marți, 24 februarie 2009

Nivelele crizei

Asa cum mai ziceam si AICI se poate face o clasificare a modului in care fiecare intelege criza asta si tranzitia catre noul sistem economic.

In criza asta eu am identificat pana acum vreo 9 nivele. Atat am reusit sa inteleg eu pana acum desi evolutia mea a fost destul de rapida.

1.Sa zicem ca cei care nu au aflat de criza sunt la nivelul unu. Mda, mai exista si oameni de genul asta. Si nu doar cei din jungla amazoniana.

2.Nivelul doi ar fi al celor care stiu de criza dar o ignora considerand ca va trece repede. Adica cei cu ochelari de cal, cu capul in cutie sau sub nisip ca strutul.

3.Nivelul trei ar fi cei care sunt convinsi de gravitatea crizei dar nu prea pricep cu ce se mananca. Cei care se uita la stirile din ultima vreme cu mana la gura si clatinand din cap. smile.gif

4.Nivelul patru ar fi cei care pricep criza dpdv economic sau din alte puncte de vedere izolate. Gen Peter Schiff, Ron Paul, Nouriel Roubini.

5.Nivelul cinci ar fi cei care coreleaza diverse aspecte economice, energetice, sociale si politice si inteleg in ansamblu diversele influente si urmarile pe care le pot avea. Gen Chris Martenson, Albert Bartlett si E2020.

6.Nivelul sase sunt cei care inteleg aceste aspecte diverse si au si puterea de a controla unele dintre ele si a schimba efectiv directia crizei pana la un anumit punct. Sau cei care stiu cine are puterea sa le controleze si ce urmeaza sa faca respectivii. Gen Putin, Obama, Paulson sau alte personaje influente aflate mai mult sau mai putin in lumina presei. Unele chestii pot fi culese din materiale celebre gen Zeitgeist dar atentie la manipulari.

7.Nivelul sapte ar fi cei care inteleg elementele pe care nu le pot controla Putin, Obama sau altii din spatele parghiilor economiei mondiale. Si elemente care le pot da chiar si acestora calculele peste cap, mai ales dupa colapsul sistemului financiar asa cum il cunoastem. Incadram aici chestii gen monede alternative, sisteme economice alternative dar mai ales energii alternative. Ca idee vedeti si proiectul Venus sau blogul lui Dan.

Nivelele 8 si 9 nu vi le pot prezenta inca pentru ca oricum nu are rost. Despre 8 am mai discutat pe forumuri fara prea mult succes, iar despre 9 studiez de zor acum smile.gif

Nivelele peste 9 nu le cunosc inca nici eu... dar sunt convins ca exista pentru ca stiu ca am trecut treptat prin etapele de pana aici si de fiecare data am fost surprins ca mereu exista un nivel superior de intelegere care schimba total punctul de vedere avut anterior.

Stiu ca o dam in filozofie, dar am facut aceasta scurta prezentare pentru a sublinia ca e cam greu sa discuti pe o tema pe care fiecare o pricepe in functie de nivelul de intelegere la care a ajuns. Momentan pe forumuri si diverse bloguri abia dezbatem la nivelele doi si trei, incercand sa trecem cu chiu cu vai la patru. Foarte putini sunt cei care au ajuns la 5 si chiar daca unii inteleg diferite aspecte de la 6 si 7 in general nu le pot corela cu restul elementelor pentru o vedere de ansamblu.

Ideea acestui blog era tocmai aceea de corelare, pe masura ce tot mai multi afla diverse elemente din acest mare puzzle si incep sa puna lucrurile cap la cap smile.gif

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu