luni, 27 aprilie 2009

Pe scurt

Pe scurt despre temele zile: cutremurul, noua gripa si stresul cu testul vietii de la bancile americane. Pentru ca stau nitzel cam prost cu timpul zilele astea si n-am apucat sa mai continui cu seria alternativelor monetare.

Asadar, noua gripa sunt sigur ca nu va avea efecte mai grave decat aviara. Stiu ca si acolo au fost cateva persoane presupuse moarte din aceasta cauza si au fost sacrificate mii de biete animale, dar povestea s-a stins ulterior fara nici un "cataclism". Cam acelasi scenariu il vad si acum. Un pic de tam-tam doar in ideea inducerii de teama in randul populatiei si de castiguri in buzunarele celor care s-au ocupat cu deratizarile... wink.gif

Prin "deratizare" intelegeam starpirea pasarilor prin fermele avicole si stropirea cu substante chimice a masinilor. La activitatile si substantele alea am auzit ca s-au tras niste contracte babane, pentru nitzica apa de ploaie cu care iti spalau cauciucurile la punctele pentru "dezinfectare" si care aveau efect fix zero.

La fel ca si cutremurul, vad astea doar ca mijloace de a induce teama celor multi si a le arata ca tot "autoritatile" sunt cele pe care trebuie sa ne bizuim in caz de ceva. Strategie clasica de manipulare. Motiv pentru care desi in general nu sunt de acord cu CNA ca institutie, tind sa le apreciez atitudinea in cazul asta: CNA ar putea sanctiona posturile TV care au tratat cutremurul "in mod panicard"

Apropo de care tot pentru a-i linisti pe unii, bursele nu stiu cat vor fi afectate de stirile astea. Nu e intentia mea sa minimizez anumite elemente care pot influenta situatia economica si finalul acestei "crize", dar este intentia mea sa fac diferenta intre aceste elemente si manipularile de tot felul. Asa ca linistiti-va cu visururile si alte prostii, ca o sa fie bine. Luati-o ca pe o "previziune" precum cele despre burse sau soarta dolarului.

DPDV economic, principala chestie care vad sa afecteze bursele in urmatoarea perioada ar fi stress-ul cu testul vietii la bancile americane. Si faptul ca aruncand un ochi pe aur, vad ca a inceput sa-si revina usurel peste 900 exact ca inainte de prabusirea declansata la inceputul lui februarie. Iar de inceperea scaderii pana in iunie ma astept oricum, cu virusi ori ba. Doar am mai explicat chestia asta de cateva ori si pe aici.

4 comentarii:

 1. flavian, la ce te referi cu "Dar nu va mai dura mult. Si o sa fie bine. Si lumea va invata sa faca diferenta intre naivitate si optimism..." si alte afirmatii din acelasi registru?

  RăspundețiȘtergere
 2. Ma refer la o schimbare majora pe care o vom experimenta in anii care vor veni.

  O schimbare economica, sociala, politica, demografica, ca si una de mentalitate si spiritualitate cum probabil multi nu-si pot imagina in acest moment.

  Toti "indicatorii" semnalizeaza asta. Trebuie doar sa deschizi ochii si sa vezi. Asta incerc eu sa fac aici. Sa deschid ochii mei si ai altora care vor si pot sa priveasca adevarul in fata... :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Tot n-am inteles prea bine..
  Uite o teorie interesanta. Am mai gasit un site care pare promitator, dar inca nu l-am studiat.

  RăspundețiȘtergere
 4. Mai citeste din postarile vechi si linkurile din ele si poate incet-incet o sa intelegi. Nu pot sa explic intr-o fraza tot ce am explicat prin zeci de postari si sute de linkuri pana acum.

  Teoriile de genul acela se bazeaza pe ciclicitate si/sau liniaritate. Fenomenele care au avut loc in ultimul secol nu se mai incadreaza deloc in "tiparele" pe care unii incearca sa le gaseasca.

  Iar analiza nu se poate face doar din afara, privind grafice si perioade de timp fara a lua in calcul si alte elemente care pot influenta evolutiile viitoare. In special in cazul actual, in care aglomerarea de factori si de probleme fara raspuns este asa de mare.

  Ideea este ca "sistemul" functioneaza dupa anumite reguli observabile si cu rezultate previzibile pana.. nu mai functioneaza. Asta lasand la o parte si eventualele tentative de control dirijat al evolutiei sistemului respectiv.

  RăspundețiȘtergere