duminică, 4 ianuarie 2009

Istoria petrolului

Spuneam asadar ca in momentul de fata aproape orice obiect cu care intram in contact are legatura cu petrolul. De fapt la un moment dat cineva intreba pe un forum daca putem da un exemplu de obiect care nu are legatura cu el. Singura chestie care mi-a trecut prin cap a fost un fruct cules dintr-un pom salbatic. Pentru ca orice chestie cumparata de la magazin sau piata a fost cel putin adusa acolo cu un camion care merge cu petrol.

Istoria petrolului incepe asadar undeva pe la inceputul secolului, moment in care aceasta substanta a inceput treptat sa ocupe un loc tot mai important in istoria omenirii. A fost de fapt lucrul care a stat la baza dezvoltarii fara precedent a ceea ce numim civilizatie. Am fi putut reusi aceasta explozie in secolul ce a trecut si fara petrol ? Posibil. Dar lucrurile au evoluat in aceasta directie si astfel s-a ajuns ca omenirea din ziua de azi sa fie dependenta de petrol. Mai tare decat de un drog.

Si toate ar fi fost bune si frumoase daca nu ar fi existat o limita. O limita impusa de propria noastra planeta care este finita, desi multi au crezut si mai cred contrariul. A fost nebunia cresterii fara limite, o crestere in spiritul clasic "mergeti de va inmultiti si stapaniti pamantul".

Insa au fost persoane care au inceput sa vada de fapt unde duce aceasta crestere. Si au incercat sa traga semnale de alarma. Au fost de exemplu cei din Clubul de la Roma care inca din anii 70 au explicat asta. A fost apoi un nene pe nume Hubbert care incerca sa explice teoria Peak Oil care explica limitele naturale in cazul petrolului, substanta care sta la baza civilizatiei noastre actuale.

Credeti ca s-au gasit multi sa asculte asemenea teorii ? Credeti ca daca ii spuneti cuiva acum ca litiul pe care-l folosim de zor la baterii e posibil sa se termine in 50 de ani, acel cineva deveni brusc ingrijorat ? Cel mai probabil va spune ca nu-l intereseaza si ca asta e problema nepotilor si pana atunci o vor rezolva ei cumva. Ei bine, cum sublinia un alt coleg de forum, asa gandeau si bunicii nostri despre petrol...

2 comentarii:

  1. Totusi parca M.K. Hubbert a fost primul care a venit primul cu ideea de "peak oil", insa totsi nu prea conteaza deoarece suntem "acolo" acum si ar trebui rapid sa cautam solutii, insa acest fapt nu prea se intampla.

    RăspundețiȘtergere
  2. flo - se intampla multe chestii de care habar nu avem, ai fi uimit sa le cunosti :-)

    Da pentru exemplu un google dupa "experimentele lui Flavian" si s-ar putea sa ai o surpriza... ;-)

    RăspundețiȘtergere