luni, 23 martie 2009

Imaginea de ansamblu

Stiu ca multi inca se intreaba de ce tot insist cu bursele americane si cu dolarul. Cu indicele DOW, cu graficul aurului si cu valoarea cursului EURUSD. In timp ce noi avem problemele noastre cu Boc, Isarescu sau Basescu. Care se dau de ceasul mortii cu acordul FMI si cu alte nebunii de care e plina presa. Si ce legatura au bancile romanesti sau RON-ul cu americanii ? Mai ales ca bancile "noastre" nu au fost chipurile afectate de produsele "toxice" ale americanilor...

Hmm, pai sa o luam pe rand. In primul rand bancile astea ale "noastre" de fapt nu sunt chiar ale noastre. De ce ? Pai de asta:

Concurenta europeana in banci romanesti

Daca sistemul bancar romanesc ar putea fi imaginat ca o prada, atunci ea s-a impartit deja de catre capitalul strain.

Bancile straine cu capital european domina autoritar institutiile de profil din Romania. Capitalul strain a utilizat diverse strategii pina sa ajunga sa detina peste 87% din totalul capitalului sistemului bancar romanesc. In aprilie 2006, bancile cu capital strain detineau 87,8% din totalul activelor, atribuiau 88,7% din totalul creditelor si atrageau 85,4% din totalul depozitelor. Actionarii straini au ales fie ofensiva directa prin preluarea fostelor banci de stat, fie au ales dezvoltarea organica, fie si una si alta.
Topul celor mai mari banci straine din Romania

Iata topul bancilor straine din Romania : 1. Citigroup(Citibank Romania) 2. ABN-Amro ; 3. Société Générale (BRD) ; 4. UniCredit ; 5.HVB ; 6.Banca Nationala a Greciei (Banca Romaneasca) ; 7. EFG Eurobank Ergasias (Banc Post) ; 8. Alpha Bank ; 9. OTP Bank (RoBank) ; 10. Garanti Bank; 11. Finansbank; 12. Piraeus Bank.

Ca si cota de piata pe primele locuri se afla austriecii si grecii. Care am mai explicat AICI cat de bine si de roz o duc, asteptand falimentele sa le bata la usa. Iar de curand si alte nume sonore au inceput sa apara in lista bancilor premiante.

E suficient sa dati un click pe imaginea alaturata pentru a vedea care este de fapt legatura cu ajutorul acordat de americani colosului in asigurari AIG si pentru a intelege cum au ajuns de fapt acesti bani sa fie redistribuiti pentru a sprijini bancile europene si nu numai.

Iar acest ajutor merge in sens dublu. Adica in momentul in care BNR-ul va primi banii de la FMI, mare parte din acestia vor fi folositi in mod direct sau mai putin direct (prin reglarea cursului valutar) tot in acelasi sens. Adica vor ajunge tot in buzunarele bancilor straine cu sucursale in Romania.

Pentru ca foamea de bani e mare. Si cu toate sumele imense cheltuite tot nu vom ajunge nicaieri. Iar in curand nici FMI-ul care ne impinge pe noi de la spate sa ne punem funia de gat pentru bancile straine, nici FED-ul american nu vor mai putea face mare lucru. Pentru ca se strica jucaria. Temerile chinezilor in ce priveste situatia americanilor au fost mai mult decat confirmate saptamana aceasta cand FED a anuntat cu surle si trambite lansarea Quantitative Easing. Adica un termen pompos prin care anunti ca ai inceput sa imprimi bani ca sa-ti cumperi singur datoriile.

Mda, exact cum ati auzit. US emite bonuri de trezorerie in speranta ca investitorii straini le vor cumpara si le vor sprijini astfel economia falimentara. Asa cum au facut-o voios pana acum 2 ani dupa cum se vede in graficul de AICI. Pana cand vrajeala n-a mai functionat. Si cei mai mari cumparatori de bonduri americane, adica japonezii si chinezii au inceput sa o lase mai moale. Si sa devina tot mai precauti. Apoi temerile s-au transformat in ingrijorare. Care a fost confirmata saptamana trecuta cand anuntul despre QE a fost dat de americani iar rezultatul a fost clar, asa cum vedeti AICI.

Intrarile de fonduri in US au fost oricum dezastruoase pe ianuarie si februarie: A Funding Nightmare for the US . Anuntul FED era asadar previzibil si va duce exact la prabusirea dolarului de care ziceam. Deja semnele sunt tot mai mari si clare, iar situatia se precipita. In octombrie DOW a picat urat de tot pentru prima data si sistemul s-a clatinat mortal. A mai scapat a doua oara la mustata acum 2 saptamani. A treia oara nu mai scapa. Nici cu bailout, nici cu ajutor chinez, cu nimic. Curand o ia din nou la vale, definitiv de data asta.

