miercuri, 18 martie 2009

Rolul metalelor pretioase in economie

Ca si o continuare a postului anterior despre aur ca investitie, voi discuta azi despre modul in care metalele pretioase au functionat ca moneda timp de mii de ani si care a fost rolul acestora in economie.

Intrebarea pe care am mai primit-o este cu ce este mai deosebita o bucata de metal fata de una de hartie ? Iar raspunsul pe care l-am dat este: faptul ca bucatile de metal sunt LIMITATE. Si nu pot fi produse "virtual" la infinit cu o imprimanta sau un click de mouse.

Pentru a intelege exact cum se face aceasta limitare si de ce este acest fapt unul pozitiv, recomand calduros un articol mai detaliat exact pe aceasta tema: Gold and Economic Freedom

Periodically, as a result of overly rapid credit expansion, banks became loaned up to the limit of their gold reserves, interest rates rose sharply, new credit was cut off, and the economy went into a sharp, but short-lived recession. (Compared with the depressions of 1920 and 1932, the pre-World War I business declines were mild indeed.) It was limited gold reserves that stopped the unbalanced expansions of business activity, before they could develop into the post-World War I type of disaster. The readjustment periods were short and the economies quickly reestablished a sound basis to resume expansion.

With a logic reminiscent of a generation earlier, statists argued that the gold standard was largely to blame for the credit debacle which led to the Great Depression. If the gold standard had not existed, they argued, Britain's abandonment of gold payments in 1931 would not have caused the failure of banks all over the world. (The irony was that since 1913, we had been, not on a gold standard, but on what may be termed "a mixed gold standard"; yet it is gold that took the blame.) But the opposition to the gold standard in any form-from a growing number of welfare-state advocates-was prompted by a much subtler insight: the realization that the gold standard is incompatible with chronic deficit spending (the hallmark of the welfare state).

Articolul nu specifica deloc cum ca vai ce rele sunt creditarea sau tranzactiile electronice. Nici pe departe. Creditul are rostul sau in dezvoltarea economica, atata timp cat creditarea este facuta cu cap si lucrurile nu scapa de sub control asa cum s-a intamplat tot mai frecvent in ultimii ani.

Rolul aurului sau a metalelor pretioase sau a oricarei resurse FINITE luate ca referinta este tocmai acela de a limita. De a limita riscurile luate de banci, de a limita creditarea in exces, de a limita furtul la nivel de guverne prin inflatie. Este modul in care regulile jocului ajung sa fie respectate de toata lumea si sistemul poate ramane sub control.

Altfel jocul cu focul duce la tot felul de situatii critice cu care ne-am tot intalnit in ultimul secol dupa infiintarea FED si primul sut dat aurului in 1913: marea depresiune, urmata de razboi, apoi de monopol financiar cu dolarul drept moneda de referinta. Apoi un al doilea sut dat aurului in anii 1970 cand s-a renuntat la garantarea prin metale pretioase, urmat de inflatie spectaculoasa, baloane de tot felul si culminat cu prabusirea sistemului economic de acum.

Nu confundati evolutia tehnologica si cresterea fara precedent a nivelului de trai din ultimul secol cu cresterea inflatiei si balonarea sistemului economic. Explozia care a avut loc in ultimul secol a fost de fapt rezultatul unei combinatii de factori data de progresul tehnologic, trecerea la petrol ca si sursa principala de energie, destramarea imperiilor si reformele sociale de la inceput de secol si cercetarea impulsionata si de cursele pentru inarmare in razboaiele ultimului secol. Faptul ca fluturasii de hartie ai bancilor au zburat precum confetti in tot acest timp au adus doar un plus de "farmec" la petrecerea care era oricum in desfasurare. Insa mizeria care a ramas in urma lor ne va da un pic de furca acum cand trebuie sa maturam tonele de confetti si ne dam seama ca nu mai incap sub covor ca pana mai anii trecuti... :)

Din aceste motive eu vad un viitor sistem economic care va aparea ulterior colapsului financiar din acest an, ca fiind bazat intr-o forma sau alta pe metalele pretioase. Cu rolul de a limita creditarea in exces, asa cum o faceau inainte de infiintarea FED in 1913. Si cu rolul de a opri inflatia si nivelul incredibil al datoriilor asa cum o faceau inainte de abolirea totala a garantarii cu aur din 1970. Dupa cum puteti vedea si in imaginea alaturata si in prezentarile lui Chris Martenson.

Inchei acum tot cu un articol excelent pe tema aurului si a viitorului raport pe care acesta il va avea cu banii de hartie pe care ii cunoastem acum. Recomand si citirea integrala a acestuia ca si a celui de la inceputul topicului, deoarece sunt niste prezentari excelente pe tema sistemelor financiare trecute, actuale si viitoare:

Gold: Musings & Peptalk

FUTURE USDOLLAR ALTERNATIVES

The Arabs, Russians, and Germans have already made decisions for new global reserve currencies. They will not only have a gold component, but a crude oil component as well. They might have other commodity components such as iron or copper. Include cotton too, which is needed to make the paper! The objective is to seek stability in both the banking sector and commodity price sector. Due to US$ foundation, and US$-based trading, the banking sector has been rendered insolvent and the commodity price arenas have been rendered fallacious. That cannot stand. For now, the new global reserve currencies have been shoved in a drawer at a guarded conference table. What are they waiting for? Simply stated, they are waiting for the US$ to die a horrible death, for the global US$-based banking system to demand an alternative amidst crisis, for the political interference to fade from the passage of time and the expedience of need. The foreigners need not act, since nature is taking its course. The liquidation process underway inside the US is painful and inexorable, yet certainly unstoppable.

2 comentarii:

 1. Buna Flavian, urmaresc de ceva vreme blogul tau si discutia despre metale pretioase.

  Am o nelamurire: sa presupunem ca vom avea un sistem monetar limitat de metale pretioase, petrol (orice resursa finita).

  Avand in vedere tocmai ca resursa este finita atunci cum va fi posibila cresterea economica? Nu se va ajunge mai devreme sau mai tarziu tot la un blocaj in momentul in care nu se mai gaseste suficient aur/petrol/etc.?

  RăspundețiȘtergere
 2. Pai pe masura ce produsele vor deveni tot mai multe raportat la valoarea de moneda limitata, pur si simplu valoarea aurului sau a elementului luat drept referinta va creste.

  Daca acum aurul e subevaluat din cauza faptului ca s-a renuntat la acoperirea in aur, in viitor el va fi mai corect evaluat.

  Acum aurul e 1000USD uncia si painea e 1USD. Deci cu o uncie de aur poti cumpara 1000 de paini. Cand aurul va ajunge la valoarea corecta, vei putea cumpara cu o uncie de aur 5000 de paini sau mai mult, pe masura ce el se va aprecia.

  In plus, modificarile viitorului sistem financiar vor fi mult mai mari decat isi pot imagina multi in acest moment. Nu vorbim de o intoarcere pur si simplu la modelul din anii 1900 inainte de infiintarea FED, pentru ca nici lumea de acum nu mai e la fel cu cea de atunci.

  Variante alternative de sisteme economice sunt multe si voi discuta si despre ele intr-un topic viitor, dar pe tema asta mai studiez inca si eu. Mai ales ca materialele nu se gasesc in cartile de economie precum cele despre sistemele economice vechi. Intram deja pe teritorii necunoscute si nu putem aprecia decat in linii mari cam cum va arata viitorul.

  RăspundețiȘtergere