miercuri, 25 februarie 2009

Criza si expertii nostri

Asa cum cei de peste ocean au si ei anumite personaje in tema cu ceea ce se intampla de fapt in jurul nostru, avem si in romania cateva persoane care au inceput sa priceapa din timp ceea ce ne asteapta.

Incepem intai cu forumurile, deoarece in ciuda amalgamului de posturi degeaba se mai pot gasi uneori si informatii valoroase. Mai sunt si useri care au priceput ce si cum si incearca sa-i lumineze pe altii, in ciuda atacurilor si mistourilor la care sunt supusi.

Incepem asadar cu softpedia unde criza a fost tratata din punct de vedere energetic si economic, sugerandu-se chiar si unele masuri sau alternative. Personajele ale caror mesaje merita bagate in seama ar fi: ndc74, billy, blimpyway, had3z si M4V3RiCk_. Apreciez in special ca stil pe M4V3RiCk_ care spune de multe ori lucrurilor pe nume, iar estimarile sale sunt in 90% din cazuri corecte.

Continuam cu computergames unde regasim aceleasi teme economice si energetice. Am remarcat aici pe skyblue, mobutu, Zarzavat si din nou M4V3RiCk_. Activi si interesati mai sunt si jet li care face uneori cam mult spam si Extra300 care are o orientare cam puternic pro-americana.

Trecand de la forumuri la "experti" individuali putem sa mentionam asa.

Renderman - printre primii care avertizau de problemele economiei romanesti in ce priveste imobiliarele. A dus batalii pe softpedia contra bancherilor sau arhitectilor moderatori care incercau sa elimine orice previziune despre scaderea pietei imobiliare. Desi graficele sale obtinute din anunturi au fost apreciate de multi, renderman s-a limitat la imobiliare.

Manole - un blog foarte apreciat tot pe tema imobiliarelor. A prevazut prabusirea acestora inca din toamna 2007 si cu timpul a adunat o comunitate de persoane interesate de soarta imobiliarelor si economiei romanesti. A incercat timid niste articole despre banci dar nici el nu a dorit sa urmareasca criza dincolo de povestea imobiliarelor locale.

Dan Popa aka hymerion - cu articolele caruia ne cam intoxica hotnews de ceva vreme. Are ceva cunostinte din interiorul sistemului bancar, posteaza din cand in cand unele traduceri reusite dupa articole straine si ne mai amuza si cu pamflete uneori haioase. In rest e cam nehotarat si cam neclar cu ce se mananca criza asta.

Dan@trenduri - dupa parerea mea dintre cei mai buni comentatori ai crizei de la noi. A inceput sa avertizeze inca din 2007 despre problemele care apareau la orizont. A inteles aspectele energetice, economice si sociale ale problemei si ar fi printre putinii care as putea zice ca a trecut de nivelul 5 de intelegere al crizei. Mediul in care lucreaza i-au dat acces la nivelul 6 despre face uneori comentarii haioase. Vad ca tatoneaza acum nivelul 7 asa ca primeste cele mai bune recomandari si din partea mea.

Aceasta e o prezentare pe scurt a celor care mi-au atras MIE atentia prin mesajele lor si imi rezerv dreptul sa completez ulterior aceasta lista daca voi gasi si alte persoane care se pot inscrie pe ea.

Pana atunci in ce priveste criza asta, sa nu uitam:

There are no experts, only different points of view. Peter Schiff

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu