si care au zis ca dolarul nu va ajunge la 1000 niciodata. Mai are pracatic 1.5%. iar dolarul e clar ca incepe sa sufere de o inflatie, e drept ca in forma usoara deocamdata, dar e suficient sa inceapa putin panica si se duce draq-ul totul.
  Nu pot totusi sa nu remarc ca unele decizii ale americanilor sunt mult mai bune decat ale europenilor, ma refer in special la decizia de a inchide unele capacitati de productie, fata d eeuropeni care incearca sa le mentina cu orice mijloace.

  RăspundețiȘtergere
 4. Anonim - am tot explicat pe aici cam care ar fi optiunile celor care vor sa se protejeze in fata inflatiei pe timpul acestei tranzitii la un sistem economic mai sanatos. Cauta un pic prin postarile mai vechi si sunt sigur ca o sa gasesti lucrurile respective.

  Florin - stiu, dar am stat cam prost cu timpul in ultima vreme, de aceea am rarit si postarile pe blog.

  Andrei - vrei sa zici aurul ajunge la 1000 USD presupun. Eh, astept sa ajunga la 2000 inainte sa ma bucur ;)

  Si sa castig pariurile :)

  RăspundețiȘtergere