vineri, 13 martie 2009

Magia cifrei 3 - DOW

Stiu ca azi trebuia sa continui cu partea a treia din povestea cu aurul, fermele si petrolul. Am hotarat sa mai aman despre aur nitzel, ca oricum e o tema care trebuie explicata pe indelete.

Si am decis sa aduc azi in lumina cateva lucruri despre care am tot dezbatut in ultimele zile pe diverse forumuri.

In primul rand despre povestea burselor americane si indicele DOW Jones am mai explicat in postul despre US cum a luat prima lovitura puternica in toamna, dupa falimentul Lehman si nationalizarea AIG cand a picat intr-o luna de la 11.000 la 8000. Dupa care a plutit anemic vreo 3 luni incercand sa ramana peste valoarea de 8000 reusind in mare aceasta performanta.

Pana acum aproximativ o luna. Cand ultimul bailout votat de guvern a fost asa de "bine" primit de burse, incat indicele DOW a luat-o la vale reusind recorduri minime ale ultimilor ani, in apropierea valorii de 6500.

Scaderea a continuat pana acum vreo 3 zile, mai precis in data de 11 martie cand am observat o miscare interesanta, pe care o semnalam AICI :

Dow a sarit ieri cu 5.5% iar azi se pregateste de trecut peste bariera de 7000 in sus. Devine interesant, asa cum speram. E clar ca suntem in faza de bargaining prezentata AICI. Unii spera la bottom saracii, dar mie mi-e clar faptul ca asistam la un bulltrap clasic. Eventual putem pune pariuri pe cat va dura cresterea si cat de dureroasa va fi prabusirea ulterioara...

Eu ma bag la un 7500-8000 in sus dupa care cred ca vom asista la o prabusire sub 6000. Termenul acestui scenariu ? Intre o saptamana si o luna pentru apreciere. Maxim 2 luni pentru picajul sub 6000.

Cresterea a urmat timid a doua zi si apoi si ieri, atingant in finalul de saptamana o valoare de 7223. Unii au pus cresterea pe tema vestilor pozitive despre Citi care au aparut in presa in ultima vreme, dar care sunt cusute clar cu atza roz fosforescent. Altii au zis ca s-a cam saturat lumea de vesti negative si e timpul pentru o pauza. Cei mai naivi incearca sa vada un bottom atins, inchizand ochii la acest frumos bulltrap care se configureaza tot mai puternic.

Dar poate cei mai putini familiarizati cu jocul burselor se intreaba de ce tot insist aici sau pe forum cu corelarea intre DOW, aur si EUR-USD ?

Pentru ca acesta e semnalul pe care il astept in momentul apropierii colapsului financiar de care discutam. Adica momentul in care DOW va incepe sa urce SIMULTAN cu pretul la aur din cauza inflatiei si nu din cauza cresterii burselor. Acel moment inainte de colaps in care inflatia va fi fulgeratoare si o sa avem probabil ceva de genul: DOW 8000 si aur 10.000 sau echivalent. Painea va fi 10$, sticla de cola 15$ etc.

Pentru ca vorbim de 2 faze diferite, asa cum explicam si AICI :

Faza1: DOW scade si aurul creste sau e relativ stabil ca acum rezulta neincredere investitori si bursele praf. Putem continua cu scaderea DOW pana pe la 5000 inainte sa trecem la faza urmatoare.

Faza2: DOW creste si aurul explodeaza rezulta disperare, sistem financiar in colaps si dolarii hartie igienica. Acum aurul pluteste pe la 950-1000. Cand va sari de 1500-2000 atunci e semnul ca intram in
faza 2.

Iar intrebarea mea legata si de titlul topicului era: va fi a treia lovitura data burselor si cea finala ? Adica dupa incheierea bulltrapului actual, undeva peste vreo 2 luni o sa vedem si picajul final la 5000 al dow, care va declansa apoi faza inflationista si ulterior colapsul financiar ?

Pentru ca eu am asa un feeling ca dupa ce pica dow sub 6000 multi o sa devina prea nervosi vazand prefixe cu 5 gen 5900-5700-5500 etc. Si atunci va fi momentul in care se duce naibii jucaria... :)

3 comentarii:

 1. Cifrele actuale sunt clar un bear market sucker rally, cum bine zice si Roubini.

  http://www.rgemonitor.com/roubini-monitor/255995/reflections_on_the_latest_dead_cat_bounce_or_bear_market_suckers_rally

  RăspundețiȘtergere
 2. Ma bucur ca si Roubini ca si altii au remarcat acest bulltrap.

  Interesant este insa cat de mult se va aprecia inainte de o noua prabusire.

  In postul initial eu ziceam ca vad undeva la 7500-8000, insa Dan@trenduri e chiar mai optimist sperand la un posibil 9000.

  Vad ca Roubini nu da nici o estimare si nici nu zice nimic cum ca asta ar fi sau nu ultimul bulltrap serios inainte de crasul final, adica ultima "zbatere" a pisicii de care vorbeste el... :)

  RăspundețiȘtergere
 3. DOW nu va urca la 9000 momentant. Nu exista fundamente pentru o astfel de crestere. Il vad maixim la 8300, mai probabil 7800, corelat cu S&P (mult mai sugestiv cred eu decat DOW) la un 800-830. Abia dupa aia se va duce spre 5000-6000. Cresterea va incepe la toamna si o sa fie violenta, la fel ca si cresterea numarului de zerouri din coada dolarului.

  RăspundețiȘtergere