Si cand va pica, va pica la toata lumea. Si la ei si la noi, pentru ca de fapt nu mai exista ei si noi. Pentru ca paienjenisul sistemului bancar si financiar e asa de mare incat nimeni nu-l mai poate descurca acum. Si de aceea raul trebuie scos din radacina. Cu totul. Si aruncat afara ca o masea stricata. O sa doara nitzel, dar e necesar. Si abia apoi vom putea sa discutam despre ce trebuie sa facem ca sa fie mai bine in viitor... :)

Iar acum inchei tot cu un articol excelent pe care il recomand din toata inima. Daca vi se pare prea stufos, incercati sa-l cititi pe bucati. In special finalul e incredibil: The Big Takeover

7 comentarii:

 1. Buna selectia de articole. Stufoasa dar buna.

  RăspundețiȘtergere
 2. Apropo de ingrijorarea chinezilor a aparut recent o stire ca seful bancii lor nationale a fugit din tara. Stii ceva in plus?

  RăspundețiȘtergere
 3. Din cate stiu aparuse pana la urma. Vezi ce ziceam pe AICI.

  RăspundețiȘtergere
 4. și uite că suntem un mai mai târziu ... și nu a crăpat nimic ... încă ...

  chinezii încă mai are nevoie de licuriciul american ... că doar no fi prost chinezul să dea cu pușca în afganistan când are ditamai armata superdotată la dispoziție ...

  chinezul dacă se poate vine numai la urmă, la exploatat depozitele de minereuri

  că acolo trebuie capital și investiții, și muncă, multă muncă și sudoare, nu bombe și gloanțe ....

  ;-D

  RăspundețiȘtergere
 5. Mda, caracatita moare greu, dar e pana la urma doar o chestiune de timp: The Elites Have Lost The Right to Rule

  As far as the speech itself, it confirms something I mentioned several weeks ago. Banana Ben absolutely wants to do a massive QE2 program. The only thing holding him back is gold is near an all time high. What he wants is gold much lower and stocks much lower to give him cover. Gold has not cooperated so he is in a bind. He cannot print a massive amount of money with gold here and stocks at 1055 because what happens if gold soars and stocks sell-off in the days that follow such an announcement? What if the response in the treasury market is not as desired?

  He is scared to do it here and he is right to be scared because such a reaction would be the end of the Fed right then and there. The Fed will be gone anyway within a few years in my opinion but it’s going to fight hard to survive and if you want to make money in this market you need to understand that. The most powerful institution in the world is fighting for its survival. Never forget that.

  RăspundețiȘtergere
 6. lol! altă idee greșită e faptul că elitele nwo sunt îndrăgostite de fed și nu îi dau drumul în ruptul capului din brațe ... sunt lipiți de fed, deocamdată, din lipsă de alternative ... în primul moment în care vor găsi o alternativă la fed și puterea lui de control îi vor da drumul din brațe să se ducă direct în iad ... cu tot sistemul după el ... nwo nu e satisfăcută/fericită de actualul sistem ... lucrează cu ce are la îndemână, cu materialul disponibil, dar asta nu înseamnă că nu va schimba uneltele progresului dacă va avea ocazia să o facă ...

  idealul nwo e o singură lume, fără guverne și națiuni .... mai uită-te o dată la star trek ... ăla e viitorul pe care îl visează ... un mic hint: membrii echipajului nu lucrează pentru bani, ăla nu e un job ... o fac pentru să e interesant și distractiv .... mâncarea e gratis ... cazarea e gratis ... distracția e gratis .... și face toți banii din lume ....

  chiar și acum, în afară de distracție care implică surse alternative de energie și o structură socială mult upgradată față de prezent, am putea avea cazare și mâncare gratis .... sau făcut destule demonstrații matematice cât la sută din cheltuielile militare ale sua sunt necesare pentru a hrăni întreaga planetă ...

  în realitate nu avem hrană destulă iar la locuințe avem distracția futuristă a pieței imobiliare, care așteapă clienții inexistenți cu buzunarele pline de curpapir, din cauză că ... nu am progresat destul .... nu am ajuns unde trebuie ....

  RăspundețiȘtergere
 7. M-am uitat destul la star trek si sincer, ala e viitorul pe care il visez si eu... o lume in care fiecare face ce-i place, fara a mai fi constrans dpdv economic sau financiar... :)

  De fapt in momentul in care sursele de energie gratuita vor deveni mainstream cred ca toata povestea cu NWO devine irelevanta, la fel ca si lipsurile sau necunoasterea in care se zbate omenirea acum.

  RăspundețiȘtergere