miercuri, 4 martie 2009

Chris Martenson - Crash course si teoria 3E

Dupa cum promiteam intr-un comentariu anterior, voi incerca sa fac o scurta prezentare a cursului lui Chris Martenson pentru a-i familiariza pe cei care nu au reusit sa-l vada inca cu ideile prezentate acolo.

Din punctul meu de vedere prezentarea sa de aproximativ 3 ore impartita in 20 de capitole este oricum sumarizata, continand doar elementele de baza pentru introducerea intr-o tema extrem de vasta. Asadar prezentarea pe care incerc sa o fac azi e doar un scurt cuprins si ramane valabila recomandarea de a viziona materialul original pentru cei care vor sa inteleaga mai bine ceea ce ne asteapta in viitor.

Aprecierea mea pentru materialul respectiv vine in urma faptului ca acesta reuseste sa adune laolalta informatii din multiple domenii, coreland problemele economice cu cele energetice, sociale sau de mediu. Astfel Chris Martenson poate intelege criza de la un nivel superior majoritatii expertilor dintr-un anumit domeniu care incearca sa prezinte fenomenele doar dintr-un anumit punct de vedere.

Teoria celor 3E se refera la Economy, Energy & Environment (economie, energie si mediu) ca aspecte esentiale in intelegerea fenomenelor vor avea loc si prin corelarea carora Chris ajunge la concluzia ca urmatorii 20 de ani ai omenirii vor aduce niste schimbari dramatice.

Despre Economy am tot discutat pe aici si in principiu ar trebui sa cunoasteti modul in care consumul si indatorarea peste limite au dus la intrarea in criza. Abia in acel moment majoritatea oamenilor au inceput sa vada varful icebergului care il reprezinta problemele actuale ale civilizatiei noastre. Pe langa problemele efective ale sectorului financiar-bancar Chris prezinta si una din cele mai mari scheme piramidale ale omenirii si anume sistemul de pensii. E vorba de faptul ca pana acum 20-30 de ani cresterea populatiei s-a facut in mod exponential, insa acum ritmul de crestere a scazut enorm, devenind chiar negativ in multe din tarile civilizate. Daca pana acum cativa ani un pensionar era "tinut in spate" de cativa muncitori, in curand oprirea exploziei demografice din tarile avansate economic va genera o situatie inversa. Pensionarii tot mai multi si cu o speranta de viata tot mai mare datorate nivelului de trai tot mai ridicat, raportat la numarul de tineri tot mai putini din tarile civilizate, vor aduce sistemul de pensii la colaps. Pur si simplu un muncitor va trebui sa "tina in spate" tot mai multi pensionari iar sistemul nu va mai putea sa functioneze ca si pana acum.

Capitolul Energy se refera la problemele energetice ale omenirii. Asa cum am mai prezentat acestea au fost primele care mi-au atras si mie atentia si cu care incepusem initial blogul acesta. Chris prezinta teoria Peak Oil care prognoza ca nivelul de productie a petrolului va atinge un maxim in acest deceniu, urmand apoi un declin. Acest declin al productiei corelat cu o crestere a cererii tot mai mare in urmatorii ani va duce la o explozie a preturilor mult mai puternica decat cea inregistrata vara trecuta. Este demonstrata si imposibilitatea tehnologiilor alternative dezvoltate pana acum de a inlocui petrolul ca sursa principala de combustibili in special in transporturile de mare tonaj sau industria petro-chimica.

Despre Environment se vorbeste nu doar in ideea de poluare si suprapopulare a planetei care reprezinta si ele probleme serioase. Chris mai prezinta si modul in care resursele planetei sunt exploatate si risipite fara nici cea mai mica grija pentru ziua de maine. Cresterea pe toate planurile a consumului a dus la o crestere exponentiala a problemelor omenirii care incep sa atinga limitele suportabilitatii la nivel planetar in tot mai multe domenii.

Analiza tuturor acestor elemente trebuie corelata cu elementele de Time, Scale and Costs (timp, scara si costuri). Ce vrea asta sa insemne este ca nu exista solutii simple. Problemele sunt atat de majore ca abordarea lor superficiala si oferirea de alternative care acopera doar o mica parte din ceea ce este necesar pentru rezolvarea lor nu vor reusi decat sa ne distraga si sa ne incurce de la gasirea solutiilor reale.

Stiu ca aceasta prezentare lipsita de argumente poate parea cam palida unuia care a vazut cursul lui Chris si cu atat mai lipsita de interes unei persoane care nu a vazut materialele respective insotite de grafice concrete, date reale si comentarii la acestea.

De aceea inchei inca o data cu indemnul de a vedea cursul original inainte de incercarea formarii unei pareri despre un subiect atat de complex.

Materialul original poate fi gasit pe capitole AICI. Intregul curs poate fi descarcat in format dvd de pe torrenti. O varianta prescurtata cu accent pe problemele economice a cursului original pe google video AICI. Momentan nu am gasit nici o varianta tradusa in limba romana, daca aveti cunostinta de asa ceva rog sa-mi dati un semn.

3 comentarii:

  1. Foarte tare documentarul. L-am distribuit tuturor prietenilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. O traducere in romana ar fi mai mult decat utila... am vazut ca este mai multa lume implicata pe aici... asa ca cine stie...

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt multe documentare de valoare care ar merita traduse, dar cine se pricepe nu prea are timp.

    RăspundețiȘtergere