luni, 13 aprilie 2009

Ce-am avut si ce-am pierdut

Am mai explicat ca acest blog l-am facut dintr-o idee de corelare si pentru a prezenta o imagine de ansamblu. Ca desi trag tare cu problemele economice in ultima vreme, nu sunt nici broker la bursa, nici ziarist de meserie, nici bancher si nici "analist". De fapt cine mai e "specialistul" in ziua de azi ? Cand cei mai mari asa-zisi "analisti" n-au fost in stare sa prevada criza actuala ? Cand majoritatea n-au inteles-o, nu vor nici acum sa inteleaga si nici nu vor sa scoata capul din cutiuta in care si l-au bagat singuri ?

Cel mai mult mi-a placut expresia lui Peter Schiff: Inform yourself: listen, read, and observe widely, then use your common sense. There are no experts, only different points of view.

Mda, omul are dreptate. Nu prea mai are rost sa vorbim de "experti" in acest moment. Si nu, nu vorbesc "din afara" ca vulpea. Am o diploma in ASE si una in IT si eu. Momentan stau uitate undeva intr-un raft. Pe vremuri oamenii le inramau si le agatau pe perete in sufragerie. Eu ma gandesc tot mai des in ultima vreme sa le agat pe rola de hartie in baie. Stiu, e cam tare cartonul. Poate la un gratar ar merge mai bine... :)

Din puzderia de surse de informare existente am mai numarat pe degete cele pe care le-am considerat cat de cat valoroase. Cu oameni care au mai scos capul la lumina si au mai incercat sa spuna lucrurilor pe nume. Desi majoritatea totusi inca se feresc. De ce ? Simplu. Ca ziarist, iti pierzi reputatia. Ca politician nu poti spune niciodata adevarul. Ca economist esti luat la misto daca vii cu chestii prea tari. Ca broker, iti cam pierzi clientii daca le explici de criza.

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca daca esti "de meserie" risti sa te pierzi in analize stufoase, cu expresii caracteristice, din care omul de rand nu pricepe mai nimic. Asa cum vorbeam in comentariile articolului anterior. Asa ca fiecare incearca cum poate sa se ascunda pe visin. Ori cu date vagi, ori evitand subiectul, ori folosind limbaje intortocheate.

Dar eu ? Ce-am avut si ce-am pierdut ? Cu bursele ma distrez urmarind din afara lucrurile. Chiar daca previziunile facute nu se indeplinesc la milimetru, nu-mi ia nimeni capul pentru asta. Nu pierd nimic chiar daca Isarescu trage de saracul RON cu dintii, punand botul exact la vrajelile pe care ziceam in trecut ca sper sa nu o faca. Si chiar daca dolarul n-o ia la vale in iunie si incepe picajul abia la toamna, n-am pierdut decat un pariu. Cel mult doua, pentru cine tine socoteala. Cand vorbesti fara un interes anume e usor sa spui exact ceea ce gandesti. Cu riscul de a mai cadea uneori in penibil. Dar cu sansa ca oamenii sa devina atenti. Si sa inceapa sa priceapa. Si sa-si puna intrebari.

Mie imi place sa-mi las imaginatia sa zburde si sa fac scenarii care mai de care mai "fanteziste" dupa parerea unora. Eu din IT care mi-e principala activitate am invatat ca nimic nu-i imposibil. Ce acum 5 ani parea SF, azi e realitate. Si sunt gata sa accept aproape orice, atata timp cat mi se explica frumos. Si nici nu merge cu ascunsul dupa grafice sau dupa visin, pentru ca de obicei acolo lucrurile merg sau nu. Simplu. Teoria e frumoasa, dar fara practica nu valoreaza doi bani... :)

Poate sunt prea efervescent uneori, poate imi place sa spun lucrurilor pe nume si sa le argumentez si sa le repet atunci cand vad ca nu mi se aduc contra-argumente solide. Unii considera asta defect, altii un lucru pozitiv. Inca o data, depinde unghiul din care privesti... ;)

Da, stiu ca uneori repet linkurile sau ideile. Pentru ca activez pe multe forumuri. Si pentru ca lumea pricepe greu, dar uita repede. Si pentru ca putini au timp sa ia toate mesajele mele de la inceput, sa le citeasca intr-o ordine logica cum ar fi normal. Sa vada apoi de ce cred ca jocul actual la burse e un foc de paie. Ca indicele DOW se va prabusi cel mai probabil o ultima data inainte de marea inflatie care ne paste de anul trecut. Ca bancile si guvernele actuale sunt simple castele din carti de joc. Care se clatina tot mai puternic. Ca adevaratele probleme de care ar trebui sa discutam sunt cu totul altele.

Stiu de asemenea ca in ultima vreme am tras-o tare cu economia, desi promiteam corelare din multiple domenii. Promit sa ma revansez. Si sa vorbim si de problemele energetice. De cele demografice sau de resurse. De conspiratii sau spiritualitate. De legaturile vazute si nevazute dintre ele. Si sper sa reusesc sa o las mai usor cu economia, ca deja am acoperit acolo principalele directii. Si oricum ce-i prea mult strica... :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu