joi, 8 ianuarie 2009

Inceputul crizei economice

Vorbeam in ultima postare pe tema petrolului despre legatura acestuia cu criza economica actuala.

Dar pana sa ajungem acolo, sa incepem cu o scurta istorie a crizei care ne da emotii de cateva luni incoace. Toata lumea vede la tv, citeste pe net si isi da cu parerea. Unii mai optimisti, ce-i drept tot mai putini, altii mai pesimisti sau mai bine informatii cum ar zice cineva. Fiecare vede criza in felul lui si o interpreteaza diferit. O sa incerc sa explic si eu criza asa cum am inteles-o eu dupa luni de studiu pe tema asta si sute de materiale citite.

Prima greseala pe care o fac majoritate este sa dea vina pe capitalism. Capitalismul asta mama lui, care e vinovat de rautatile care se fac si noroc acum cu statul ca vine in ajutorul oamenilor. Oare ? Pentru inceput va sugerez sa urmariti cele 4 filmulete amuzate de aici: Partea1, Partea2, Partea3 si Partea4.

Apoi sa vedem ce explica atat de frumos nenea acela simpatic. E el nitzel cam tare orientat spre dreapta, dar in cazul asta trebuie sa-i dam dreptate: statul american sub conducerea lui Clinton si democratii lor (adica un fel de PSD-isti mai de dreapta la noi) au vrut in marinimia lor sa dea o casa si amaratilor din US. Care amarati abia aveau cu ce trai de pe o zi pe alta, dar sa mai aibe bani de rate pentru casa. Dar nah, in numele egalitatii sociale, bancile au fost obligate sa aibe in portofoliul lor sa aibe un numar minim de credite acordate categoriilor defavorizate daca voiau sa mai primeasca facilitati de la stat.

Astfel prin intermediul celor doua companii de care ati mai auzit deja probabil, Fannie Mae si Freddie Mac, amaratilor li s-a dat sansa de a avea o casa. Astfel au aparut creditele date unor asa-numiti NINJA (No Income, No Jobs or Assets) adica fara venituri, fara joburi si fara alte bunuri. Garantarea fiind facuta de stat, bancile au prins treptat curaj si au inceput sa dea tot mai multe credite de acest gen.

Si pana la urma asa curajosi au fost ca nu i-au mai putut opri. Si cum creditele neperformante se aduneau teanc si ceva trebuia facut cu ele, baietii ingeniosi au scornit tot felul de idei. Au luat aceste credite sub-prime si le-au impartit pe categorii. Si le-au asigurat si le-au revandut sub forma de pachetele cu dobanzi frumoase si atragatoare. Astfel incat toata lumea s-a inghesuit sa le cumpere. Nu doar cei din US ci pacaleala a prins la toata lumea atrasa de castigul rapid.

Toate astea au durat cativa ani buni, intre timp republicanii lui Bush au venit la putere si cu toata orientarea lor de dreapta au lasat lucrurile la fel. Ba chiar speriati de usoara recesiune din anii 2001 cauzata de bula .net au scazut dobanda de creditare ca sa incurajeze si mai tare aceste activitati. Si in timp ce unii se bateau cu arabii pentru petrol, altii faceau credite la greu, sub obladuirea genialului prezident republican si a guvernului democrat.

Eh, si preturile imobiliarelor din US cresteau ca fat-frumos (sau ca apartamentele comuniste din Romania) si toata lumea era fericita, pana cand a lovit nenorocirea. Adica amaratii care cumparasera casele au lasat bancile cu buza umflata si cu ratele neplatite. "Ghinionul" a facut ca in aceeasi vara preturile la petrol sa o ia razna, iar industria aviatica si auto sa dea si ele ultimul branci castelului de carti ridicat in ultimii ani.

Bancile au ajuns in prag de faliment, companiile care asigurasera creditele neperformante au fost nationalizate, bursele s-au prabusit.

Iar restul, cum se spune.. e istorie :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu