miercuri, 25 februarie 2009

Criza si expertii lor

Am discutat AICI despre cateva materiale de studiu in ce priveste criza energetica.

Cred ca e timpul sa fac si o mica prezentare a materialelor despre criza economica care m-au ajutat sa parcurg treptat nivelele de intelegere de care spuneam in materialul anterior.

Au fost acei asa-zis experti care cu toata stiinta lor si asa-zisa expertiza nu au reusit sa priceapa ce se intampla. O explicatie o puteti gasi aici: Why the experts missed the crash

Au fost apoi asa cum am zis si cei care au inteles anumite concepte ale crizei, din anumite puncte de vedere. Incepem cu cei mai slabi.

Nouriel Roubini vad ca il tot citeaza diversi, desi nu e chiar personajul care a inteles cel mai bine criza. Da, a prevazut colapsul si a fost corect pe ici pe colo. Dar inca mai are probleme cu intelegerea problemelor reale din spatele show-ului. Roubini e prea optimist si in ce priveste UK, despre care se vorbeste pe la colturi ca ar fi deja falimentari. De asemenea, povestea cu bailouturile este pusa gresit, Schiff a explicat de atatea ori de ce varianta corecta implica falimente curate pentru resetarea sistemului.

Ron Paul este unul din cei mai buni politicieni americani la ora actuala. A candidat la presedentia US anul trecut si a fost foarte apreciat in comunitatile de pe internet, care reprezinta in general partea mai inteligenta a electoratului. L-a avut drept adviser pe Peter Schiff si a inteles multe din ideile explicate de acesta, pe care a incercat sa le prezinte si altor politicieni americani fara succes.

Peter Schiff de care ziceam mai devreme e unul dintre cei care a prevazut cel mai bine criza actuala din punct de vedere economic. A inteles substratul economic mai bine decat altii si a priceput pana la un punct ce ne asteapta si cum vor evolua lucrurile. Recomand materialele lui celor interesati de aspectul economic al acestei crize.

Mai nou aparuti in lista mea de "experti" sunt Jim Rogers si Marc Faber care au si ei niste puncte de vedere ok in ce priveste ceea ce ne asteapta.

E2020 - din punct de vedere economic, cele mai bune previziuni cred ca le au cei de la Europe2020. Asa cum ziceam si aici analistii respectivi au prevazut crashul din septembrie 2008 inca din februarie 2008. Au avertizat despre un nou punct critic in martie 2009 inca din decembrie 2008, iar ultima lor predictie este cea mai tare. Prevede pe final de 2009 nici mai mult nici mai putin decat disparitia sistemului financiar asa cum il cunoastem.

Albert Bartlett - iesind un pic din sfera strict economica si trecand la un nivel superior, putinii dintre cei care fac o corelare intre problemele economice, demografice si energetice ale omenirii este acest profesor universitar. Demonstratia sa pare simpla dar pune lucrurile intr-o cu totul alta lumina.

Chris Martenson este cel care a dus la nivel de arta aceasta corelare in excelentul sau Crash Course. Este un material complex si totusi usor de inteles cu putina rabdare. Cele 20 de episoade fac in total o prezentare de 3 ore care analizeaza pe rand problema celor 3E care influenteaza actuala criza: Economy, Energy and Environment. O varianta prescurtata o gasiti si aici.

Astea ar fi materialele recomandate de studiu pentru nivelele 1-5 de care vorbeam. Doar dupa o buna intelegere a acestora se poate trece cu brio la 6, 7 sau 8. Si poate intr-o zi vom ajunge sa vorbim de cei care prezinta lucrurile la nivelul 9 asa cum o face Matt... :)

Cam asta ar fi lista "expertilor" in aceasta criza. Dar sa nu uitam totusi o chestie importanta:

There are no experts, only different points of view. Peter Schiff

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu